Kanapki inne niż zwykle: z karmelizowaną cebulą, szpinakiem i pieczoną papryką

Idealna kombinacja smaków.
Kanapki inne niż zwykle: z karmelizowaną cebulą, szpinakiem i pieczoną papryką
Fot. Unsplash
10.03.2020

Uwielbiasz kanapki, ale ich tradycyjna wersja z serem lub mięsem zdążyła ci się znudzić? W takim razie przepis z ohmyviggies.com to coś w sam raz dla ciebie. Idealna kombinacja nowych smaków sprawi, że dosłownie uzależnisz się od tej przekąski.

Polecamy także: Orzechowe BATONIKI MUESLI. Pyszna przekąska, której trudno się oprzeć

Kanapki z karmelizowaną cebulą i szpinakiem

Składniki:

2 duże cebule

Garść szpinaku

Sól morska, świeżo zmielony pieprz

2 czerwone papryki

1 ząbek czosnku

Ser ricotta

4 kromki chleba pełnoziarnistego

Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1. Cebule należy skarmelizować, czyli pokroić w kostkę lub piórka i smażyć na małym ogniu do momentu, aż staną się miękkie i brązowe. Cebulę warto posolić. Można też w trakcie smażenia dolać do niej wody lub odrobinę wina i poczekać, aż płyn wyparuje.
2. Liście szpinaku umyć, łodyżki oderwać. Podsmażyć chwilę na małym ogniu.
3. Paprykę upiec w piekarniku do miękkości w 180 stopniach.
4. Chleb podrumienić na patelni lub w tosterze.
5. Zrobić kanapki: najpierw na kromkę chleba położyć skarmelizowaną cebulę, potem podgrzany szpinak, następnie cienki kawałek ricotty, a na sam wierzch upieczoną paprykę. Skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem.

Przygotowanie tych pysznych kanapek na ciepło jest odrobinę pracochłonne, ponieważ wymaga podgrzania niemal wszystkich składników, jednak uwierz na słowo – cudowny smak przekąski zdecydowanie jest tego wart.

Smacznego!

Czy ciemne włosy pasują każdej kobiecie? One odważyły się to sprawdzić
Czy ciemne włosy pasują każdej kobiecie? One odważyły się to sprawdzić - zdjęcie 1

Polecane wideo

Komentarze

Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie