Coraz krótsze dni, chandra, deficyt słońca – czy tylko z tym musi kojarzyć się jesień? Oczywiście, że nie! Chcąc oszczędzić sobie trochę czasu, a przy tym dostarczyć organizmowi witamin i niezbędnych składników, stwórzmy dania z wykorzystaniem produktów sezonowych – tych najbardziej wartościowych. Świetnym pomysłem na połączenie tego co zdrowe i pożywne są jesienne zapiekanki. Niezliczona ilość kolorów na talerzu, wyborny smak oraz oszczędność czasu i pieniędzy.
Zobacz także: ŚNIADANCJA: 5 pysznych dań, które można jeść zarówno na śniadanie, jak i kolację
Składniki:
świeże lub mrożone grzyby (prawdziwki, podgrzybki, kurki) - 100 gramów
dynia bez skóry - 200 gramów
makaron świderki - 200 gramów
szalotki - 6 sztuk
oliwa – 0,5 łyżki
ząbek czosnku - 1 sztuka
śmietana 18% - 200 mililitrów
tarty parmezan - 4 łyżki
kiełbasa chorizo - 200 gramów
ulubione przyprawy
Sposób przygotowania:
Na patelni podsmaż chorizo, dodaj przekrojone na pół cebulki i pokrojone w plastry grzyby, posiekany ząbek czosnku oraz pokrojone w grubą kostkę dynie. Całość smaż chwilę.
Następnie na patelnię dodaj surowy makaron oraz przyprawy pomieszane ze śmietaną i szklanką wody.
Składniki na patelni zagotuj, a następnie dodaj świeże lub mrożone grzyby (prawdziwki, podgrzybki, kurki). Całość przełóż do żaroodpornego naczynia, a na wierzchu posyp tartym serem.
Zapiekankę dokładnie przykryj folia aluminiową a następnie wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię tak, aby ser mógł się zapiec.
Składniki:
ziemniaki - 500 gramów
mrożony szpinak - 400 gramów
ser feta - 150 gramów
ząbek czosnku - 1 sztuka
ostra papryka chilli - 1 sztuka
suszone pomidory - 100 gramów
śmietana 18% - 200 mililitrów
4 łyżki oleju
średnia cebula - 1 sztuka
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
tarty parmezan lub inny ser - 50 gramów
Sposób przygotowania:
Na dwóch łyżkach oleju podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodaj do niej posiekany czosnek i chilli. Dodaj pokrojone w kosteczkę suszone pomidory i odciśnięty z soku rozmrożony szpinak. Całość dopraw do smaku pokruszonym serem feta i gałką muszkatową. Szpinak odłóż na bok.
W garnku na pozostałej ilości oleju obsmaż pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki. Smaż je chwilę po czym zalej śmietaną wymieszaną z ulubionymi przyprawami i dokładnie wymieszaj.
Połowę ziemniaków przełóż do żaroodpornego naczynia, dołóż wcześniej podsmażony szpinak i przykryj pozostałymi ziemniakami. Całość posyp po wierzchu tartym parmezanem. Zapiekankę zawiń w folie aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 35 minut. Po tym czasie usuń folię i dopiecz zapiekankę jeszcze około 8 minut - do momentu zarumienienia się sera.
Składniki:
makaron wstążki, np. tagliatelle lub papardelle - 200 gramów
filet z kurczaka - 200 gramów
cukinia - 1 sztuka
cebule dymki - 2 sztuki
mleko - 300 mililitrów
jajka - 2 sztuki
żółty tarty ser - 100 gramów
oliwa - 1 łyżka
Fix Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr - 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź. Pokrój mięso w kostkę. Pokrój cukinię na plasterki. Zetrzyj ser. Pokrój dymki.
Podsmaż kurczaka na 1 łyżce rozgrzanej oliwy aż się zarumieni (3-4 min.). Dodaj cukinię i smaż dalej na średnim ogniu przez 3-4 min.
Wymieszaj mleko z Knorr Naturalnie smaczne i delikatnie ubitymi jajkami.
Wymieszaj makaron z kurczakiem, serem, cukinią i szczypiorkiem.
Całość umieść w naoliwionej brytfannie. Polej sosem. Piecz przez 35 min. lub do momentu aż danie się zarumieni.
Smacznego!