Zaczyna się tak: wykonujesz swoje obowiązki, a po kilku godzinach czujesz się głodna. Zapominasz o tym, bo masz jeszcze kilka zadań do wykonania, zresztą, znowu nie masz żadnej przekąski. Po chwili wraca to do ciebie jak bumerang i już wiesz – czas na batona z automatu lub obiad z pobliskiego baru szybkiej obsługi.
Znasz ten schemat? Podobny błąd popełniają tysiące Polek i Polaków, co negatywnie wpływa na ich efektywność i zdrowie. Lunch jest jest mega ważny! A będąc wege, masz naprawdę mnóstwo opcji na przygotowanie zdrowego i smacznej potrawy, którą z łatwością weźmiesz do pracy lub na uczelnię. Tłumaczymy, dlaczego warto przygotować sobie lunch i oczywiście – podrzucamy proste przepisy!
W pracy spędzamy większość tygodnia, dlatego bardzo ważne jest, by w tym czasie prawidłowo się odżywiać. Niestety, niewiele osób może przyznać, że dba o swoją dietę w miejscu pracy, a w opowieściach przewijają się wciąż te same błędy.
1. Brak posiłku
Nie jesz przez cały dzień, a po powrocie do domu nie możesz wyjść z kuchni? Przez taki sposób odżywiania narażasz się na problemy z układem pokarmowym – po pracy po prostu się objadasz. Głód i nieodpowiednia dieta nie są twoimi sprzymierzeńcami – obniżają efektywność i negatywnie odbijają się na twojej sylwetce i samopoczuciu.
2. Picie słodkich i energetyzujących napojów
Kiedyś ktoś powiedział ci, że dzięki temu będziesz mieć więcej energii? Zawierają one ogromną dawkę cukru, który daje tylko chwilowe pobudzenie, ale za to dostarcza takiej dawki kalorii, która niekiedy odpowiada dobremu, niedzielnemu obiadowi. Co więcej, nie ma w nich żadnych cennych dla twojego ciała składników!
3. Jedzenie słodyczy lub wysoko przetworzonej żywności
Lunch w postaci ociekających tłuszczem frytek lub czekoladowego batona to nie lunch. Zbilansowany posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce oraz inne produkty, które nie będą miały w swoim składzie tablicy Mendelejewa, tylko witaminy i składniki, dzięki którym poczujesz się syta.
Czy powyższe przykłady brzmią dla ciebie znajomo? Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że czas pomyśleć o prawidłowym odżywianiu w pracy. Przede wszystkim:
- miej ze sobą zawsze zdrową przekąskę oraz lunch, którym najesz się na dłuższy czas;
- dobrze wykorzystuj swoje przywileje pracownicze – mamy na myśli przede wszystkim przerwy obiadowe; w firmach takich jak http://bridgestone-stargard.pl/kariera znajdują się kantyny pracownicze, a pracodawca dostarcza świeże owoce; jeśli u ciebie również są takie benefity – korzystaj z nich;
- pamiętaj o nawadnianiu – nie samą kawą człowiek żyje! Wyposaż swoją pracowniczą półkę w ziołowe herbaty, ale nie zapominaj o wodzie (podstawowy napój w ciągu dnia, 2 litry to minimum);
- zrezygnuj ze słodyczy i fast foodów – zaoszczędzisz i będziesz zdrowsza!
Co zatem można zabrać do pracy jako alternatywę dla gotowych dań lub batoników i cukierków? Wariantów jest co najmniej kilka, ale ciekawą opcją wydają się dania wegetariańskie, które ze względu na brak mięsa będzie można zjeść bez konieczności odgrzewania.
A oto kilka obiecanych przepisów na wegetariańskie lunche do pracy:
Sałatka z brokułem i serem feta
Potrzebne będą:
– brokuł (500 g),
– ser feta (40 g),
– pomidory koktajlowe (100 g),
– pestki dyni (15 g),
– ulubione przyprawy.
Przygotowanie:
Przygotowanie dania zajmie 15 minut. Brokuł wystarczy rozdzielić na różyczki i ugotować al dente. Po odcedzeniu opłucz go zimną wodą i poczekaj aż spłynie jej nadmiar. Następnie przełóż warzywo do pojemnika i dodaj pomidorki, pokrojony w kostkę ser oraz przyprawy (wystarczą sól i pieprz).
Owsianka z jogurtem naturalnym, bananem i gorzką czekoladą
Składniki to:
– płatki owsiane (50 g),
– jogurt naturalny (200 g),
– czekolada gorzka (35 g),
– banan (180 g).
Przygotowanie:
Do płatków i jogurtu dodaj pokrojonego w plastry banana, a całość posyp startą gorzką czekoladą. Tę przekąskę najlepiej przyrządzić dzień wcześniej – płatki zdążą zmięknąć. Owsianka idealnie sprawdzi się w roli drugiego śniadania lub lunchu.
Leczo z boczniakami
Trzeba kupić:
– boczniaki (250 g),
– pomidory (200 g),
– cukinię (200 g),
– paprykę (150 g),
– cebulę (50 g),
– czosnek (2 ząbki),
– kaszę pęczak (50 g),
– olej (2 ml),
– sól, pieprz, paprykę wędzoną, paprykę słodką.
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj oddzielnie. Na oleju podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie stopniowo dodawaj boczniaki, paprykę, cukinię, a na koniec pomidory (bez skóry). Całość dopraw i podawaj z kaszą.
Materiał promocyjny