Coraz więcej z nas odkrywa swój talent kulinarny. Gotujemy i pieczemy już nie tylko dlatego, że musimy coś zjeść. Spędzanie czasu i eksperymentowanie w kuchni jest naszym sposobem na relaks. Trudno jednak zachować spokój, gdy niemal wszystko jest już przygotowane i nagle brakuje jednego z podstawowych składników.
Zobacz również: Bez mąki i jajek. Przepis na szybkie, łatwe i przepyszne naleśniki
Oczywiście zawsze możemy wyskoczyć do osiedlowego sklepu i uzupełnić zapasy, ale zazwyczaj tracimy wtedy cały zapał. W nerwach porzucamy pomysł i prędko do niego nie wracamy. Dziwnym trafem najczęściej chodzi o jajka, które spożywamy na co dzień i występują w większości przepisów. Trudno przewidzieć, ile będziemy ich potrzebować.
Na szczęście istnieją zamienniki. Przynajmniej jeden z nich zawsze znajdziesz w swoim domu.
Nie poddawaj się, kiedy w recepturze wymieniono jajka, a nie możesz znaleźć ich w swojej lodówce. Niektóre produkty spożywcze mogą je z powodzeniem zastąpić. Zazwyczaj nie chodzi bowiem o smak białka czy żółtka, ale ich konsystencję i łatwość, z jaką łączą się z innymi składnikami.
Podane ilości składników odpowiadają 1 jajku.
#1 Siemię lniane
Niepozorne nasionka na pierwszy rzut oka nie przypominają kurzego jaja, ale łatwo to zmienić. Mikstura składa się z jednej łyżki siemienia i 3 łyżek wody. Zmiksuj i gotowe.
#2 Nasiona chia
Są coraz popularniejsze w naszej kuchni i też świetnie sprawdzą się w tej roli. Do 1/3 szklanki wody dodaj 1 łyżkę nasion chia. Wymieszaj i odczekaj 15 minut.
#3 Białko sojowe
Nie jest to co prawda produkt pierwszej potrzeby, ale być może masz go w domu. Idealne proporcje to 1 łyżka białka na 3 łyżki wody. Po wymieszaniu konsystencją przypomina jajko.
Zobacz również: 12 produktów spożywczych, przez które Twoje włosy, cera i figura wyglądają coraz gorzej
#4 Żelatyna
Albo rośliny zamiennik agar agar. 1 łyżka środka żelującego na 1 łyżkę wody i powstaje odpowiednik 1 jajka.
#5 Banan
Kolejny przykład „wegańskiego jajka”. Wystarczy zmiksować 1/2 średniego banana, by uzyskać zbliżoną strukturę.
#6 Przecier jabłkowy
Koniecznie bez dodatku cukru i jak najbardziej wytrwany. 1/4 szklanki tego produktu z powodzeniem zastąpi brakujące jajko.
#7 Masło orzechowe
Być może trudno to sobie wyobrazić, ale dodanie do przepisu 3 łyżek masła orzechowego zamiast jajka pozwoli uzyskać bardzo podobną konsystencję.
Warto o tym pamiętać, bo może się przydać w najmniej oczekiwanym momencie.
Zobacz również: Produkty spożywcze, które możesz zamrozić, choć prawdopodobnie o tym nie wiesz