Masz ochotę nieco poeksperymentować w kuchni? W takim razie mamy dla Ciebie dzisiaj wyjątkowy przepis na zupę pomidorową... w afrykańskim stylu. Zaintrygowana? W takim razie oto receptura!
Potrzebujesz: 1 łyżkę oleju z orzechów arachidowych, 1 ząbek czosnku, 2 puszki pomidorów krojonych, 180 g przecieru pomidorowego, 1/2 szklanki kremowego masła orzechowego, 4 szklanki wywaru drobiowego, 1 łyżka octu balsamicznego, 1/4 łyżeczki pieprzu Cayenne, 2 łyżeczki soli, 1 szklanka ryżu, 6 dymek posiekanych, 1/4 szklanki solonych fistaszków posiekanych
Polecamy także: Hummus z pieczonego kalafiora - pyszny przepis na lekką kolację!
Przygotowanie rok po kroku:
1. Na średniej wielkości patelni rozgrzej olej. Podsmaż czosnek.
2. Dodaj pomidory, przecier, masło orzechowe, wywar, ocet, pieprz i jedną łyżeczkę soli. Zagotuj.
3. Dodaj ryż. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 15-20 minut.
4. Podawaj z orzeszkami i dymkami.