Lubisz eksperymentować w kuchni? Ale najlepiej, żeby te próby nie skończyły się totalną dewastacją w kuchni? Spokojnie, mamy rozwiązanie.
Daj się ponieść fantazji w kuchni. Łącz różnorodne składniki i komponuj pełnowartościowe posiłki. Przepis na sałatkę z pieczonym batatem jest niezwykle prosty i przede wszystkim to zdrowa, fit obiadowa propozycja.
Bataty są bogate w substancje odżywcze, są zdrowsze od zwykłych ziemniaków. To źródło witamin z grupy B, tiaminy, które odpowiadają za przemiany metaboliczne glukozy we krwi. Dodatkowo poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego i korzystnie wpływają na regulację poziomu cukru we krwi. Spożywanie batatów poprawia stan skóry, paznokci i włosów. Bataty są bardzo dobrym źródłem witaminy A - przeciwutleniacza, który działa cuda na funkcjonowanie całego organizmu. Między innymi chroni przed nowotworami.
Składniki:
Batat 100g
1/2 jabłka 90g
Garść świeżego szpinaku 40g
2 łyżki amarantusa 20g
Łyżka drobno posiekanego szczypiorku 10g
Łyżka oliwy z oliwek 10g
4 orzechy nerkowca 5g
Szczypta soli, pieprzu i chili
Przygotowanie:
Batata obierz i pokrój w kostkę. Następnie ugotuj - wystarczy ok. 10 minut. Przypraw, skrop oliwą i upiecz w nagrzanym do 180 st.C. piekarniku do miękkości. Amarantus ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jabłko dokładnie umyj i pokrój w kostkę. Szpinak posiekaj. Wszystkie składniki połącz i skrop oliwą z oliwek. Na koniec posyp całość posiekanymi orzechami nerkowca.
Smacznego!
Polecamy również: Orzechowe batoniki z muesli. Pyszna przekąska, której trudno się oprzeć.