Świeży jak z piekarni, a całkowicie domowy. Jak upiec chleb we własnej kuchni?

Już nigdy nie będziesz chciała wrócić do kupnych wypieków.
Świeży jak z piekarni, a całkowicie domowy. Jak upiec chleb we własnej kuchni?
Fot. iStock
25.03.2020

W okresie społecznej izolacji spowodowanej pandemią koronawirusa większość z nas zostaje w domach. Niestety wszystko wskazuje na to, że taki stan rzeczy utrzyma się jeszcze przez jakiś czas. Rząd właśnie zaostrzył restrykcje – obecnie wychodzenie z domu jest możliwe tylko w ściśle określonych przypadkach, a niewykluczone, że to nie koniec jeśli chodzi o ograniczanie swobodnego przemieszczania się. 

Zobacz również: Przepyszne ciasto idealne w dobie pustych półek. Potrzebujesz tylko 3 składników

W związku z pandemią koronawirusa wielu Polaków dosłownie rzuciło się na sklepowe towary. Chociaż pierwszy szok już minął, a władze zapewniają, że sklepy nie zostaną zamknięte, wciąż wiele osób robi wielkie zapasy i masowo wykupuje wszelkie towary z półek. Wobec takiego stanu rzeczy warto wiedzieć, jak przygotować pewne podstawowe dania i wypieki we własnym domu, aby zawsze móc wyjść z sytuacji obronną ręką. Jednym z bezsprzecznie podstawowych artykułów żywnościowych jest chleb. Jak upiec go we własnej kuchni, aby był świeży i aromatyczny niczym z najlepszej piekarni? Okazuje się, że to bardzo proste. Warto jednak zacząć przygotowania do pieczenia już wieczór wcześniej.  

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Hatice Öncel (@eksi_mayali_ekmek)

Przepis na chleb domowy 

  • 1-2 łyżki zakwasu 
  • 350 g mąki żytniej  
  • 200 g mąki pszennej 
  • 350 ml wody 
  • półtorej łyżeczki soli 

Przygotowanie domowego chleba na zakwasie krok po kroku:  

  1. Do miski wsyp 150 g mąki żytniej i wlej 150 ml wody, dodaj zakwas. 
  2. Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na ok. 18 godzin. 
  3. Następnie dodaj do powstałego w ten sposób zaczynu pozostałe składniki i dokładnie je wymieszaj.  
  4. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą foremki. 
  5. Przykryj ciasto czystą ściereczką albo folią i odstaw do wyrośnięcia na ok. 5 godzin. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. 
  6. Wstaw ciasto do zimnej piekarnika i nastaw temperaturę na 220 stopni Celsjusza. Piecz przez 60 minut. 

Zobacz również: Wygląda jak z drogiej kawiarni, a zrobisz ją w domu. Przepis na whipped coffee, hit TikToka

Polecane wideo

W dobie społecznej izolacji wszyscy szukamy nowego hobby. Czego powinnaś spróbować?
W dobie społecznej izolacji wszyscy szukamy nowego hobby. Czego powinnaś spróbować? - zdjęcie 1
Komentarze (8)
Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 20.05.2020 23:55
Nie trzeba przechowywać zaczynu 18 godzin żeby wyrósł. Wystarczy trzymać go w temperaturze około 35 stopni - wystarczy wtedy 6-8 godzin a przy częstym pieczeniu 4-5 godzin
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 26.03.2020 11:57
Piekę na zakwasie od kilku lat. Jest przepyszny, w piekarni nigdy takiego się nie dostanie. A i zakwas wykorzystuję też do żurku 😊
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 26.03.2020 11:22
można zrobić samemu z wody i mąki :)
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 25.03.2020 19:32
Skąd w czasie epidemii wziąć zakwas?
zobacz odpowiedzi (3)
GdzieWesele.pl (Ocena: 5) 25.03.2020 15:28
Domowy chleb jest najlepszy! ;)
odpowiedz

Polecane dla Ciebie