Nowy rok, nowa ja, zacznę się odchudzać, będę się zdrowiej odżywiać… Tydzień temu każda z nas powtarzała to sobie jak mantrę. Umówmy się jednak, że życie jest za krótkie, aby odmawiać sobie pewnych przyjemności. Dlatego kiedy na stronie gotujmy.pl zobaczyłyśmy przepis na smakowitą pizzę z patelni, doszłyśmy do wniosku, że po prostu trzeba się podzielić tą recepturą z Wami!
Zobacz także: Tort Nutella podbija Internet. Jest nieziemsko pyszny, a składa się tylko z 2 składników
Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować:
15g świeżych drożdży
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka przyprawy włoskiej
¾ szklanki mleka
1 łyżka oleju
Sos pomidorowy stworzysz z koncentratu pomidorowego, ząbka czosnku i ulubionych przypraw, np. oregano czy ziół prowansalskich.
Do farszu przyda ci się z kolei cebula, papryka, chuda kiełbasa, ser żółty, rukola (lub dowolny składnik, który bardzo lubisz).
W misce rozkrusz drożdże, dodaj do nich cukier i ciepłe mleko. Wymieszaj i odstaw na kwadrans.
W drugiej misce wymieszaj pozostałe składniki ciasta, dodaj do nich zaczyn, zagnieć ciasto na gładką masę i odstaw ją na godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie zrób sos pomidorowy, pokrój też składniki farszu: warzywa i mięso. Ser zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Po upływie godziny podziel ciasto na 2 równe części, każdą rozwałkuj na szerokość małej patelni.
Posmaruj patelnię olejem i połóż na niej pierwszą pizzę.
Ważne: Pizza musi być przykryta pokrywką, a ogień pod patelnią mały. Pizza musi piec się w ten sposób do czasu, aż jej spód się zarumieni (sprawdzaj to co kilka minut).
Potem przełóż pizzę na drugą stronę. Na wierzch wyłóż sos pomidorowy i składniki farszu oraz starty ser. Pod przykrywką „piecz” pizzę przez kolejne 5 minut. Na talerzu posyp pizzę rukolą.
Identycznie postępuj z drugą pizzą.
Gotowe, smacznego!
Fot. Unsplash.com
Źródło: gotujmy.pl