Uwielbiasz kanapki, ale ich tradycyjna wersja z serem lub mięsem zdążyła ci się znudzić? W takim razie przepis z ohmyviggies.com to coś w sam raz dla ciebie. Idealna kombinacja nowych smaków sprawi, że dosłownie uzależnisz się od tej przekąski.
Polecamy także: Orzechowe BATONIKI MUESLI. Pyszna przekąska, której trudno się oprzeć
Składniki:
2 duże cebule
Garść szpinaku
Sól morska, świeżo zmielony pieprz
2 czerwone papryki
1 ząbek czosnku
Ser ricotta
4 kromki chleba pełnoziarnistego
Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1. Cebule należy skarmelizować, czyli pokroić w kostkę lub piórka i smażyć na małym ogniu do momentu, aż staną się miękkie i brązowe. Cebulę warto posolić. Można też w trakcie smażenia dolać do niej wody lub odrobinę wina i poczekać, aż płyn wyparuje.
2. Liście szpinaku umyć, łodyżki oderwać. Podsmażyć chwilę na małym ogniu.
3. Paprykę upiec w piekarniku do miękkości w 180 stopniach.
4. Chleb podrumienić na patelni lub w tosterze.
5. Zrobić kanapki: najpierw na kromkę chleba położyć skarmelizowaną cebulę, potem podgrzany szpinak, następnie cienki kawałek ricotty, a na sam wierzch upieczoną paprykę. Skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem.
Przygotowanie tych pysznych kanapek na ciepło jest odrobinę pracochłonne, ponieważ wymaga podgrzania niemal wszystkich składników, jednak uwierz na słowo – cudowny smak przekąski zdecydowanie jest tego wart.
Smacznego!