5 smaków w kuchni

31 Stycznia 2009

Właśnie według medycyny chińskiej, pokarmy przyporządkowane są pięciu żywiołom - Drzewu, Ogniowi, Ziemi, Metalowi i Wodzie.

5 smaków w kuchni

Eksperci od chińskiej medycyny o żywieniu wiedzą bardzo dużo. Więcej niż mogłoby się wydawać. Właśnie według medycyny chińskiej, pokarmy przyporządkowane są pięciu żywiołom - Drzewu, Ogniowi, Ziemi, Metalowi, Wodzie.

Drzewo ożywia Ogień, ciepło Ognia budzi Ziemię do życia, z Ziemi powstaje Metal, Metal ożywia Wodę, Woda karmi i odżywia Drzewo. Każdy z nich to yang lub yin. Dwie uzupełniające się energie, które rządzą naszym wszechświatem. Z kolei każdy z pięciu żywiołów odpowiada pięciu smakom i narządom. Drzewo to kwaśny, Ogień – gorzki, Ziemia – słodki, Metal – ostry, Woda – słony. Każdy produkt spożywczy jest ekspresją jednego z tych elementów, jednego ze smaków.

Każdy proces, a więc także proces przyrządzania potraw, podlega stadiom Pięciu Przemian w kolejności cyklu odżywczego: Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal, Woda i znów Drzewo...

Kwaśny – estragon, melisa, pszenica, kiełki, sałata, natka pietruszki, kwaśne warzywa i owoce, nabiał (jogurty,kefiry,mleko), kasza kukurydziana, białe wino, białe pieczywo, pomidory, orzechy włoskie, kwaśne jabłka. Niedobór smaku kwaśnego powoduje, że stajemy się nerwowe i agresywne.

Gorzki - bazuje na smaku przypraw, np.: tymianku, cykorii, liścia laurowego, kakao, kawy, herbaty, czerwonego wina, koniaku, majeranku. Gorzki to receptor ciekawości świata i chęci zdobywania wiedzy.

Słodki – miód, rumianek, jaja, groch, buraki, szpinak, słodka papryka, oliwa z oliwek, cynamon, orzeszki ziemne, orzechy laskowe, ziarna słonecznika, kasza jaglana, zielony groszek, jabłka, maliny, poziomki, borówki. Słodki decyduje o tym, czy będziemy zatroskane, czy tez beztroskie.

Ostry – cebula, bazylia, ryż, kapusta kiszona, wieprzowina i wędliny, biała wódka, mięta, bazylia, goździki, kapusta pekińska, szczypiorek, seler, kalafior, czosnek, ryż. Ostry smak odpowiada za smutek i radość.

Słony – sery pleśniowe, lubczyk, woda mineralna, sól, fasola, soja, ryby, owoce morza, mięso. Słony z kolei przyczynia się do powstawania lęków.

Według medycyny chińskiej, prawidłowe odżywiane to takie, które równoważy wszystkie smaki. Dieta bazująca tylko i wyłącznie na jednym smaku spowoduje poważne zmiany w zdrowiu. Można to pokazać na bardzo prostym przykładzie diety warzywno-płynnej. Jedzenie samych surówek i picie wyłącznie soków powoduje nadkwasotę, co negatywnie odbija się na stanie zdrowia żołądka, śledziony i trzustki. A tu już o krok do cellulitu.

Ponadto, Jedzenie wpływa na naszej emocje, stan ducha. A to nierozerwalna więź pomiędzy różnymi narządami. Dlatego to, co jemy, wpływa na odbieranie przez nas świata. A w zależności od smaków, nasze patrzenie będzie pozytywne lub negatywne.

Złote rady dotyczące korzystania z pięciu smaków:

  • Ważną rolę odgrywa tu kolejność spożywania lub wkładania smaków do garnka z wodą. Jeśli zaczynasz od gorzkiego, następny musi być słodki, potem ostry, słony, kwaśny.
  • Między dodaniem po sobie smaków zachowaj odstęp jednej minuty.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (20)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-15 14:04:16

kolejność nie ma żadnego znaczenia a raczej ma ale nie taka, ważny jest kształt i konsystencja oraz siła smaku. np jeżeli chcemy aby rosół bardziej pachniał pietruszką to wrzucamy natkę na końcu, albo dużo wcześniej gdy chcemy zaznaczyć inne smaki. kto co lubi. te 5 smaków to też wymysł. "ciepło Ognia budzi Ziemię do życia"- kretynizm tak jak zaliczanie H2O do słonego. "eksperci medycyny" buahahaha szukają kretynów na kursy...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-15 13:43:57

stos bzduuuuur, przecięż 5 smak to umami

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-05-27 22:22:19

nie wiedziałam ,że kolejność wkładania składników do garnka ma znaczenie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-02-04 00:22:00

a ze mnie wodno ognisty metal drzewo xD

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-02-04 00:22:00

No i ziemia

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-02-02 22:28:00

warto na ten temat poszukac w necie wiecej. tutaj sa jedynie zasygnalizowane problemy. natomiast praktycznie na calym swiecie obdywja sie juz kursy i szkolenia w najwyzszej rangi restauracjach wlasnie z KUCHNI PIECIU PRZEMIAN. sprawdzilam na sobie, ukonczylam rowniez kurs. naparwde codownie sie po niej czuje nie trezba sypac ogromnych ilosci pztypraw poniewaz jedna podkresla smak drugiej, idelane polaczenie snaku. zwykly sos vinegret przyzadzony wg tej kuchni dodaje duzo wiecej energii i sily jednoczenie nie powoduje uczucia ciezkosci :) polecam goraca wszytskim chociazby wyprobwac!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-02-02 11:47:00

ja też lubię chińską kuchnię. Najbardziej sajgonki. Kiedys musiałam zrezygnować, bo zaczęłam się odchudzać, ale co z tego ze schudłam, skoro zaraz przytyłam. Teraz jestem mądrzejsza i odchudzam sie z głową. Jem w miarę normalnie, nie głodzę się i biorę tabletki które mi na to pozwalają. takie które zmniejszają ilość kalorii :) elegancko :P

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-02-01 21:49:00

a tak w ogóle to nie ogniowi tylko ogniu :PPP

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-02-01 13:15:00

Uwielbiam kuchnię chińską. Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym na zawsze w moim sercu ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-01-31 23:51:00

metal ze mnie;d

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz