Nie trzeba spędzać całych dni w kuchni, ba nawet nie trzeba umieć piec, żeby zajadać się pysznym deserem. Przepis na ciasto, który obiegł cały Internet i podbił kubki smakowe największych miłośników wypieków, składa się z zaledwie dwóch składników! Autorem przepisu jest blogerka kulinarna Andrea Soranidisa, która postanowiła puścić w obieg banalny i nieziemsko pyszny na torcik Nutella. Jak go wykonać?
Zobacz też: Fit Raffaello w 15 minut: prosty i zdrowy przepis dla łasuchów
Jeżeli pieczenie ciast wyobrażasz sobie jako całodniowe ślęczenie w kuchni, ręce pełne roboty i mnóstwo mąki dookoła, zapomnij! Do upieczenia nieziemskiego tortu czekoladowego potrzebujesz zaledwie 30 minut i dwóch składników. Warto podkreślić, że tort nie zawiera glutenu.
Przygotuj 5 świeżych jaj i słoik Nutelli lub innego kremu czekoladowego.
Zacznij od ubicia jaj za pomocą miksera, użyj do tego średniej mocy i ubijaj przez 5-6 minut. Jaja muszą stać się jasne z widocznymi pęcherzykami. W międzyczasie podgrzewaj masło czekoladowe w mikrofali przez około 30 sekund, aby je zmiękczyć. Następnie wlej 1/3 ubitych jajek do nutelli i delikatnie wymieszaj. Powtarzaj tę samą czynność jeszcze dwa razy.
Nagrzej piekarnik do 175 stopni, a ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto piecz przez około 20-25 minut. Jeżeli chcesz, aby środek był miękki i lekko wypływał piecz dokładnie przez 22 minuty. Jeżeli wolisz bardziej zbitą formę, piecz przez 25. Po wyjęciu z piekarnika przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Na koniec możesz posypać cukrem pudrem i delektować się wypiekiem!
fot. Pinterest (https://pl.pinterest.com/pin/531565562269534596/)
Proste, prawda? Kto wypróbuje?
Zobacz też: Banalny przepis na najlepszy sernik pod słońcem ♥