Awokado na trzy sposoby. Pyszna i zdrowa przekąska w kilka minut

Palce lizać!
Awokado na trzy sposoby. Pyszna i zdrowa przekąska w kilka minut
fot. unsplash
30.01.2020

Awokado to owoc, który nie wymaga specjalnego przyrządzenia i posiada wiele wartości odżywczych. Mimo iż jest to najbardziej kaloryczny owoc, zawiera zdrowe tłuszcze, reguluje ciśnienie krwi, a także obniża cholesterol. Oprócz właściwości zdrowotnych ma również świetny wpływ na naszą cerę i włosy. Jeśli nie masz pomysłu na awokado, zainspiruj się tymi trzema przepisami, które są banalnie proste i pyszne!

Zobacz też: Śniadanie, od którego się uzależnisz: 4 przepisy na pyszne i pożywne smoothie

Pomysł na awokado: pasta z jajkiem

Pasta to najprostszy sposób na wykorzystanie awokado. Świetnie smakuje ze świeżym chlebem, jest idealna na śniadanie czy kolację. 

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Awokado przekrój na pół i wybierz łyżeczką miąższ. Jajka pokrój w kostkę i dodaj do miąższu. Wymieszaj dokładnie z resztą składników i nałóż na ulubione pieczywo.

Pomysł na awokado: sałatka ze szpinakiem

Zdrowa i lekka sałatka sprawdzi się na śniadanie, lunch oraz kolację. Wykonasz ją w kilka minut.

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 garście mini szpinaku
  • 1 mała czerwona cebulka
  • garść orzeszków ziemnych
  • sok z połowy cytryny
  • 10 dag sera feta
  • sól i pieprz

Awokado pokrój w plasterki, cebulkę w piórka. Wymieszaj awokado, szpinak i cebulkę z solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny, a na wierzch ułóż ser feta i orzeszki. 

Pomysł na awokado: awokado zapiekane z jajkiem

Awokado w wersji na ciepło to świetny pomysł na odżywcze śniadanie. 

Składniki:

  • 2 awokado
  • 4 jajka
  • świeży szczypiorek
  • tarty parmezan
  • sól i pieprz

Awokado myjemy w całości i delikatnie przekrajamy na pół. W miejsce pestki wbijamy jajko, tak aby zmieściło się żółtko i trochę białka. Solimy, pieprzymy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na 13-15 minut. Upieczone awokado posypujemy parmezanem i świeżym szczypiorkiem. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Zobacz też: Pizza z patelni. Prosty przepis, który pokochasz

Polecane wideo

Komentarze

Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie