Czy tego chcemy, czy nie, przez kolejne tygodnie będziemy żyć w kwarantannie. Warto zachować zdrowy rozsądek i nie wychodzić z domu bez potrzeby – tylko w ten sposób uda nam się spowolnić epidemię, dzięki czemu w szpitalach dla chorych nie zabraknie łóżek i respiratorów.
Jak zatem umilić sobie izolację od bliskich? Chyba wszyscy wychodzą z podobnego założenia, że najlepszym sposobem będą ulubione seriale i pyszne przekąski. Dzisiaj podpowiemy Ci, jak przygotować trzy smakowite dania. Są nie tylko pyszne, ale także łatwe w przygotowaniu, a składniki do nich powinnaś mieć już w swojej kuchni.
Odpalaj Netflixa, włącz piekarnik. Zaczynamy!
Polecamy także: Przepyszne ciasto idealne w dobie pustych półek. Potrzebujesz tylko 3 składników
Fot. Unsplash.com
Składniki: ciasto francuskie, ulubiona szynka, plastry sera żółtego, 2 ząbki czosnku, ketchup, ulubione przyprawy (np. bazylia), sól i pieprz, opcjonalnie: papryka
Przygotowanie:
1. Rozwiń ciasto francuskie. Posmaruj je ketchupem, dopraw solą, pieprzem, przyprawami. Pokrój też drobno czosnek (i paprykę) i rozsyp na całej powierzchni.
2. Następnie rozłóż ba całym cieście plastry sera żółtego, a na nim plastry szynki.
3. Zwiń ciasto w rulon, pokrój je na 2-cm kawałki.
4. Ślimaczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 20 minut. Gotowe!
Fot. Unsplash
Składniki: bagietka, 400 g pieczarek, cebula, ząbek czosnku, ser żółty, masło, sól, pieprz, zioła prowansalskie, natka pietruszki, sok z cytryny, papryka słodka
Przygotowanie:
1. Pokrój pieczarki w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj. Ser zetrzyj na tarce.
2. Na patelni rozgrzej odrobinę masła, podsmaż cebulę i czosnek, a następnie dodaj pieczarki. Skrop je sokiem z cytryny, a następnie dopraw solą, pieprzem, słodką papryką. Na koniec smażenia dodaj pokrojoną natkę pietruszki.
3. Pokrój bagietkę w grubsze kromki. Na każdą z nich wyłóż farsz, a wierzch posyp startym serem.
4. Zapiekaj 5-7 minut w 200 stopniach C. Smacznego!
Opcjonalnie: Jeśli nie masz w domu pieczarek, zapiecz kromki bagietki, a następnie posyp je pokrojonymi, świeżymi pomidorami.
Fot. Unsplash
Składniki: paczka krakersów, twarożek lub serek śmietankowy, papryka pieczona, oregano, bazylia
Przygotowanie:
1. Umyj paprykę, a następnie w całości upiecz ją do miękkości w piekarniku (200 stopni C, 20 minut).
2. Krakersy posmaruj twarożkiem. Na wierzch ułóż kawałki zapieczonej papryki. Wierzch posyp przyprawami. Gotowe!