Jeśli lubisz od czasu do czasu zjeść kebab, tym razem przygotuj go w domu dla całej rodziny. To proste!
Składniki: 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 60 dag udźca jagnięcego bez kości, 3 łyżki oleju, 20 dag kaszy kuskus, 500 ml bulionu warzywnego, pęczek natki, dwie gałązki mięty, 60 dag pomidorów, 50 ml octu winnego, sól, pieprz, cukier, 2 łyżki oliwy, mięta i cząstki cytryny do dekoracji.
Przygotowanie: Posiekaj czosnek i jedną cebulę, dwie pokrój w cieniutkie krążki. Mięso podziel na 16 kostek równej wielkości, ponadziewaj na 4 szpadki do szaszłyków. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, podsmaż szaszłyki z każdej strony. Zmniejsz ogień, smaż jeszcze 20 minut, co jakiś czas odwracając. W rondlu rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij posiekaną cebulę i połowę czosnku. Dodaj kaszę, podsmaż. Wlej bulion, zagotuj, podgrzewaj 10 minut na małym ogniu. Pokrój natkę i miętę. Pomidory pokrój w plasterki. Ocet przypraw solą, pieprzem i cukrem, utrzyj z oliwą. Pomidory wymieszaj z krążkami cebuli, skrop sosem. Do kaszy dodaj natkę i miętę, wymieszaj, przypraw. Na krótko przed końcem smażenia dodaj na patelnię z szaszłykami pozostały czosnek. Szaszłyki zdejmij z patelni i oprósz solą i pieprzem. Podawaj z sałatką i kaszą kuskus. Udekoruj listkami mięty i cząstkami cytryny.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Kuchnia".
Opracowała Krystyna Podolska
Zobacz także:
Przepisy kulinarne: Mrożona kawa na letnie upały
Nic tak nie orzeźwia jak mrożona kawa.
Przepisy kulinarne: Tanie i proste letnie desery
Kto nie skusiłby się latem na owocowy deser…