Wiele osób organizuje Sylwestra w domu. Takie przedsięwzięcie wymaga zaplanowania nie tylko gier i zabaw, ale także menu. Jedzenie jest bardzo ważne. Głodni goście na pewno nie będą dobrze się bawić. Konieczne jest zapewnienie im zarówno treściwych dań, jak i sałatek oraz różnego rodzaju zakąsek. Jeżeli nie masz żadnych pomysłów, skorzystaj z tych propozycji. Zakąski, sałatki i dania, które proponujemy, są proste w przygotowaniu. Poradzi sobie z nimi nawet początkująca kucharka.
Jak przygotować świąteczny bigos? Mamy przepis, który zawsze się udaje!
Menu na Sylwestra w domu nie może obyć się bez koreczków, które są jednymi z najpopularniejszych zakąsek. Przygotujesz je z dodatków znalezionych w lodówce.
Żółty ser, szynka, korniszony
Wszystkie produkty pokrój w kostkę. Następnie nadziewaj je na wykałaczkę w następującej kolejności: żółty ser, szynka, ogórek
Wędzony łosoś, sałata, pomidorki koktajlowe, ser feta
Łososia pokrój na drobne kawałki. Podobnie ser feta. Sałatę umyj, osusz i podziel na drobne kawałki. Nadziewaj składniki na wykałaczkę w takiej kolejności: najperw pomidor koktajlowy, potem sałata, łosoś i ser feta.
Ser żółty, oliwki
Ser pokrój w kostkę. Nadziewaj na wykałaczkę najpierw kostkę sera, a potem oliwkę
Kabanos, żółty ser, awokado
Wszystkie składniki pokrój na drobne kawałki (awokado obierz i usuń pestkę). Potem nadziewaj wszystko na wykałaczkę. Najpierw żółty ser, potem awokado, a na koniec kabanos.
Składniki:
Opakowanie gotowego ciasta francuskiego
1 makrela
150 g mrożonego szpinaku
4 plasterki suszonych pomidorów
1 nieduża cebula
1 jajko do posmarowania
Sól morska
Sezam
Pieprz
Sposób przygotowania:
Makrelę obierz ze skóry, usuń ości i podziel na małe kawałki. Pomidory pokrój na paski. Cebulę obierz, pokrój i podsmaż na oleju. Potem dodaj szpinak i przypraw solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia.
Na każdym kwadracie francuskiego ciasta nakładaj ¾ łyżki szpinaku, kawałek makreli i pasek pomidora. Sklej w trójkąt, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Z dużego opakowania powinno wyjść 16 pierożków. Piecz je w 200 stopniach C przez 15 minut.
Nietypowe przekąski: Ty byś ich nie tknęła, ale są ludzie, dla których to przysmak!
Składniki:
1 brokuł
6-7 średniej wielkości pieczarek
Puszka kukurydzy
Nieduża pierś z kurczaka
Majonez
Przygotowanie:
Pieczarki obierz, pokrój na plasterki i sparz we wrzątku. Gotuj je potem około 5 minut. Brokuła oczyść i podziel na małe cząstki. Potem ugotuj. Pierś z kurczaka pokrój na małe kawałki i podsmaż na oleju. Dopraw solą i pieprzem. Potem odstaw do ostygnięcia.
Na koniec połącz wszystkie składniki (wcześniej odsącz kukurydzę). Dopraw sałatkę odrobiną majonezu.
Składniki:
1 puszka kukurydzy
Ogórki konserwowe (5-6)
1 papryka
1 cebula
Pierś z kurczaka
1 kapusta pekińska
Przyprawa Gyros
Majonez, ketchup
Przygotowanie:
Pokrój drobno średniej wielkości kapustę pekińską. Jedną niedużej wielkości pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju. Potem dodaj połowę opakowania przyprawy Gyros i odstaw do ostygnięcia. 5-6 niedużych ogórków konserwowych pokrój w kostkę. To samo zrób ze średniej wielkości cebulą (wcześniej obierz ją) i papryką. Kukurydzę odsącz z zalewy.
Weź półmisek i przełóż do niego pokrojonego kurczaka w przyprawie. Na to połóż połowę pokrojonej kapusty pekińskiej. Całość posmaruj cienką warstwą ketchupu. Potem nałóż cebulę, ogórki i kukurydzę. Posmaruj cienką warstwą majonezu. Na to nałóż drugą połowę kapusty pekińskiej. Możesz pokroić też szczypiorek i posypać kapustę.
Składniki:
3 kg pomidorów
4 cebule
Kilka łyżek oleju
Sól, czarny pieprz
5 ząbków czosnku
10 kromek chleba
Szynka parmeńska
Parmezan
Przygotowanie:
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na patelni na złoty kolor. Pomidory obierz ze skóry. Pokrój je i dodaj do cebuli razem z 2 pokrojonymi ząbkami czosnku. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj wszystko pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut.
Jak powinna odżywiać się aktywna kobieta?
Po ugotowaniu zblenduj zawartość garnka na gładką masę. Chleb pokrój w małe kwadraty i podsmaż. Do malaksera włóż cebulę i szynkę parmeńską. Wlej też olej. Zmiksuj wszystkie składniki, a potem przełóż masę na suchą patelnię i podsmaż na złoty kolor. Potem połącz z masą pomidorową,i posyp zupę grzankami.
Źródło: olgasmile.com