Trzy smakowite przepisy na jesienne zapiekanki (MNIAM!)

Uzależnisz się od tych smaków!
Trzy smakowite przepisy na jesienne zapiekanki (MNIAM!)
Fot. Unsplash
24.10.2019

Coraz krótsze dni, chandra, deficyt słońca – czy tylko z tym musi kojarzyć się jesień? Oczywiście, że nie! Chcąc oszczędzić sobie trochę czasu, a przy tym dostarczyć organizmowi witamin i niezbędnych składników, stwórzmy dania z wykorzystaniem produktów sezonowych – tych najbardziej wartościowych. Świetnym pomysłem na połączenie tego co zdrowe i pożywne są jesienne zapiekanki. Niezliczona ilość kolorów na talerzu, wyborny smak oraz oszczędność czasu i pieniędzy.

Zobacz także: ŚNIADANCJA: 5 pysznych dań, które można jeść zarówno na śniadanie, jak i kolację

Zapiekanka z dynią

Składniki:

świeże lub mrożone grzyby (prawdziwki, podgrzybki, kurki) - 100 gramów
dynia bez skóry - 200 gramów
makaron świderki - 200 gramów
szalotki - 6 sztuk
oliwa – 0,5 łyżki
ząbek czosnku - 1 sztuka
śmietana 18% - 200 mililitrów
tarty parmezan - 4 łyżki
kiełbasa chorizo - 200 gramów
ulubione przyprawy

Sposób przygotowania:

Na patelni podsmaż chorizo, dodaj przekrojone na pół cebulki i pokrojone w plastry grzyby, posiekany ząbek czosnku oraz pokrojone w grubą kostkę dynie. Całość smaż chwilę.
Następnie na patelnię dodaj surowy makaron oraz przyprawy pomieszane ze śmietaną i szklanką wody.
Składniki na patelni zagotuj, a następnie dodaj świeże lub mrożone grzyby (prawdziwki, podgrzybki, kurki). Całość przełóż do żaroodpornego naczynia, a na wierzchu posyp tartym serem.

Zapiekankę dokładnie przykryj folia aluminiową a następnie wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię tak, aby ser mógł się zapiec.

Zapiekanka z ziemniakami i szpinakiem

Składniki:

ziemniaki - 500 gramów
mrożony szpinak - 400 gramów
ser feta - 150 gramów
ząbek czosnku - 1 sztuka
ostra papryka chilli - 1 sztuka
suszone pomidory - 100 gramów
śmietana 18% - 200 mililitrów
4 łyżki oleju
średnia cebula - 1 sztuka
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
tarty parmezan lub inny ser - 50 gramów

Sposób przygotowania:

Na dwóch łyżkach oleju podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodaj do niej posiekany czosnek i chilli. Dodaj pokrojone w kosteczkę suszone pomidory i odciśnięty z soku rozmrożony szpinak. Całość dopraw do smaku pokruszonym serem feta i gałką muszkatową. Szpinak odłóż na bok.

W garnku na pozostałej ilości oleju obsmaż pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki. Smaż je chwilę po czym zalej śmietaną wymieszaną z ulubionymi przyprawami i dokładnie wymieszaj.

Połowę ziemniaków przełóż do żaroodpornego naczynia, dołóż wcześniej podsmażony szpinak i przykryj pozostałymi ziemniakami. Całość posyp po wierzchu tartym parmezanem. Zapiekankę zawiń w folie aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 35 minut. Po tym czasie usuń folię i dopiecz zapiekankę jeszcze około 8 minut - do momentu zarumienienia się sera.

Zapiekanka z cukinią

Składniki:

makaron wstążki, np. tagliatelle lub papardelle - 200 gramów
filet z kurczaka - 200 gramów
cukinia - 1 sztuka
cebule dymki - 2 sztuki
mleko - 300 mililitrów
jajka - 2 sztuki
żółty tarty ser - 100 gramów
oliwa - 1 łyżka
Fix Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź. Pokrój mięso w kostkę. Pokrój cukinię na plasterki. Zetrzyj ser. Pokrój dymki.
Podsmaż kurczaka na 1 łyżce rozgrzanej oliwy aż się zarumieni (3-4 min.). Dodaj cukinię i smaż dalej na średnim ogniu przez 3-4 min.

Wymieszaj mleko z Knorr Naturalnie smaczne i delikatnie ubitymi jajkami.

Wymieszaj makaron z kurczakiem, serem, cukinią i szczypiorkiem.

Całość umieść w naoliwionej brytfannie. Polej sosem. Piecz przez 35 min. lub do momentu aż danie się zarumieni.

Smacznego!

Waga to tylko liczba. Zobacz, ile ważą szczupłe dziewczyny
Waga to tylko liczba. Zobacz, ile ważą szczupłe dziewczyny - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie