Dorsz pieczony w warzywach - rewelacyjny pomysł na obiad

Czy wiesz, że ryby powinny znaleźć stałe miejsce w diecie?
Dorsz pieczony w warzywach - rewelacyjny pomysł na obiad
fot. istock.com
25.03.2020

Według aktualnej piramidy żywieniowej ryby powinnyśmy jadać przynajmniej 2 razy w tygodniu. Teoretycznie możliwości przygotowania posiłków z rybami w roli głównej jest mnóstwo, ale czy nie jest tak, że najczęściej wybieramy tę najprostszą opcję: panierka, frytki i surówka z kiszonej kapusty?

No właśnie, dlatego mam dla ciebie przepis na coś wyjątkowego, pysznego i banalnego w przygotowaniu.

Przepis na dorsza pieczonego w warzywach.

Składniki:

Filet dorsza atlantyckiego - 150g

Fasolka szparagowa zielona - 100g

3 łodygi selera naciowego - 50g

Czerwona papryka - 150g

Korzeń pietruszki - 30g

3 łyżeczki oleju rzepakowego - 15g

5 łyżek brązowego ryżu - 50g

Sól, pieprz i chili do przyprawy

Przygotowanie:

Rybę dokładnie umyj i przypraw. Ułóż w naczyniu żaroodpornym rybę, fasolkę szparagową, posiekaną paprykę, korzeń pietruszki i seler naciowy i skrop olejem rzepakowym. Piecz w temperaturze 180 st.C. do miękkości. Przełóż na talerz i zjedz z ugotowanym al'dente ryżem brązowym.

Smacznego!

Wypróbuj również: Makaron z krewetkami i szpinakiem - wyśmienity na romantyczną kolację dla dwojga. 

Polecane wideo

Komentarze (1)

Ocena: 5 / 5
Nola (Ocena: 5) 31.03.2020 22:54
Lubię rybę ale nie pieczoną. Musi być smażona, ewentualnie grillowana. Mam cudowną płytę indukcyjną Electrolux Sense Pro - z bezprzewodową termosondą, którą mogę sprawdzić czy dana rzecz jest już w punkt. Nigdy nie przesuszam jedzenia :)
odpowiedz

Polecane dla Ciebie