Jutro TŁUSTY CZWARTEK: Przepis na najlepsze pączki, jakie kiedykolwiek jadłaś

Wolisz dietetyczną wersję pączków? Mamy również drugą recepturę dla Ciebie!
Jutro TŁUSTY CZWARTEK: Przepis na najlepsze pączki, jakie kiedykolwiek jadłaś
Fot. Unsplash
19.02.2020

Jutro jeden z naszych ulubionych dni w roku - Tłusty Czwartek, czyli prawdziwe święto pączków! Nie wypada go nie uczcić domowym wypiekiem. W poszukiwaniu dobrego, sprawdzonego przepisu, udałyśmy się na jeden z naszych ulubionych blogów kulinarnych – KwestiaSmaku.com.

Jak zrobić domowe pączki?

Składniki na 8 sztuk:

25 g świeżych drożdży

1/2 szklanki ciepłego mleka

1 łyżeczka cukru

2 żółtka

1 jajko

4 łyżki cukru wanilinowego

275 g mąki

1 łyżeczka soli

35 g masła

olej do smażenia

Przygotowanie:

Przygotuj rozczyn: drożdże skrusz do dużego kubka, dodaj1 łyżkę mąki, 1 łyżeczkę cukru i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Mieszaj i zostaw do wyrośnięcia na 15 - 20 minut.

Jajko i żółtka utrzyj z cukrem wanilinowym.

Mąkę przesiej do dużej miski i wymieszaj z solą. Do mąki dodaj wyrośnięty rozczyn oraz resztę ciepłego mleka. Mieszaj, na koniec dodaj ubite jajka. Wyrabiaj przez 15 minut, dodaj stopione masło i wyrabiaj jeszcze przez kolejne 5 minut. Przykryte ściereczką ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość (po około 1 i 1/2 godzinie) wałkuj je na gruby placek (można podsypać lekko mąką). Szklanką wytnij krążki i odłóż do wyrośnięcia na około 1/2 godziny.

Podrośnięte pączki odwracaj wierzchem na spód, a gdy podrosną (po około 1/2 godzinie) smaż w rozgrzanym oleju. Przez pierwszą minutę smaż pączki pod przykryciem, później pączki przewracaj na drugą stronę i smaż kolejną minutę bez przykrycia. Wyjmuj je na ręcznik papierowy.

Polej lukrem zmieszanym ze skórką pomarańczową lub tylko posyp dużą ilością cukru pudru zmieszanego z cukrem waniliowym.

Wykończenie:

3 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej

lukier: 1 filiżanka cukru pudru rozpuszczona w 1-2 łyżkach wody, w rondelku trzymanym na małym ogniu lub cukier puder do posypania

Uwagi:

Tak jak przy każdym cieście drożdżowym w kuchni musi być ciepło, drożdże nie lubią przeciągów. Wszystkie składniki na pączki muszą mieć temperaturę pokojową, nie mogą być wyjęte prosto z lodówki.

Należy uzyskać odpowiednią temperaturę oleju (180 stopni). Można to sprawdzić wrzucając do niego odrobinę ciasta i jak "wyskoczy", będzie "skwierczał" to znaczy, że można smażyć pączki.

Aby przygotować pączki z nadzieniem z konfitury należy rozwałkować połowę ciasta na grubość 1 cm, wykrawać szklanką kółka, wkładać do środka po łyżeczce konfitury, kłaść drugi krążek i zlepiać brzegi, formując w dłoni kulkę.

Fot. Unsplash

Niestety, jeden pączek równa się nawet 400 kalorii, a że w tłusty czwartek nie wypada zjeść mniej niż trzy (może cztery, a nawet pięć…), nagle w ciągu kilku godzin pochłaniamy przerażającą ilość tysięcy zdradliwych, pustych kalorii. Chcesz temu zapobiec, a równocześnie marzysz jutro o wielkiej uczcie? Mamy na to sposób – pyszne pączuszki w wersji light!

Zobacz także: Przepis na fit nutellę. palce lizać!

Jak zrobić dietetyczne pączki?

Składniki:

- 0,5 kg pszennej mąki razowej

- 250 ml letniego mleka

- 100 ml gęstego soku z gruszek

- 0,4 l rumu

- 40 g drożdży

- 160 g rodzynków

- 6 łyżek masła

- smalec

- 2 szczypty cynamonu

- szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Umyj rodzynki w gorącej wodzie, odsączone przełóż do miseczki z rumem i posyp cynamonem.

2. Mąkę przesyp do dużej miski, dodaj pokruszone drożdże, a następnie polej je mieszanką mleka i soku gruszkowego. Wszystko wymieszaj.

3. Przygotowane w ten sposób ciasto postaw w ciepłym miejscu na kwadrans.

4. Następnie wymieszaj przy pomocy widelca masło z zaczynem ciasta. Dodaj odrobinę soli.

5. Przykryj ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 25 minut, a po upływie tego czasu starannie je ugnieć.

6. Teraz uformuj ciasto w okrągłą kulę i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.

7. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm.
8. Wytnij teraz przy pomocy okrągłej foremki (najlepiej o średnicy 6 cm) 40 porcji i odstaw je do wyrośnięcia na kolejny kwadrans.

9. Na połowę wyciętych krążków, nałóż wcześniej wymoczone w rumie rodzynki, brzegi posmaruj delikatnie maślanką i przykryj drugim krążkiem (zwracając uwagę, aby dokładnie zlepić brzegi).

10. Gotowe paczki smaż po obu stronach w rozgrzanym oleju w garnku.

11. Podawaj gorące, najlepiej w towarzystwie grzanego wina albo (w wersji superlight) zielonej herbaty.

Extrarada: Wyjątkowo dbasz o linię? Zrezygnuj z lepienia krążków i uformuj z ciasta jednolite kulki. W każdej z nich wytnij kieliszkiem dziurkę, nie napełniając nadzieniem. Tak przygotowane obwarzanki posyp migdałami albo kolorową posypką.

Smacznego!

Zobacz także: Przekąska, której trudno się oprzeć. Przepis na chrupiące krążki cebulowe

„Ideał z fast foodu”. Sprzedawała burgery, a dziś walczą o nią agencje modelek
„Ideał z fast foodu”. Sprzedawała burgery, a dziś walczą o nią agencje modelek - zdjęcie 1

Polecane wideo

Komentarze (1)

Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 19.02.2020 16:23
Rodzynków???
odpowiedz

Polecane dla Ciebie