Marnowanie żywności to od wielu lat palący problem nie tylko w Polsce, ale także na świecie. W dobie pandemii i szalejącego koronawirusa, kiedy mnóstwo osób zdecydowało się na zrobienie ogromnych zapasów jedzenia, tym bardziej warto sobie uświadomić powagę sytuacji.
Jak zatem zminimalizować ryzyko wyrzucania żywności i – co się z tym wiąże – pieniędzy w błoto? Oto kilka wskazówek, które warto wcielić w życie od zaraz.
Polecamy także: Przepyszne ciasto idealne w dobie pustych półek. Potrzebujesz tylko 3 składników
Nie gotuj więcej niż faktycznie jesteś w stanie zjeść – chyba że dany posiłek można rozłożyć na kilka dni i spożyć go do końca. W ten sposób unikniesz zostawiania części dania na talerzu, a potem wyrzucania go na śmieci.
Przejrzyj uważnie produkty, które masz w lodówce. Sprawdź ich termin ważności i w pierwszej kolejności zjedz te, które mają najkrótszy termin przydatności. W ten sposób przestaniesz wyrzucać żywność, która zdążyła się przeterminować.
Choć na pierwszy rzut oka nie wygląda to zachęcająco, danie przygotowane z resztek, które zostały ci z obiadu, może wyjść naprawdę przepysznie. Mistrzem w tym jest Jamie Oliver – koniecznie poszukaj inspiracji w jego programach i książkach.
To naprawdę doskonały sposób na to, by uniknąć wyrzucania żywności. Możesz mrozić nie tylko obiady, ale także chleb – zwłaszcza jeśli mieszkasz sama i nie jesteś w stanie zjeść całego bochenka. Pokrój go na odpowiednie porcje i włóż do zamrażalnika. Potem możesz taki kawałek wsadzić bezpośrednio do piekarnika na 40 minut rozgrzanego do 70 stopni i cieszyć się cudownym, świeżym, chrupiącym pieczywem.
Produkcja mięsa jest największym obciążeniem dla wszystkich zasobów, a do tego ma ogromny negatywny wpływ na środowisko (m.in. na wycinkę lasów w Amazonii). Jeśli nawet w minimalnym stopniu ograniczysz spożywanie mięsa na rzecz diety warzywnej, zrobisz coś pozytywnego nie tylko dla naszej planety, ale także dla swojego ciała.
Zobacz także: Apetyt na samozagładę: jak zjadanie zwierząt zabija naszą planetę?
Możesz znacznie zniwelować ilość wyrzucanego jedzenia, jeśli zaczniesz przechowywać je prawidłowo. Po otwarciu suchych produktów najlepiej trzymaj je w szczelnych pojemnikach – jeśli nie posiadasz tylu pojemników pilnuj, by przynajmniej ich oryginalna torba była szczelnie zamknięta (np. przy użyciu klipsa). Decydując się na mrożenie produktów lub dań, zawsze napisz na opakowaniu datę. Nieco przywiędłe warzywa zużyj do zapiekanki, a owoce – do sosów na ciepło.
Dla każdego, kto ma ogród, kompostowanie jest jednym z doskonałych sposobów na ograniczenie marnowania żywności. Wyrzucone jedzenie trafia na wysypisko śmieci wraz z innymi rzeczami, gdzie wytwarza silny metan z gazów cieplarnianych. Ale na niewielkim obszarze w ogrodzie tworzy świetną ściółkę dla klombów (i warzyw, jeśli hodujesz własne).
Istnieje wiele ośrodków, które z wdzięcznością przyjmą jedzenie dla potrzebujących. Zamiast wyrzucać je na śmieci, oddaj je np. do schroniska dla bezdomnych.
Źródło: allwomenstalk.com