Awokado to owoc, który nie wymaga specjalnego przyrządzenia i posiada wiele wartości odżywczych. Mimo iż jest to najbardziej kaloryczny owoc, zawiera zdrowe tłuszcze, reguluje ciśnienie krwi, a także obniża cholesterol. Oprócz właściwości zdrowotnych ma również świetny wpływ na naszą cerę i włosy. Jeśli nie masz pomysłu na awokado, zainspiruj się tymi trzema przepisami, które są banalnie proste i pyszne!
Zobacz też: Śniadanie, od którego się uzależnisz: 4 przepisy na pyszne i pożywne smoothie
Pasta to najprostszy sposób na wykorzystanie awokado. Świetnie smakuje ze świeżym chlebem, jest idealna na śniadanie czy kolację.
Składniki:
Awokado przekrój na pół i wybierz łyżeczką miąższ. Jajka pokrój w kostkę i dodaj do miąższu. Wymieszaj dokładnie z resztą składników i nałóż na ulubione pieczywo.
Zdrowa i lekka sałatka sprawdzi się na śniadanie, lunch oraz kolację. Wykonasz ją w kilka minut.
Składniki:
Awokado pokrój w plasterki, cebulkę w piórka. Wymieszaj awokado, szpinak i cebulkę z solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny, a na wierzch ułóż ser feta i orzeszki.
Awokado w wersji na ciepło to świetny pomysł na odżywcze śniadanie.
Składniki:
Awokado myjemy w całości i delikatnie przekrajamy na pół. W miejsce pestki wbijamy jajko, tak aby zmieściło się żółtko i trochę białka. Solimy, pieprzymy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na 13-15 minut. Upieczone awokado posypujemy parmezanem i świeżym szczypiorkiem. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Zobacz też: Pizza z patelni. Prosty przepis, który pokochasz