Jesteś fanką hummusu? Ta zdrowa przekąska jest dość kaloryczna, jeśli przygotowuje się ją z ciecierzycy. A gdyby tak zastąpić ją… kalafiorem? W dodatku pieczonym? Na blogu ohmyveggies.com znalazłyśmy przepis właśnie na hummus z tego warzywa. Możemy Wam zdradzić, że przygotowanie smakołyku jest bardzo proste, a smak wyśmienity.Koniecznie skosztujcie dzisiaj na kolację!
Składniki:
1 średniej wielkości kalafior, podzielony na małe różyczki
olej w spray`u
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki pasty tahini
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
ćwiartki cytryny, oliwa z oliwek i natka pietruszki do dekoracji
chleb pita i świeże warzywa do podania
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż blaszkę do pieczenia pergaminem.
Umieść różyczki kalafiora na blasze do pieczenia. Spryskaj je olejem. Piecz przez 40 minut, mieszając je w połowie czasu gotowania. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
W robocie kuchennym zmiksuj kalafior, czosnek, tahini, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz aż do uzyskania gładkości. W razie potrzeby dodawaj wodę po jednej łyżce stołowej, aby uzyskać rzadszą konsystencję.
Hummus skrop oliwą z oliwek i posyp natką pietruszki, jeśli chcesz. Podawaj z ćwiartkami cytryny, chlebem pita i świeżymi warzywami.
Smacznego!
Zobacz także: Przepis na azjatycką zupę kokosowo-limonkową z tofu. Pycha!