Przygotowywanie deserów to dla większości z nas wyższa szkoła jazdy. Zwłaszcza, jeśli chodzi o wypieki, z którymi nie radzą sobie często nawet najlepsi szefowie kuchni. Ciasta i ciasteczka wymagają sporej dokładności i cierpliwości. Liczy się każdy gram, który może spowodować, że coś nie wyrośnie albo będzie za słodkie.
Zobacz również: Świeży jak z piekarni, a całkowicie domowy. Jak upiec chleb we własnej kuchni?
Niezwykle istotna jest również kontrola czasu. Kilka minut za mało i mamy do czynienia z zakalcem, a gdy pieczenie trochę nam się przeciągnie - całość zaczyna przypominać podeszwę. Nic więc dziwnego, że boimy się spróbować i musimy zadowolić się przysmakami z cukierni.
Życie można sobie jednak ułatwić, a te przepisy na ciasto z mikrofalówki są na to najlepszym dowodem. Tylko kilka składników, proste wykonanie i naprawdę genialny efekt.
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
1 jajko
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do mieszenia
To zdecydowanie najprostsze, najszybsze i wyjątkowo smaczne ciasto, które możesz wykonać w każdej chwili. Wystarczy wymieszać dokładnie wszystkie składniki (najlepiej mikserem) i przelać je do miseczki lub foremki. Całość „piec” w mikrofali ustawionej na wysoką moc przez 2-3 minuty i gotowe.
Zobacz również: Pyszne śniadanko na dzień dobry: ciastko-muffinki jabłkowo-cynamonowe
250 g kwaśnej śmietany
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Rodzynki
Ekstrakt waniliowy
Proces twórczy wygląda dokładnie tak samo, jak w poprzednim przypadku. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, ale pomijając kakao. Powstałą masę podzielić na dwie części i dodać je tylko do jednej. Przelać jedną część do miski lub formy silikonowej, następnie drugą i bardzo delikatnie połączyć. Wystarczy kilka niedbałych ruchów łyżką, aby biała i ciemna masa przenikały między sobą, ale wciąż były wyraźnie widoczne. 5-6 minut w mikrofalówce na najwyższej mocy.
3 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki mleka
1 jajko
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki suche, a w osobnym naczyniu mokre. Połącz je i dokładnie wymieszaj, aby pozbyć się wszelkich grudek. Przelej masę do miski lub foremki i piecz 3-5 minut w mikrofalówce ustawionej na najwyższą moc. Nic więcej.
Miej na uwadze, że każda mikrofala ma inną moc, dlatego w czasie „pieczenia” należy kontrolować sytuację. Całkiem możliwe, że ciasto będzie wymagało trochę więcej lub znacznie mniej czasu. Najlepiej sprawdzić to w trakcie przy pomocy wykałaczki. Jeśli wypiek nie jest zakalcem - możesz go spokojnie wyciągnąć.
Każdy z przepisów można w dowolny sposób modyfikować dodając bakalie, orzechy, aromaty. Ciasta możesz podawać z polewą lub bitą śmietaną. Zdziwisz się, jak bardzo przypominają deser z piekarnika.
Zobacz również: Przepyszne ciasto idealne w dobie pustych półek. Potrzebujesz tylko 3 składników