Do Wielkanocy pozostało kilka tygodni, dlaczego by więc nie pomyśleć o świątecznym menu już teraz? Jeżeli z jednej strony nie wyobrażasz sobie wielkanocnego stołu bez pysznego, bogatego białego barszczu, a z drugiej – nudzi cię już nieco oklepany przepis, który odtwarzasz co rok – wraz z marką Winiary podrzucamy Ci sześć łatwych przepisów na unowocześnione wersje tradycyjnej zupy.
Składniki:
Zupa
– Barszcz Biały Nasza Specjalność Winiary (2 opakowania)
– suszone grzyby (garść)
– marchewka (2 sztuki)
– pietruszka (1 sztuka)
– por (łodyga)
– cebula (1 sztuka)
– seler (ćwiartka)
– czosnek (1 główka)
– woda (1,5 litra)
Pieczone warzywa
– pietruszka (2 sztuki)
– marchewka (2 sztuki)
– ziemniaki (2 sztuki)
– seler (0,5 sztuki)
– cebula czerwona (2 sztuki)
Przygotowanie:
Suszone grzyby namocz w gorącej wodzie i odstaw.
Warzywa na bulion dokładnie umyj, pokrój na ćwiartki i przełóż do żaroodpornego naczynia. Czosnek przekrój na pół i dodaj do warzyw. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C na około 30 minut.
Po tym czasie upieczone warzywa przełóż do garnka i zalej litrem zimnej wody. Dodaj namoczone grzyby wraz zalewą. Doprowadź bulion do wrzenia. Duś około 20 minut na średniej mocy palnika.
Zawartość 2 opakowań Barszczu białego Winiary rozrób w 500 ml zimnej wody, dodaj do zupy i dokładnie wymieszaj. Gotuj całość około 10 minut.
Warzywa do upieczenia obierz i pokrój w dużą kostkę.
Oddzielnie, w dużej misce, wymieszaj musztardę, miód, olej, wędzoną paprykę, sos sojowy, świeży tymianek, mielony kminek oraz sól i pieprz. Do tak przygotowanej marynaty wrzuć warzywa i dokładnie wymieszaj, po czym ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 200°C przez około 30-40 minut, aż warzywa będą rumiane i miękkie.
Zupę podawaj z porcją upieczonych warzyw.
Fot. www.winiary.pl
Składniki:
Zupa
– Barszcz Biały Nasza Specjalność Winiary (2 opakowania)
– woda (1,5 litra)
– boczek wędzony (200 g)
– cebula (1 sztuka)
– kwaśna śmietana (1 łyżka)
– olej do smażenia
– sól i pieprz
Dodatki
– jajka przepiórcze (8 sztuk)
– surowa biała kiełbasa (4 sztuki)
– szczypiorek (1 pęczek)
– jajko kurze (1 sztuka)
– bułka tarta (1 szklanka)
– olej do smażenia
Przygotowanie:
Boczek i cebulę pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na patelni z olejem, aż będą rumiane. Zalej wodą i zagotuj.
Barszcz Biały Nasza Specjalność Winiary wymieszaj w osobnym naczyniu z 500 ml wody, po czym dodaj do gotującego się mięsa z cebulką. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Gotuj całość około 10 minut. Na koniec dodaj do zupy kwaśną śmietanę, dopraw solą i pieprzem.
Jajka przepiórcze ugotuj na miękko, po czym zahartuj je w wodzie z lodem i odstaw do wystygnięcia. Jajka kurze obierz.
Surową kiełbasę wyciśnij ze skórki, dodaj posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszaj.
Z odrobiny mięsa uformuj niewielki placek, połóż na nim ugotowane jajko i dokładnie zawiń, formując pulpecik z jajkiem w środku.
Tak przygotowane pulpeciki odstaw do lodówki na minimum 30 minut. Po wyjęciu panieruj je w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na średniej mocy palnika, aż będą z wierzchu rumiane, a mięso należycie usmażone.
Gotowe jajka po szkocku przekrój na połówki i podaj z gorącą zupą – po dwie połówki na porcję.
Składniki:
Zupa
– Barszcz Biały Nasza Specjalność Winiary (1 opakowanie)
Jajka w bekonie
– cienkie plastry wędzonego boczku (12 sztuk)
– jajka kurze wielkości S lub przepiórcze (6 sztuk)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C. Przygotuj 6 foremek do muffinek.
Plastry boczku poprzekrawaj na pół i wyłóż nimi foremki. Następnie w każdą foremkę wyłożoną boczkiem wbij jedno jajko.
Wstaw foremki do piekarnika i piecz przez 10-12 minut albo do czasu, aż jajka będą ścięte.
W międzyczasie przygotuj barszcz biały, według przepisu na opakowaniu.
Wyłóż jajka z foremek i podawaj razem z gorącym białym barszczem.
Fot. www.winiary.pl
Składniki:
– Barszcz Biały Nasza Specjalność Winiary (1 opakowanie)
– śmietana 18% (2 łyżki)
– szynka (100 g)
– jajka (4 sztuki)
– masło (2 łyżki)
– natka pietruszki (1 łyżka)
– sól
Przygotowanie:
Do garnka wlej 1 l zimnej wody, wsyp zawartość opakowania Białego barszczu, dodaj śmietanę.
Zagotuj mieszając, gotuj na wolnym ogniu 5 minut.
Szynkę pokrój w paseczki i dodaj do zupy.
Na patelni rozpuść masło, wbij ostrożnie jajka, posól, gdy białko lekko się zetnie, wlej 3 łyżki gorącej wody i przykryj patelnię pokrywką.
Smaż 1-2 minuty. Wykrój szklanką lub foremką tak, żeby żółtko było w środku.
Zupę rozlej do talerzy, włóż jajko sadzone i posyp natką pietruszki.
Fot. www.winiary.pl
Składniki:
– Barszcz Biały Nasza Specjalność Winiary (1 opakowanie)
– woda (1 litr)
– jajka (4 sztuki)
– biała kiełbasa (0,5)
– majeranek
Przygotowanie:
Zawartość opakowania Barszcz Biały Nasza Specjalność Winiary dokładnie rozprowadź w 1 litrze zimnej wody. Postaw na ogniu i podgrzewaj, mieszając, do momentu zagotowania. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 5 minut, często mieszając.
W osobnym garnku ugotuj białą kiełbasę. Pokrój w plasterki i dodaj do barszczu.
Jajka ugotuj na twardo, pokrój na połówki i także dodaj do zupy. Na koniec posyp majerankiem.
Składniki:
Zupa
– Barszcz Biały Nasza Specjalność Winiary (2 opakowania)
– woda (1,5 litra)
– surowa kiełbasa (500 g)
– boczek wędzony (200 g)
– cebula (1 sztuka)
– smalec lub olej (1 łyżka(
– kwaśna śmietna (3 łyżki)
– jajka na twardo (4 sztuki)
– sól i pieprz
Tłuczone ziemniaki:
– ziemniaki (600g)
– cebulka (1 sztuka)
– czosnek (3 ząbki)
– boczek wędzony (150 g)
– majeranek (1 łyżka)
– natka pietruszki (3 łyżki)
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Białą kiełbasę obgotuj w wodzie przez 20 minut. Boczek i cebulę pokrój w kostkę i obsmaż na tłuszczu, aż będą rumiane. Kiełbasę wyjmij z wody, pokrój w plasterki i wrzuć z powrotem do wywaru razem z podsmażoną cebulą i boczkiem.
Zawartość opakowania barszczu białego rozrób w 300 ml wody i dodaj do zupy, dokładnie mieszając. Gotuj około 10 minut. Na koniec zabiel zupę śmietaną i dopraw solą i pieprzem.
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę i czosnek posiekaj. Boczek pokrój w kostkę i zrumień na patelni. Kiedy wytopi się tłuszcz, a mięso zrobi się rumiane, dodaj cebulę i smaż, aż nabierze złotego koloru. Na końcu dodaj czosnek. Ugotowane ziemniaki utłucz, a następnie dodaj do boczku z cebulą. Dodaj solą, pieprzem, majerankiem oraz posiekaną natka pietruszki. Dokładnie wymieszaj i podsmażaj na średniej mocy palnika około 5 minut.
Barszcz biały podawaj z klopsikami z tłuczonych ziemniaków i jajkiem ugotowanym na twardo.
Wszystkie przepisy zaczerpnęłyśmy ze strony winiary.pl.
A może w temacie tradycyjnych wielkanocnych zup jesteś zwolenniczką żurku? Więcej inspiracji na niebanalne wersje również i tej potrawy znajdziesz na stronie Winiar.
Materiał promocyjny