Rozgrzewająca zupa na odporność według diety 5 przemian. Przepis naszej redaktorki

W czasie epidemii z pewnością przyda się wzmocnić organizm pysznym i zdrowym posiłkiem. Wykonanie jest banalnie proste!
Rozgrzewająca zupa na odporność według diety 5 przemian. Przepis naszej redaktorki
fot. iStock (AnnaPustynnikova)
07.04.2020

W tym trudnym dla wszystkich czasie warto zatroszczyć się przede wszystkim o swoje zdrowie. Jak wiadomo, kondycja naszego organizmu ma źródło przede wszystkim w wartościowej diecie, bogatej w warzywa, białko i witaminy. Z takich składników stworzyłam ostatnio rozgrzewającą zupę, do której dodałam swoje ulubione przyprawy. Przepis jest bardzo prosty, a posiłek zdrowy i sycący. Co więcej, możesz dowolnie go zmodyfikować, dodając swoje ulubione warzywa czy zioła. Ja tylko podrzucam smaczną inspirację, którą rozszerzyłam o chińską filozofię pięciu przemian, którą uwielbiam.

Szybka zupa na odporność: przepis

Do przygotowania rozgrzewającej zupy użyłam zielonej soczewicy, kaszy jaglanej (która jest jednym z najzdrowszych produktów i naturalnym antybiotykiem w walce z infekcjami), imbiru, a także kilku warzyw, które możesz dowolnie podmienić wedle uznania. Ja preferuję wersję wege, natomiast można przygotować bulion np. na golonce z indyka, jeżeli wolisz opcję z mięsem. 

Zobacz także: 7 rzeczy, które warto jeść w czasie epidemii koronawirusa

Składniki:

  • soczewica (3/4 szklanki)
  • kasza jaglana (pół szklanki)
  • 2 małe ziemniaki
  • 2 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały seler
  • 1 cebula
  • płaska łyżeczka tymianku, oregano i kurkumy
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 3 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku
  • pestki dyni/słonecznika (do podania)
  • koperek (lub inne świeże zioło)

Jak zrobić rozgrzewającą zupę?

Przygotowanie tego smacznego i zdrowego posiłku jest naprawdę proste. Ja wybrałam opcję bezmięsną, ale jeśli masz ochotę, możesz oczywiście przygotować wcześniej wywar na mięsie. Jeżeli chcesz gotować zgodnie z chińską dietą pięciu przemian, wystarczy podążać za wskazówkami, które opiszę poniżej. 

  1. Zagotuj wodę w garnku (Ogień)
  2. Dodaj pokrojony seler (w kostkę) i pietruszkę (w talarki lub ćwiartki), a potem marchewkę i ziemniaki. (Ziemia) Jeśli lubisz, możesz dodać łyżeczkę oleju kokosowego, aby składniki nie sklejały się.
  3. Dodaj starty lub pokrojony imbir (Metal)
  4. Przekrój cebulę na pół i opal na ogniu. Tak przygotowane połówki wrzuć do gotującej się zupy razem z liśćmi laurowymi i przeciśniętym oraz pokrojonym w plasterki czosnkiem (Metal).
  5. Na sitku opłucz soczewicę. Po odczekaniu 20 minut dorzuć ją do zupy razem z solą himalajską.  (Woda)
  6. Jeżeli nie masz żadnego składnika z żywiołu Drzewa, możesz wkropić kilka kropel cytryny.
  7. Dodaj kurkumę, oregano, tymianek lub inne przyprawy, które lubisz z żywiołu Ognia.
  8. Na końcu dodaj opłukaną kaszę jaglaną (Ziemia).

Przykryj wywar pokrywką i na małym ogniu gotuj min. 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając.

Zobacz także: Gryczanka z miodem i orzechami - z tym przepisem wzmocnisz swoją odporność!

Kilka minut przed końcem, możesz dodać dla wzmocnienia pieprz cayenne. Ostatni składnik decyduje o tym, jaki żywioł będzie działał najsilniej na nasz organizm i nada smaku całej potrawie. Pieprz należy do grupy Metalu, który odpowiada m.in. za nasze płuca.

Czym jest chińska filozofia 5 przemian?

Gotowanie według 5 przemian polega na tym, że w każdej potrawie umieszczamy składniki ze wszystkich pięciu żywiołów - Ognia (smak gorzki), Ziemi (smak słodki), Metalu (smak ostry), Wody (smak słony) oraz Drzewa (smak kwaśny). Produkty wkładamy do garnka w odpowiedniej kolejności ze świadomością tego, czemu służy poszczególny żywioł. W ten sposób dostarczamy organizmowi wszystkich potrzebnych składników, co zapobiega np. późniejszemu podjadaniu pustych kalorii, ponieważ jesteśmy syci i czujemy się lekko i zdrowo.

Zobacz także: Zauważyłaś, że na kwarantannie z Twoim apetytem dzieje się coś dziwnego? Eksperci tłumaczą to zjawisko

Ogień jest odpowiedzialny za serce i jelito cienkie. Ziemia pomaga przy problemach z żołądkiem i śledzioną. Metal wspomaga płuca i jelito grube, a Woda leczy nasze nerki i pęcherz. Z kolei Drzewo wspiera narząd wątroby i woreczek żółciowy. Jeśli chcemy wzmocnić któryś ze swoich organów, powinniśmy skupiać się na danej grupie produktów w naszej diecie. Jest to prosty zabieg, a dodatkowo sprawia, że jedzenie jest naprawdę przepyszne. Można dowolnie podmieniać składniki, pod warunkiem, że pochodzą one z tego samego żywiołu.

 

zupa z warzyw

Moja zupa wyszła nieco bardziej gęsta. Podałam ją z pestkami słonecznika oraz świeżym koperkiem. Smacznego!

Polecane wideo

Astrologiczny jadłospis: Co powinien jeść każdy znaku zodiaku?
Astrologiczny jadłospis: Co powinien jeść każdy znaku zodiaku? - zdjęcie 1
Komentarze (5)
Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 07.06.2020 14:57
uwielbiam takie zupy <3 ale na odporność jeszcze biorę witaminę c i medere anti aging tiny.pl/795h9 po tych tabletkach nie choruję i mam więcej energii
odpowiedz
Marysia (Ocena: 5) 07.04.2020 15:19
Niestety teraz zupki na wzmocnienie, to trochę za mało. Ja polecam pelargonię afrykańską. Brzmi trochę dziwnie, ale polecam poczytać o jej właściwościach. Wspomaga organizm w walce z chorobami, a przede wszystkim wspiera układ oddechowy. Teraz niestety korzeń w internecie kosztuje dużo więcej, ale w aptece można kupić np Verbascon, który zawiera wyciąg :-)
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 07.04.2020 09:24
zrobię!
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 07.04.2020 09:12
ciotka mi mówiła o tabletkach figurena ale nie wierzyłam ze schudła, a jaki jest efekt tego ? że teraz ona jest chuda a ja zamówiłam aby rozpocząc swoją kuracje. Nie raz warto uwieżyć że prosty suplement diety jest w stanie pomóc nam w odchudzaniu. Jak przejdę kurację ze figurena dam znać czy na mnie również tak dobrze zadziałało. Poprzeczka wysoko ponieważ ciocia schudła aż 14kg.
zobacz odpowiedzi (1)

Polecane dla Ciebie