Czekoladowa rozkosz. To kryzysowe ciasto przygotujesz z... ryżu i ziemniaków

Brzmi jak magia, ale ten przepis naprawdę się sprawdza!
Czekoladowa rozkosz. To kryzysowe ciasto przygotujesz z... ryżu i ziemniaków
Fot. iStock
27.03.2020

Podczas społecznej izolacji i przymusowej kwarantanny wiele osób odkrywa nowe hobby, a także nowe powołania. Jedni uczą się obcych języków, inni odkrywają w sobie talent do majsterkowania, a jeszcze inni spędzają całe godziny w kuchni, wypróbowując nowe przepisy. To bez wątpienia jedna z jaśniejszych stron domowej kwarantanny i sytuacji, w której obecnie się znaleźliśmy. 

Zobacz również: Wygląda jak z drogiej kawiarni, a zrobisz ją w domu. Przepis na whipped coffee, hit TikToka

Do tych zdecydowanie ciemniejszych należą bez wątpienia sytuacja, jaka obecnie panuje w szpitalach, a także utrudnienia w życiu codziennym. A te dotyczą m.in. zakupów spożywczych. Wiele osób wciąż robi zakupy na zapas, przez co w wielu miejscach brakuje pewnych artykułów spożywczych. Z tego względu powstaje coraz więcej przepisów kulinarnych z myślą o daniach i wypiekach, które da się przygotować zaledwie z paru składników, najlepiej takich, które każdy z nas ma we własnej kuchni.  

Autorką jednego z takich przepisów jest Rosie Brandreth-Poynter, uczestniczka programu kulinarnego “The Great British Bake Off”. Rosie stworzyła wyjątkowy przepis na ciasto czekoladowe, które przygotujesz z... ziemniaków i ryżu. Zapewnia jednak, że ciasto jest wybitnie czekoladowe i aromatyczne, a przy tym ma idealnie wilgotną konsystencję. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Rosie Brandreth-Poynter (@rosiebrandreth)

Przepis na ciasto czekoladowe z ziemniaków i ryżu:

Składniki: 

  • 300 g ziemniaków 
  • 200 g ryżu 
  • 250 ml mleka 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 60 g kakao 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 
  • szczypta soli 
  • 170 g masła lub margaryny 
  • 350 g cukru 
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania: 

  1. Obierz i ugotuj ziemniaki, następnie ubij je na gładką masę i zostaw do ostudzenia. 
  2. Zblenduj ryż, aż uzyska konsystencję proszku. 
  3. Nagrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. 
  4. Do mleka dodaj sok z cytryny, wymieszaj i odstaw (uwaga, składniki nie połączą się, to normalne) 
  5. Utrzyj cukier z masłem albo margaryną. 
  6. Dodaj do utartego cukru z masłem ziemniaki i ubij na gładką masę. 
  7. Zmieszaj ze sobą pozostałe składniki. 
  8. Wysmaruj masłem foremkę do pieczenia. 
  9. Piecz ciasto przez godzinę, dopóki wsadzona w nie wykałaczka będzie zupełnie sucha. 

Co sądzicie o takim nietypowym przepisie na ciasto czekoladowe? Wypróbujecie go w swojej kuchni? 

Zobacz również: Przepyszne ciasto idealne w dobie pustych półek. Potrzebujesz tylko 3 składników

Polecane wideo

Astrologiczny jadłospis: Co powinien jeść każdy znaku zodiaku?
Astrologiczny jadłospis: Co powinien jeść każdy znaku zodiaku? - zdjęcie 1
Komentarze (6)
Ocena: 5 / 5
Izabella (Ocena: 5) 09.04.2020 01:37
Trzeba użyć lepszego kakao np decomorreno, ale bardziej wolę z fasoli, jest szybsze i tańsze
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 29.03.2020 18:41
takie produkty łapią bardziej wyraziste smaki, ja też jadłam ciasto z fasoli, smakowało jak zwykłe brownie a kalori 5 razy mniej.
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 27.03.2020 16:30
jadłam kiedyś ciasto z fasoli, które smakowało jak czekoladowe. Albo ciasto ze szpinaku, w którym w ogóle nie było go czuć. Myślę, ze z ziemniaków i ryżu też da się zrobić deser :)
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 27.03.2020 15:38
Nie przekonało mnie to.
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 27.03.2020 15:18
Nie, bo nie mogę sobie wyobrazić połączenia ziemniaków i słodkich produktów typu kakao.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie