Wydaje się, że to jeden z najprostszych w obsłudze sprzętów gospodarstwa domowego. Lodówka ma jedynie chłodzić, a niektóre starsze modele wymagają także regularnego rozmrażania. Teoretycznie to żadna filozofia, ale niektórych i tak przerasta - wynika z badania zrealizowanego przez brytyjski serwis konsumencki which.co.uk.
Zobacz również: 11 produktów spożywczych, które robią coś bardzo dziwnego z Twoim ciałem
Wyniki sondażu pokazują, że większość z nas tak naprawdę nie wie, które produkty wymagają przechowywania w warunkach chłodniczych, a które można trzymać w temperaturze pokojowej. Przez to tracimy sporo miejsca i niestety także energii. Każda dodatkowa rzecz to więcej pobranego prądu.
Oto produkty, które z czystym sumieniem można, a wręcz należy eksmitować z lodówki.
Sos pomidorowy sam w sobie jest na tyle kwaśny, że świetnie się konserwuje. Nie wymaga niskiej temperatury, a poza lodówką przetrwa nawet 8 tygodni.
W przysmaku produkowanym przez pszczoły występuje nadtlenek wodoru, czyli naturalna woda utleniona. Z tego powodu nie trzeba przechowywać go w lodówce.
Ogórki konserwowe, sałatki i różnego rodzaju pikle spoczywają zazwyczaj w occie, który skutecznie zabezpiecza produkt przed psuciem.
Zbyt niska temperatura zwyczajnie jej nie służy i może negatywnie wpłynąć na smak. Oliwę należy przechowywać najlepiej w zamkniętej szafce, bo światło słoneczne też nie jest jej sprzymierzeńcem.
Zobacz również: Lepiej nie jedz o tej godzinie. To wtedy podejmujemy najgorsze żywieniowe decyzje
Jedną z popularnych metod konserwacji żywności jest jej solenie. Sos sojowy to w dużej mierze sól, więc na pewno nie trzeba przechowywać go w lodówce.
Wspominaliśmy o tym przy okazji przetworów - ocet to naturalny konserwant, który powstrzymuje rozwój pleśni i grzybów. Nie wymaga specjalnego traktowania.
Wszystkie produkty tego typu, które nie mają w składzie jajek czy pochodnych mleka, można przechowywać poza lodówką. A już na pewno, jeśli znajdziesz taką informację na opakowaniu.
Nie ma żadnego powodu, by go chłodzić. To naturalny tłuszcz, który doskonale przechowuje się w temperaturze pokojowej.
Przy okazji warto wspomnieć, które popularne produkty wymagają przechowywania w chłodzie. Jest to m.in. majonez, pesto, otwarty syrop klonowy czy sos tatarski.
Zobacz również: Koniec z bladymi i tłustymi frytkami. Dzięki tym 2 składnikom będą idealnie chrupiące