Przepyszne ciasto idealne w dobie pustych półek. Potrzebujesz tylko 3 składników

Gwarantujemy, że masz je w swojej kuchni. Do dzieła!
Przepyszne ciasto idealne w dobie pustych półek. Potrzebujesz tylko 3 składników
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/thequirkybaker_neelima/)
23.03.2020

Pandemia koronowirusa niestety wciąż trwa i z dnia na dzień w Polsce i na świecie przybywa nowych przypadków zakażeń i zgonów. W ramach walki z rozprzestrzenianiem się wirusa COVID-19 większość społeczeństwa zastosowała się do apelów podjęcia domowej kwarantanny i izolacji społecznej. Siedzimy zamknięci w domach i staramy się jak najlepiej zorganizować sobie ten czas. 

Zobacz również: Prosty przepis na fit nutellę. Palce lizać!

Mimo że wydaje się, iż pierwszy szok w związku z dotarciem koronowirusa do Polski już minął, wiele osób wciąż szykuje się na najgorsze. Spodziewając się zamknięcia sklepów albo zatrzymania dostaw robią gigantyczne zapasy i wykupują dosłownie wszystko. To doprowadza do sytuacji, w której wiele półek w sklepach jest całkowicie pustych. To może być spore utrudnienie dla wielu z nas. 

W obliczu takiego obrotu spraw coraz więcej pasjonatów gotowania i pieczenia przygotowuje specjalne przepisy, które pozwalają przygotować pyszne i proste dania i wypieki z jak najmniejszej liczby łatwo dostępnych składników. Autorka książek kulinarnych Sarah Rainey stworzyła przepis na ciasto zwane chocolate loaf cake, czyli bochenek czekoladowy. Jest bardzo intensywne w smaku, a przygotujesz je z zaledwie trzech składników.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Helena Procházková (@helena.prochazkova)

Chocolate loaf cake, czyli ciasto czekoladowy bochenek

Czego będziesz potrzebować?

  • 1 litr lodów czekoladowych 
  • 200 g mąki samorosnącej 
  • 100 g kropelek czekoladowych 

Oto przepis na wykonanie chocolate loaf cake, czyli bochenka czekoladowego krok po kroku. 

  1. Wyjmij z zamrażarki lody czekoladowe i pozwól, by rozpuszczały się w temperaturze pokojowe przez ok. godzinę. 
  2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wysmaruj masłem podłużną foremkę do pieczenia chleba.  
  3. Roztopione lody przelej do dużej miski i dobrze wymieszaj. Partiami dodawaj do lodów mąkę, cały czas mieszając masę. Na koniec dodaj kropelki czekolady.  
  4. Przelej masę do przygotowanej foremki i piecz przez 45 minut.  
  5. Po wyjęciu z piekarnika pozwól, aby ciasto nieco się ostudziło, zanim wyjmiesz je z foremki. 
 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Alba Rodríguez (@dulces_para_galatea)

Wypróbujecie taki przepis na 3-składnikowe ciasto w dobie kwarantanny i pustych półek sklepowych? 

Zobacz również: Pokochasz ten przepis na szybką pizzę. Wystarczą zaledwie 2 składniki

Agencja modelek kazała jej schudnąć. Internauci pokochali jej naturalną figurę
Agencja modelek kazała jej schudnąć. Internauci pokochali jej naturalną figurę - zdjęcie 1

Polecane wideo

Komentarze (8)

Ocena: 4.38 / 5
gość (Ocena: 4) 25.03.2020 18:21
Ciasto bardzo dobre
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 24.03.2020 16:33
Tak jasne, każdy ma w domu lody czekoladowe i mąkę samorosnącą...co to w ogóle jest ?
zobacz odpowiedzi (1)
gość (Ocena: 5) 23.03.2020 21:07
Ciasto wygląda pysznie , niestety nie posiadam żadnego ze składników potrzebnych do upieczenia mimo zrobienia zapasów . Mąka samorosnąca ? Jestem zacofana ehh
zobacz odpowiedzi (1)
gość (Ocena: 5) 23.03.2020 19:10
Piekę bardzo podobne ale dodaję jeszcze gorzką czekoladę pokrojoną w kostkę (każdy kawałek na dzielę na 4) i mrożone maliny.
zobacz odpowiedzi (1)
gość (Ocena: 5) 23.03.2020 12:52
Gdzie te puste półki? Bo na pewno nie w sklepach.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie