Białe wino to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników lekkich, świeżych alkoholi. Z jakich szczepów najczęściej jest produkowane? Jakie właściwości zdrowotne ma białe wino? Odpowiedź na te i inne pytania z nim związane — poniżej.
Jednym z najbardziej szlachetnych białych szczepów jest chardonnay. Na jego bazie wytwarza się najlepsze francuskie wina, jak chociażby z regionu Chablis. Chardonnay jest wykorzystywane również do produkcji szampanów. Charakterystyczną cechą tego szczepu jest łatwość w przystosowywaniu się do panującego w danym regionie klimatu oraz gleby, przez co wino wyraźnie oddaje charakter danego miejsca. Możemy więc spotkać się z zarówno świeżym i cytrusowym winem chardonnay, jak i cięższymi, bardziej oleistymi jego wersjami.
Równie popularnym szczepem jest fracuskie sauvignon blanc. Daje wina lekkie, orzeźwiające i kwaskowate. Wino to najlepiej smakuje, gdy jest młode. Wyraźnie wyczujecie w nim agrest, liście porzeczki oraz nuty cytrusowe.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Do najpopularniejszych szczepów białego wina zalicza się również gewurztraminer. Pachnie on grejpfrutem, różą i owocami liczi. Do niedawna uprawiany był głównie w Niemczech i na północy Włoch, ale obecnie można go spotkać na terenie całej Europy i tak zwanego Nowego Świata.
Semilion jest białym francuskim szczepem uprawianym głównie w krajach Nowego Świata — Australii, Argentynie, RPA czy Nowej Zelandii. Wina z tej odmiany smakują gruszkami, figami i miodem. Bywa często łączony z innymi szczepami w celu urozmaicenia smaku wina.
Kolejny szczep — riesling — dawać może wina zarówno wytrawne, jak i słodkie. Ich wspólną cechą jest wyczuwalna kwasowość, mineralność i nuty cytrusowe.
Równie zróżnicowane trunki uzyskać można z białego szczepu, jakim jest muskat. Daje on wina zarówno wytrawne, jak i słodkie oraz deserowe. Muskaty należą do najbardziej aromatycznych win na świecie.
Pinot gris to z kolei szczep mający grona o lekkim, czerwonym zabarwieniu. Cecha ta wpływa na różnice pomiędzy poszczególnymi winami pinot gris. Mogą być one bardzo jasne, słomkowo-zielonkawe lub wyróżniać się głębokim, złotawym kolorem. Różnice dotyczą też smaku: kwasowość win z tej odmiany może być intensywna lub bardzo delikatna.
W kontekście właściwości zdrowotnych najczęściej mówi się o winie czerwonym. Jak się jednak okazuje, jego biała wersja może mieć równie korzystny wpływ na nasz organizm. Regularne spożywanie niewielkich ilości tego trunku jest w stanie skutecznie uchronić przed rozwojem chorób płuc lub pomóc w walce z już istniejącą dolegliwością tego typu. Białe wino pozwala na utrzymanie tkanki płucnej w dobrej kondycji. Po wypiciu jednego kieliszka można zaobserwować delikatny spadek ciśnienia krwi. Białe trunki o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy hamują powstawanie komórek rakowych w organizmie i chronią przed rozwojem raka piersi. Wina tego typu przyczyniają się też do wzrostu wydolności serca i zapobiegają zatorom w tętnicach, a co a tym idzie — redukują ryzyka wystąpienia chorób serca. Oprócz tego, białe wino chroni przed powstawaniem zakrzepów krwi.
Wyświetl ten post na Instagramie.