Według aktualnej piramidy żywieniowej ryby powinnyśmy jadać przynajmniej 2 razy w tygodniu. Teoretycznie możliwości przygotowania posiłków z rybami w roli głównej jest mnóstwo, ale czy nie jest tak, że najczęściej wybieramy tę najprostszą opcję: panierka, frytki i surówka z kiszonej kapusty?
No właśnie, dlatego mam dla ciebie przepis na coś wyjątkowego, pysznego i banalnego w przygotowaniu.
Składniki:
Filet dorsza atlantyckiego - 150g
Fasolka szparagowa zielona - 100g
3 łodygi selera naciowego - 50g
Czerwona papryka - 150g
Korzeń pietruszki - 30g
3 łyżeczki oleju rzepakowego - 15g
5 łyżek brązowego ryżu - 50g
Sól, pieprz i chili do przyprawy
Przygotowanie:
Rybę dokładnie umyj i przypraw. Ułóż w naczyniu żaroodpornym rybę, fasolkę szparagową, posiekaną paprykę, korzeń pietruszki i seler naciowy i skrop olejem rzepakowym. Piecz w temperaturze 180 st.C. do miękkości. Przełóż na talerz i zjedz z ugotowanym al'dente ryżem brązowym.
Smacznego!
Wypróbuj również: Makaron z krewetkami i szpinakiem - wyśmienity na romantyczną kolację dla dwojga.