Podczas społecznej izolacji i przymusowej kwarantanny wiele osób odkrywa nowe hobby, a także nowe powołania. Jedni uczą się obcych języków, inni odkrywają w sobie talent do majsterkowania, a jeszcze inni spędzają całe godziny w kuchni, wypróbowując nowe przepisy. To bez wątpienia jedna z jaśniejszych stron domowej kwarantanny i sytuacji, w której obecnie się znaleźliśmy.
Zobacz również: Wygląda jak z drogiej kawiarni, a zrobisz ją w domu. Przepis na whipped coffee, hit TikToka
Do tych zdecydowanie ciemniejszych należą bez wątpienia sytuacja, jaka obecnie panuje w szpitalach, a także utrudnienia w życiu codziennym. A te dotyczą m.in. zakupów spożywczych. Wiele osób wciąż robi zakupy na zapas, przez co w wielu miejscach brakuje pewnych artykułów spożywczych. Z tego względu powstaje coraz więcej przepisów kulinarnych z myślą o daniach i wypiekach, które da się przygotować zaledwie z paru składników, najlepiej takich, które każdy z nas ma we własnej kuchni.
Autorką jednego z takich przepisów jest Rosie Brandreth-Poynter, uczestniczka programu kulinarnego “The Great British Bake Off”. Rosie stworzyła wyjątkowy przepis na ciasto czekoladowe, które przygotujesz z... ziemniaków i ryżu. Zapewnia jednak, że ciasto jest wybitnie czekoladowe i aromatyczne, a przy tym ma idealnie wilgotną konsystencję.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Co sądzicie o takim nietypowym przepisie na ciasto czekoladowe? Wypróbujecie go w swojej kuchni?
Zobacz również: Przepyszne ciasto idealne w dobie pustych półek. Potrzebujesz tylko 3 składników