Badania potwierdzają, że niemal wszyscy mamy skłonność do gromadzenia ogromnych zapasów, których wcale nie są konieczne. Kupujemy za dużo i nie zawsze wiemy, co z tym zrobić. W efekcie do koszów na śmieci trafiają każdego dnia tony dobrego jedzenia. A przecież wcale nie musi tak być.
Zobacz również: 7 rzeczy, które warto jeść w czasie epidemii koronawirusa
Najważniejsze to kupować z głową i nauczyć się przechowywać żywność, której aktualnie nie potrzebujemy. Wiele produktów można uratować odpowiednio wcześnie je zamrażając. I wcale nie chodzi wyłącznie o mięso czy warzywa - przekonuje portal „The Sun”.
Oto żywność, która lubi niską temperaturę, choć nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę.
#1 Mleko
Dla niektórych może to być spore zaskoczenie, ale mrożenie wcale nie szkodzi mleku. Pamiętaj jednak, aby dobrze zamknąć naczynie i pozostawić w nim trochę wolnego miejsca. W przeciwnym razie zamrożony płyn może uszkodzić pojemnik. Nie rozmrażaj go w gorącej wodzie, ale najlepiej powoli w lodówce. Wytrzyma 3-6 miesięcy.
#2 Ziemniaki
Jeśli nie masz ochoty na resztki z obiadu, wcale nie musisz się ich pozbywać. Ziemniaków nie mrozimy jednak w całości, ale najlepiej w postaci tłuczonej i koniecznie z dodatkiem tłuszczu - masła czy śmietany. Wtedy zachowają swoją strukturę i aksamitność.
Zobacz również: Świeży jak z piekarni, a całkowicie domowy. Jak upiec chleb we własnej kuchni?
#3 Ser żółty
Forma nie ma tak naprawdę żadnego znaczenia. Ser można mrozić w postaci większych kawałków, jak i startych wiórków. Miej na uwadze, że po rozmrożeniu zmieni nieco swoją strukturę i nie będzie tak kruchy, jak świeży. Przechowuj nie dłużej, niż 6 miesięcy. Najlepiej w folii aluminiowej lub szczelnym worku.
#4 Ryż
Decyzję o mrożeniu podejmij od razu po ugotowaniu i wystudzeniu. Wtedy pozostanie biały i sypki. Do tego celu sprawdzi się zarówno worek, jak i plastikowy pojemnik. Nie przechowuj dłużej, niż 2 miesiące. Po rozmrożeniu w mikrofalówce od razu podaj na stół.
#5 Boczek
Świeży bekon najlepiej zamrażać w cienkich plastrach, co ułatwia jego późniejsze wykorzystanie. Użyj do tego specjalistyczne worki i rozmrażaj dokładnie tyle, ile potrzebujesz. Mięso w tej postaci zachowa świeżość nawet do pół roku.
#6 Jajka
Rzadko decydujemy się na ten krok, ale nie ma ku temu żadnych przeciwskazań. Pamiętaj jednak, że mrozić można samą zawartość - bez skorupki, która nie lubi tak niskiej temperatury. Biało z żółtkiem przelej do małych foremek lub woreczków. Rozmrażanie trwa zaledwie kilka minut w gorącej wodzie.
#7 Czekolada
To świetny sposób, aby zawsze mieć w domu coś do przekąszenia. Zanim włożysz tabliczkę czekolady do zamrażarki, przechowaj ją przez kilka godzin w lodówce. Wtedy mamy pewność, że nie pęknie i nie zmieni swojej struktury w znacznie niższej temperaturze.
Zobacz również: 12 produktów spożywczych, przez które Twoje włosy, cera i figura wyglądają coraz gorzej