Nic tak nie poprawia humoru, jak odrobina karmelu. Przygotujesz go zaledwie z dwóch składników

Ten deser możesz mieć pod ręką dosłownie zawsze!
Nic tak nie poprawia humoru, jak odrobina karmelu. Przygotujesz go zaledwie z dwóch składników
Fot. iStock
30.03.2020

To jeden z tych smaków, które bezapelacyjne kojarzą nam się z błogim i beztroskim dzieciństwem. Na pewno wiele z was próbowało przywołać wspomnienia i odtworzyć go we własnej kuchni – z różnymi skutkami. To oczywiście złocisty, ciągnący się przyjemnie karmel. Idealny dodatek do różnego rodzaju wypieków, a także deser sam w sobie. Ten smak potrafi poprawić nawet najbardziej podły humor zaledwie w parę sekund.

Zobacz również: Czekoladowa rozkosz. To kryzysowe ciasto przygotujesz z... ryżu i ziemniaków

Mogłoby się wydawać, że przygotowanie karmelu we własnej kuchni to banalnie prosta sprawa. W końcu wystarczy tylko cukier, woda i patelnia. A jednak w praktyce okazuje się to zdecydowanie trudniejsze. Bywa, że cukier nie chce się topić albo karmelopodobna konsystencja zamienia się w twarde grudki. Jak zatem przygotować domowy karmel na równi z tym, który udaje się uzyskać mistrzom wypieków? Poznaj dwa niezawodne przepisy.

Jak zrobić domowy karmel?

Pierwsza propozycja to ta najbardziej podstawowa. Aby przygotować taki karmel będziesz potrzebować zaledwie dwóch składników, które na pewno masz w swojej kuchni bez względu na sytuację.

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

  1. Wodę wlej do garnka i rozpuść w niej cukier.
  2. Roztopiony cukier gotuj na małym ogniu, bez mieszania.
  3. Kiedy masa zacznie ciemniej od brzegów, potrząśnij garnkiem, ale nie mieszaj substancji.
  4. Kiedy cały cukier już się stopi, włóż garnek do zimnej wody.

Fot. iStock

Jak zrobić karmel z mleka skondensowanego?

Karmel z mleka skondensowanego to jedna z najbardziej lubianych wariacji na temat tego deseru. Jest to jednak opcja dla osób cierpliwych, ale na taki efekt (i smak!) zdecydowanie warto poczekać.

Składniki:

  • 1 puszka mleka skondensowanego
  • pół litra wody

Sposób przygotowania:

  1. Wlej wodę do dużego garnka i zagotuj aż do wrzenia.
  2. Włóż do wrzącej wody puszkę schłodzonego mleka skondensowanego. Woda musi w całości przykrywać puszkę.
  3. Gotuj puszkę na małym ogniu przez co najmniej 2 godziny. Im dłużej będziesz gotować, tym gęstszy będzie karmel.
  4. Od czasu do czasu sprawdzaj, czy do garnka nie trzeba dolać wody.
  5. Po ugotowaniu zanurz puszkę w zimnej wody do ostudzenia.
  6. Otwórz puszkę po ok. 30-45 minutach.
  7. Patrz, jak karmel wypływa z wnętrza puszki i szykuj się do pałaszowania!

Macie ochotę na taki domowy karmel? Wypróbujecie któryś z tych przepisów?

Zobacz również: To ciasto smakuje identycznie jak Raffaello, a jest zrobione... z ryżu! Banalny przepis

Polecane wideo

Agencja modelek kazała jej schudnąć. Internauci pokochali jej naturalną figurę
Agencja modelek kazała jej schudnąć. Internauci pokochali jej naturalną figurę - zdjęcie 1

Komentarze (2)

Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 30.03.2020 23:28
Zamiast cukierków można z tego zrobić pastę do depilacji. Będzie lepszy pożytek
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 30.03.2020 10:22
Odchudzanie było zawsze dla mnie trudne. Efekty jojo lub na tyle słabe efekty że szybko się poddawałam. Jak mam teraz figurena jest znacznie inaczej. Samo stosowanie motywuje, a blokada łaknienia pomaga. Dwa miesiace i 10kg mniej. Kto by pomyslał że jest to możliwe dla mnie wgl.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie