Przekąski na sylwestra w domu - przepisy na zakąski, dania i sałatki

Szukasz inspiracji, co przygotować na 31 grudnia? Przejrzyj nasze propozycje.
Przekąski na sylwestra w domu - przepisy na zakąski, dania i sałatki
Fot. Unsplash.com
27.12.2018

Wiele osób organizuje Sylwestra w domu. Takie przedsięwzięcie wymaga zaplanowania nie tylko gier i zabaw, ale także menu. Jedzenie jest bardzo ważne. Głodni goście na pewno nie będą dobrze się bawić. Konieczne jest zapewnienie im zarówno treściwych dań, jak i sałatek oraz różnego rodzaju zakąsek. Jeżeli nie masz żadnych pomysłów, skorzystaj z tych propozycji. Zakąski, sałatki i dania, które proponujemy, są proste w przygotowaniu. Poradzi sobie z nimi nawet początkująca kucharka.

Jak przygotować świąteczny bigos? Mamy przepis, który zawsze się udaje!

ZAKĄSKI

Koreczki na Sylwestra

Menu na Sylwestra w domu nie może obyć się bez koreczków, które są jednymi z najpopularniejszych zakąsek. Przygotujesz je z dodatków znalezionych w lodówce.

Żółty ser, szynka, korniszony

Wszystkie produkty pokrój w kostkę. Następnie nadziewaj je na wykałaczkę w następującej kolejności: żółty ser, szynka, ogórek

Wędzony łosoś, sałata, pomidorki koktajlowe, ser feta

Łososia pokrój na drobne kawałki. Podobnie ser feta. Sałatę umyj, osusz i podziel na drobne kawałki. Nadziewaj składniki na wykałaczkę w takiej kolejności: najperw pomidor koktajlowy, potem sałata, łosoś i ser feta.

Ser żółty, oliwki

Ser pokrój w kostkę. Nadziewaj na wykałaczkę najpierw kostkę sera, a potem oliwkę

Kabanos, żółty ser, awokado

Wszystkie składniki pokrój na drobne kawałki (awokado obierz i usuń pestkę). Potem nadziewaj wszystko na wykałaczkę. Najpierw żółty ser, potem awokado, a na koniec kabanos.

Pierożki szpinakowo-makrelowe

Składniki:

Opakowanie gotowego ciasta francuskiego
1 makrela
150 g mrożonego szpinaku
4 plasterki suszonych pomidorów
1 nieduża cebula
1 jajko do posmarowania
Sól morska
Sezam
Pieprz

Sposób przygotowania:

Makrelę obierz ze skóry, usuń ości i podziel na małe kawałki. Pomidory pokrój na paski. Cebulę obierz, pokrój i podsmaż na oleju. Potem dodaj szpinak i przypraw solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia.

Na każdym kwadracie francuskiego ciasta nakładaj ¾ łyżki szpinaku, kawałek makreli i pasek pomidora. Sklej w trójkąt, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Z dużego opakowania powinno wyjść 16 pierożków. Piecz je w 200 stopniach C przez 15 minut.

Nietypowe przekąski: Ty byś ich nie tknęła, ale są ludzie, dla których to przysmak!

 

SAŁATKI

Sałatka brokułowa

Składniki:

1 brokuł
6-7 średniej wielkości pieczarek
Puszka kukurydzy
Nieduża pierś z kurczaka
Majonez

Przygotowanie:

Pieczarki obierz, pokrój na plasterki i sparz we wrzątku. Gotuj je potem około 5 minut. Brokuła oczyść i podziel na małe cząstki. Potem ugotuj. Pierś z kurczaka pokrój na małe kawałki i podsmaż na oleju. Dopraw solą i pieprzem. Potem odstaw do ostygnięcia.

Na koniec połącz wszystkie składniki (wcześniej odsącz kukurydzę). Dopraw sałatkę odrobiną majonezu.

Sałatka Gyros

Składniki:

1 puszka kukurydzy
Ogórki konserwowe (5-6)
1 papryka
1 cebula
Pierś z kurczaka
1 kapusta pekińska
Przyprawa Gyros
Majonez, ketchup

Przygotowanie:

Pokrój drobno średniej wielkości kapustę pekińską. Jedną niedużej wielkości pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju. Potem dodaj połowę opakowania przyprawy Gyros i odstaw do ostygnięcia. 5-6 niedużych ogórków konserwowych pokrój w kostkę. To samo zrób ze średniej wielkości cebulą (wcześniej obierz ją) i papryką. Kukurydzę odsącz z zalewy.

Weź półmisek i przełóż do niego pokrojonego kurczaka w przyprawie. Na to połóż połowę pokrojonej kapusty pekińskiej. Całość posmaruj cienką warstwą ketchupu. Potem nałóż cebulę, ogórki i kukurydzę. Posmaruj cienką warstwą majonezu. Na to nałóż drugą połowę kapusty pekińskiej. Możesz pokroić też szczypiorek i posypać kapustę.

DANIA

Zupa pomidorowa z grzankami

Składniki:

3 kg pomidorów
4 cebule
Kilka łyżek oleju
Sól, czarny pieprz
5 ząbków czosnku
10 kromek chleba
Szynka parmeńska
Parmezan

Przygotowanie:

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na patelni na złoty kolor. Pomidory obierz ze skóry. Pokrój je i dodaj do cebuli razem z 2 pokrojonymi ząbkami czosnku. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj wszystko pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut.

Jak powinna odżywiać się aktywna kobieta?

Po ugotowaniu zblenduj zawartość garnka na gładką masę. Chleb pokrój w małe kwadraty i podsmaż. Do malaksera włóż cebulę i szynkę parmeńską. Wlej też olej. Zmiksuj wszystkie składniki, a potem przełóż masę na suchą patelnię i podsmaż na złoty kolor. Potem połącz z masą pomidorową,i posyp zupę grzankami.

Źródło: olgasmile.com

Mateusz Borkowski z “Gogglebox” schudł aż… 141 kg! Dziś trudno go rozpoznać! (ZDJĘCIA)
Mateusz Borkowski z “Gogglebox” schudł aż… 141 kg! Dziś trudno go rozpoznać! (ZDJĘCIA) - zdjęcie 1

Polecane wideo

Komentarze (1)

Ocena: 5 / 5
auka (Ocena: 5) 02.01.2019 10:00
super przepisy, zupa pomidorowa na ciepło fajna :D idealnie się wszystko sprawdzi na imprezowe przekąski i świetnie się skomponuje z perla i innymi napojami :D
odpowiedz

Polecane dla Ciebie