Boże Narodzenie nieustannie kojarzy nam się ze śniegiem, pyszną kuchnią i...piernikami! W wielu domach wspólne przygotowywanie pierników bożonarodzeniowych to już tradycja, a te małe słodkości kradną serca wszystkich domowników. Jak zrobić pyszne i chrupiące pierniki? Oto najlepszy przepis, jaki znajdziecie!
Zobacz też: Fit Raffaello w 15 minut: prosty i zdrowy przepis dla łasuchów
Kto nie wyobraża sobie świąt bez pierników? Odpowiedź może być tylko jedna! Prawdziwy piernik to taki, który trochę poleży zanim trafi do naszych ust, dlatego najlepiej już teraz zabrać się za ich przygotowanie.
W rondelku podgrzej miód, wymieszaj go z miękkim masłem, mąką, cukrem pudrem oraz przyprawami. Dokładnie wymieszaj i gotową masę odłóż do lodówki na ok. 1 godzinę. Następnie podziel ciasto na mniejsze porcje i cienko rozwałkuj, podsypując mąką. Wykrawaj pierniczki korzystając z ulubionych foremek i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz pierniczki przez ok. 10-12 minut. Po wystudzeniu dekoruj pierniczki wedle uznania. Możesz wykorzystać w tym celu lukier, cukier puder lub gotowe, kolorowe pisaki.
fot. unsplash
Proste, prawda? Kto skusi się na pierniczki bożonarodzeniowe?
Zobacz też: Banalny przepis na najlepszy sernik pod słońcem ♥