7 zaskakujących produktów, które z powodzeniem zastąpią jajko w przepisie

Przynajmniej jeden z tych zamienników masz na pewno w domu.
7 zaskakujących produktów, które z powodzeniem zastąpią jajko w przepisie
Fot. Unsplash
06.04.2020

Coraz więcej z nas odkrywa swój talent kulinarny. Gotujemy i pieczemy już nie tylko dlatego, że musimy coś zjeść. Spędzanie czasu i eksperymentowanie w kuchni jest naszym sposobem na relaks. Trudno jednak zachować spokój, gdy niemal wszystko jest już przygotowane i nagle brakuje jednego z podstawowych składników.

Zobacz również: Bez mąki i jajek. Przepis na szybkie, łatwe i przepyszne naleśniki

Oczywiście zawsze możemy wyskoczyć do osiedlowego sklepu i uzupełnić zapasy, ale zazwyczaj tracimy wtedy cały zapał. W nerwach porzucamy pomysł i prędko do niego nie wracamy. Dziwnym trafem najczęściej chodzi o jajka, które spożywamy na co dzień i występują w większości przepisów. Trudno przewidzieć, ile będziemy ich potrzebować.

Na szczęście istnieją zamienniki. Przynajmniej jeden z nich zawsze znajdziesz w swoim domu.

wspólne gotowanie

Nie poddawaj się, kiedy w recepturze wymieniono jajka, a nie możesz znaleźć ich w swojej lodówce. Niektóre produkty spożywcze mogą je z powodzeniem zastąpić. Zazwyczaj nie chodzi bowiem o smak białka czy żółtka, ale ich konsystencję i łatwość, z jaką łączą się z innymi składnikami.

Czym zastąpić jajko?

Podane ilości składników odpowiadają 1 jajku.

#1 Siemię lniane

Niepozorne nasionka na pierwszy rzut oka nie przypominają kurzego jaja, ale łatwo to zmienić. Mikstura składa się z jednej łyżki siemienia i 3 łyżek wody. Zmiksuj i gotowe.

#2 Nasiona chia

Są coraz popularniejsze w naszej kuchni i też świetnie sprawdzą się w tej roli. Do 1/3 szklanki wody dodaj 1 łyżkę nasion chia. Wymieszaj i odczekaj 15 minut.

#3 Białko sojowe

Nie jest to co prawda produkt pierwszej potrzeby, ale być może masz go w domu. Idealne proporcje to 1 łyżka białka na 3 łyżki wody. Po wymieszaniu konsystencją przypomina jajko.

Zobacz również: 12 produktów spożywczych, przez które Twoje włosy, cera i figura wyglądają coraz gorzej

wspólne pieczenie

#4 Żelatyna

Albo rośliny zamiennik agar agar. 1 łyżka środka żelującego na 1 łyżkę wody i powstaje odpowiednik 1 jajka.

#5 Banan

Kolejny przykład „wegańskiego jajka”. Wystarczy zmiksować 1/2 średniego banana, by uzyskać zbliżoną strukturę.

#6 Przecier jabłkowy

Koniecznie bez dodatku cukru i jak najbardziej wytrwany. 1/4 szklanki tego produktu z powodzeniem zastąpi brakujące jajko.

#7 Masło orzechowe

Być może trudno to sobie wyobrazić, ale dodanie do przepisu 3 łyżek masła orzechowego zamiast jajka pozwoli uzyskać bardzo podobną konsystencję.

Warto o tym pamiętać, bo może się przydać w najmniej oczekiwanym momencie.

Zobacz również: Produkty spożywcze, które możesz zamrozić, choć prawdopodobnie o tym nie wiesz

Polecane wideo

Astrologiczny jadłospis: Co powinien jeść każdy znaku zodiaku?
Astrologiczny jadłospis: Co powinien jeść każdy znaku zodiaku? - zdjęcie 1

Komentarze

Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie