Choć kwarantanna wiąże się przede wszystkim z lękiem o zdrowie najbliższych i zniecierpliwieniem z powodu przymusowego siedzenia w domu, w Sieci (na szczęście!) nie brakuje memów na jej temat. Najpopularniejszy z nich? Taki, który pokazuje, że kwarantanna sprzyja tyciu. W końcu większość z nas zrobiła ogromne zapasy żywności, a ruchu teraz mamy jak na lekarstwo…
Nie zapominajmy jednak, że epidemia kiedyś się skończy. O dobre nawyki żywieniowe warto dbać zawsze, nawet wtedy, gdy jesteśmy odcięci od rodziny i znajomych.
Przygotowałyśmy 10 zasad żywieniowych, które pomogą Wam utrzymać smukłą sylwetkę. Oto one!
Polecamy także: Fit placuszki bananowe z przepisu Anny Lewandowskiej. Jak smakują?
1. Każdego dnia sięgaj po różne rodzaje pieczywa, codzienną porcję ziemniaków zastąp kaszą, ryżem lub makaronem, jedz wiele rodzajów ryb, produktów mlecznych i nie zapominaj także o różnorodnych owocach i warzywach.
2. Ciemne, bogate w błonnik pieczywo powinno być podstawą codziennej diety. Warto więc codziennie zjeść kanapkę, której bazą będzie chleb razowy, pełen ziaren, pumpernikiel czy też graham.
3. Każdego dnia postaraj się zjeść ok. 750 g warzyw i owoców – nie zjadaj ich jednocześnie, lecz zadbaj o to, by do każdego posiłku dostarczyć porcję tych produktów.
4. Nadmiar soli przyczynia się do wzrostu ciśnienia krwi i rozwoju nadciśnienia. Doskonałym zamiennikiem soli mogą być świeże i suszone zioła, które wspaniale podkreślają smak i aromat przygotowywanych potraw.
5. Tłuszcz jest najbardziej kalorycznym składnikiem diety – jeden gram dostarcza ok. 9 kcal! Nadmierna ilość tłuszczu w diecie może więc w szybkim czasie przyczynić się do rozwoju nadwagi lub otyłości. Dodatkowo tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zawierają duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, których nadmiar przyczynia się do rozwoju chorób układu krążenia. Dlatego np. kromkę chleba, posmarowaną grubo masłem, zastąp pieczywem z dodatkiem lekkiego serka twarogowego. Nie zapomnij także o porcji warzyw!
6. Przynajmniej 2 razy w tygodniu postaraj się zjeść porcję ryby. Najbardziej polecane są ryby morskie, np. łosoś, tuńczyk, dorsz. Możesz je przygotować na wiele sposobów, np. ugotować na parze, grillować lub upiec w folii z dodatkiem aromatycznych ziół. Ryby wędzone (np. wędzony łosoś) znakomicie smakują na kanapce w towarzystwie świeżego pieczywa i chrupiących warzyw.
7. Smażenie na tłuszczu to nie tylko dodatkowe kalorie - w czasie smażenia dochodzi do powstania wielu związków o bardzo groźnych dla naszego organizmu właściwościach. Tradycyjne smażenie zastąp gotowaniem na parze lub w małej ilości wody, pieczeniem albo duszeniem.
8. Częste jedzenie posiłków pozwala na utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi. Oznacza to, że sięgając często po małą porcję jedzenia, potrafimy łatwiej zapanować nad swoim głodem. Jak wykazują badania, częste jedzenie posiłków przyczynia się także do lepszego spalania tkanki tłuszczowej, spadku stężenia cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a także działa ochronnie na ścianki żołądka, zapobiegając ich nadtrawieniu i wrzodom. Każdego dnia staraj się zjeść około 5 posiłków, w odstępach ok. 3-godzinnych. Małą kolację zjedz nie później niż na 3 godziny przed snem.
9. Nadmierny głód, który prowadzi do otyłości, możesz zmniejszyć, pamiętając o powolnym delektowaniu się każdym kęsem. Pamiętaj – nie jedz w pośpiechu.
10. Cukier i słodycze mają dużą ilość kalorii. Po spożyciu batona w szybkim czasie zaspokajamy uczucie głodu. Niestety, zawarte w słodyczach cukry proste powodują szybki wzrost poziomu glukozy we krwi, a w odpowiedzi duży wyrzut insuliny, co sprawia, że po chwili znów pojawia się wilczy apetyt. To właśnie dlatego tak trudno jest poprzestać na jednym ciastku. Słodycze możesz zastąpić suszonymi owocami lub porcją orzechów, które zawierają znacznie większe ilości cennych składników odżywczych.
Polecamy także: Przepyszne ciasto idealne w dobie pustych półek. Potrzebujesz tylko 3 składników