Kanapki inne niż zwykle: z karmelizowaną cebulą, szpinakiem i pieczoną papryką

Idealna kombinacja smaków.
Kanapki inne niż zwykle: z karmelizowaną cebulą, szpinakiem i pieczoną papryką
Fot. Unsplash
10.03.2020

Uwielbiasz kanapki, ale ich tradycyjna wersja z serem lub mięsem zdążyła ci się znudzić? W takim razie przepis z ohmyviggies.com to coś w sam raz dla ciebie. Idealna kombinacja nowych smaków sprawi, że dosłownie uzależnisz się od tej przekąski.

Polecamy także: Orzechowe BATONIKI MUESLI. Pyszna przekąska, której trudno się oprzeć

Kanapki z karmelizowaną cebulą i szpinakiem

Składniki:

2 duże cebule

Garść szpinaku

Sól morska, świeżo zmielony pieprz

2 czerwone papryki

1 ząbek czosnku

Ser ricotta

4 kromki chleba pełnoziarnistego

Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1. Cebule należy skarmelizować, czyli pokroić w kostkę lub piórka i smażyć na małym ogniu do momentu, aż staną się miękkie i brązowe. Cebulę warto posolić. Można też w trakcie smażenia dolać do niej wody lub odrobinę wina i poczekać, aż płyn wyparuje.
2. Liście szpinaku umyć, łodyżki oderwać. Podsmażyć chwilę na małym ogniu.
3. Paprykę upiec w piekarniku do miękkości w 180 stopniach.
4. Chleb podrumienić na patelni lub w tosterze.
5. Zrobić kanapki: najpierw na kromkę chleba położyć skarmelizowaną cebulę, potem podgrzany szpinak, następnie cienki kawałek ricotty, a na sam wierzch upieczoną paprykę. Skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem.

Przygotowanie tych pysznych kanapek na ciepło jest odrobinę pracochłonne, ponieważ wymaga podgrzania niemal wszystkich składników, jednak uwierz na słowo – cudowny smak przekąski zdecydowanie jest tego wart.

Smacznego!

Polecane wideo

Czy ciemne włosy pasują każdej kobiecie? One odważyły się to sprawdzić
Czy ciemne włosy pasują każdej kobiecie? One odważyły się to sprawdzić - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie