8 produktów, które uparcie wkładamy do lodówki, a wcale nie musimy

Bardziej służy im temperatura pokojowa.
8 produktów, które uparcie wkładamy do lodówki, a wcale nie musimy
Fot. Unsplash
20.03.2020

Wydaje się, że to jeden z najprostszych w obsłudze sprzętów gospodarstwa domowego. Lodówka ma jedynie chłodzić, a niektóre starsze modele wymagają także regularnego rozmrażania. Teoretycznie to żadna filozofia, ale niektórych i tak przerasta - wynika z badania zrealizowanego przez brytyjski serwis konsumencki which.co.uk.

Zobacz również: 11 produktów spożywczych, które robią coś bardzo dziwnego z Twoim ciałem

Wyniki sondażu pokazują, że większość z nas tak naprawdę nie wie, które produkty wymagają przechowywania w warunkach chłodniczych, a które można trzymać w temperaturze pokojowej. Przez to tracimy sporo miejsca i niestety także energii. Każda dodatkowa rzecz to więcej pobranego prądu.

Oto produkty, które z czystym sumieniem można, a wręcz należy eksmitować z lodówki.

Ketchup

Sos pomidorowy sam w sobie jest na tyle kwaśny, że świetnie się konserwuje. Nie wymaga niskiej temperatury, a poza lodówką przetrwa nawet 8 tygodni.

Miód

W przysmaku produkowanym przez pszczoły występuje nadtlenek wodoru, czyli naturalna woda utleniona. Z tego powodu nie trzeba przechowywać go w lodówce.

Przetwory

Ogórki konserwowe, sałatki i różnego rodzaju pikle spoczywają zazwyczaj w occie, który skutecznie zabezpiecza produkt przed psuciem.

Oliwa

Zbyt niska temperatura zwyczajnie jej nie służy i może negatywnie wpłynąć na smak. Oliwę należy przechowywać najlepiej w zamkniętej szafce, bo światło słoneczne też nie jest jej sprzymierzeńcem.

Zobacz również: Lepiej nie jedz o tej godzinie. To wtedy podejmujemy najgorsze żywieniowe decyzje

Sos sojowy

Jedną z popularnych metod konserwacji żywności jest jej solenie. Sos sojowy to w dużej mierze sól, więc na pewno nie trzeba przechowywać go w lodówce.

Ocet

Wspominaliśmy o tym przy okazji przetworów - ocet to naturalny konserwant, który powstrzymuje rozwój pleśni i grzybów. Nie wymaga specjalnego traktowania.

Sosy

Wszystkie produkty tego typu, które nie mają w składzie jajek czy pochodnych mleka, można przechowywać poza lodówką. A już na pewno, jeśli znajdziesz taką informację na opakowaniu.

Olej

Nie ma żadnego powodu, by go chłodzić. To naturalny tłuszcz, który doskonale przechowuje się w temperaturze pokojowej.

Przy okazji warto wspomnieć, które popularne produkty wymagają przechowywania w chłodzie. Jest to m.in. majonez, pesto, otwarty syrop klonowy czy sos tatarski.

Zobacz również: Koniec z bladymi i tłustymi frytkami. Dzięki tym 2 składnikom będą idealnie chrupiące

Polecane wideo

Ta dziewczyna stosowała dietę ketogeniczną. Pokazała, co się z nią stało
Ta dziewczyna stosowała dietę ketogeniczną. Pokazała, co się z nią stało - zdjęcie 1

Komentarze (3)

Ocena: 3.67 / 5
gość (Ocena: 5) 21.03.2020 12:36
Ketchup nalezy trzymac w lodowce, jest wyraznie napisane zawsze na opakowaniu
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 20.03.2020 17:48
olej lniany trzeba trzymac w lodowce
odpowiedz
Ness (Ocena: 1) 20.03.2020 08:35
Kto trzyma olej w lodówce?
odpowiedz

Polecane dla Ciebie