Czasem zdarzają się takie dni, kiedy mamy ochotę zjeść przekąskę, która niekoniecznie jest fit. U ciebie właśnie nadszedł ten moment? W takim razie nasz dzisiejszy przepis powinien przypaść ci do gustu! Smażone w głębokim oleju krążki cebulowe są chrupkie z zewnątrz i wyjątkowo aromatyczne w środku Przyznaj, że trudno się oprzeć!
Polecamy także: Carpaccio z cukinii z fetą i orzeszkami pini to najlepsze, co możesz zjeść
Składniki:
1 duża cebula, 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1 jajko, szklanka mleka, 3/4 szklanki bułki tartej, olej
Przygotowanie:
Pokrój cebulę w plastry o grubości 0,5 cm, porozdzielaj je na krążki i odłóż na kilka minut na talerz. Następnie wymieszaj w misce mąkę z solą oraz proszkiem do pieczenia i obtocz w takiej panierce krążki cebuli. Ponownie odłóż je na talerz.
Do naczynka (w którym znajduje się już reszta mąki z solą i proszkiem) dolej mleko, wbij jajko i wszystko razem wymieszaj. Potem maczaj krążki w cieście, a następnie w bułce tartej, wysypanej na oddzielny talerzyk.
Smaż pierścienie cebuli w głębokim oleju przez 2-3 minuty, aż nabiorą złotego koloru. Wyjmuj je na papierowy ręcznik, aby obeschły. Na końcu dopraw solą do smaku.
źródło: southernfood.about.com