Grzybowy obiad na letnim stole

Sezon na grzyby trwa w najlepsze, więc warto to wykorzystać.
Grzybowy obiad na letnim stole
09.08.2009

Sezon na grzyby trwa w najlepsze, więc warto to wykorzystać. Wielbiciele spacerów po lesie mogą sami nazbierać koszyki pełne kurek, borowików i podgrzybków, łącząc przyjemne z pożytecznym. Leniuchy natomiast spokojnie kupią je sobie w sklepie lub u ulicznych sprzedawców. Do walorów smakowych świeżych grzybów chyba nie trzeba przekonywać ani jednych, ani drugich. 

Zupa grzybowa

Składniki: ½ kg świeżych grzybów (mogą być podgrzybki, borowiki, kurki itp.), włoszczyzna (bez kapusty), 1 mała cebula, 1 łyżka masła, ½ szklanki słodkiej śmietanki, natka pietruszki, koperek, sól, pieprz. 

Sposób przygotowania: Z włoszczyzny przygotować wywar. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle w garnku. Grzyby kroimy i wrzucamy do garnka z cebulą. Zawartość garnka zamieszać i dusić przez 10 minut. Dodać sól i pieprz. Do grzybów można dodać łyżeczkę mąki, aby zagęścić potrawę (ale nie jest to konieczne). Następnie dodajemy wcześniej zrobiony wywar jarzynowy i gotujemy zupę pod przykryciem przez pół godziny. Na koniec wlewamy zahartowaną śmietanę, mieszając zupę i dodajemy posiekane pietruszkę i koperek. 

Borowiki w sosie pomidorowym

Składniki: ½ kg świeżych borowików, 1 łyżka oregano, 2 łyżki sosu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka masła, 5 łyżek oliwy z oliwek, sól. 

Sposób przygotowania: Grzyby pokroić: kapelusze w dosyć grube (ok. 0,5 cm) plasterki, trzonki w słupki. Na patelni rozpuścić masło, dodać do niego oliwę, a gdy się nagrzeje, wrzucić czosnek. Po chwili dodać oregano, borowiki, sos pomidorowy i sól. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Sos można podawać np. z makaronem lub kaszą. 

Naleśniki z grzybami

Składniki na ciasto naleśnikowe: 20 dag mąki, 1 jajko, 1 łyżka oleju, 2 szklanki piwa.  

Sposób przygotowania: Wymieszać składniki, ubić mikserem i odstawić na pół godziny. Następnie usmażyć naleśniki.  

Składniki na farsz: ½ kg grzybów, 1 cebula, 2 łyżki masła, 1 jajko, 1 łyżka maki, ½ szklanki śmietany, sól, pieprz, bułka tarta.  

Sposób przygotowania: Grzyby drobno pokroić. Cebulę posiekać i usmażyć na maśle razem z grzybami. Kiedy woda odparuje, farsz posypać mąką i zrumienić. Następnie dodać śmietanę. Całość dusić kilka minut na małym ogniu. Po ostudzeniu wymieszać z jajkiem i przyprawić solą i pieprzem.

Farsz układać  na naleśnikach i formować je w krokiety. Potem obtaczać  je w bułce tartej i podsmażać na maśle.  

Smacznego! 

Agnieszka Subda

Zobacz także:

Przepisy kulinarne: Tanie i proste letnie desery 

Kto nie skusiłby się latem na owocowy deser… 

Przepisy kulinarne: Mrożona kawa na letnie upały

Nic tak nie orzeźwia jak mrożona kawa.

Przepisy na dania z makaronu 

Kuchnia włoska ma spore grono miłośniczek, chętnych do testowania mącznych dań w każdej postaci.

 

 

Polecane wideo

Komentarze (21)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 11.08.2009 00:40
lubie grzyby mniam ;)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 10.08.2009 11:06
http://s10.bitefight.onet.pl/c.php?uid=138855
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 10.08.2009 11:05
http://s10.bitefight.onet.pl/c.php?uid=138855
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 09.08.2009 22:57
spróbujcie łysiczki lancetowatej - obiad jak znalazł ;];]
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 09.08.2009 20:57
grzyby, grzyby, grzyby !
odpowiedz

Polecane dla Ciebie