Ostatnie tygodnie są dla nas wszystkich wyjątkowo trudne. Epidemia COVID-19 sprawiła, że większość osób musiała zamknąć się w domach i ze względów bezpieczeństwa ograniczyć kontakt z innymi ludźmi. W tym szczególnym okresie postarajmy się nie tracić nadziei i robić wszystko, by choć trochę poprawić sobie nastrój.
Tym razem chcemy Wam pokazać recepturę na pyszne śniadanie, które każdemu doda energii już od samego rana.
To w końcu ciasteczka czy muffinki? No cóż, to danie jest połączeniem ich obu. Prezentuje się jak ciastka, ale ma konsystencję muffinek. Jest zdrowe, absolutnie pyszne i wykonasz je w 30 minut.
Przepis pochodzi z ohmyveggies.com.
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1/2 niesolonego masła, zmiękczonego
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki miodu
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej, schłodzona
1 szklanka otrębów owsianych
1 szklanka jabłka pokrojonego w kostkę (około 1 średnie jabłko)
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do190 stopni Celsjusza. Wyłóż dwie blachy do pieczenia pergaminem.
2. W misce wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Odłóż na bok.
3. W dużej misce zmiksuj masło, oba rodzaje cukru i miód do uzyskania lekkości i puszystości (około 3 minut). Ubij jajka z ekstraktem waniliowym; kontynuuj ubijanie przez 2 minuty. Stopniowo połącz wszystkie składniki z obu misek. Na końcu dołóż komosę ryżową, owies i pokrojone jabłko.
4. Łyżką wykładaj na blasze do pieczenia kulki z masy, zachowaj między nimi 3 cm odległości. Piecz na złoty kolor przez 12–15 minut.
Smacznego!
Polecamy także: Wegetariańska zapiekanka z ziemniakami. Najlepszy przepis