Jak przygotować świąteczny bigos? Mamy przepis, który zawsze się udaje!

Jak przygotować świąteczny bigos? Mamy przepis, który zawsze się udaje!
Fot. mat. prasowe / iStock
04.12.2018

Święta Bożego Narodzenia to dla wielu rodzin jedne z najważniejszych świąt w roku. Pachnąca choinka, mnóstwo prezentów i pyszne dania – nic dziwnego, że dzieci z utęsknieniem czekają na pierwszą gwiazdkę i przybycie Mikołaja. Dla rodziców i osób, które zajmują się organizacją kilkudniowej uczty Święta mogą okazać się jednak nie lada wyzwaniem. Jak sprawić, aby przygotowania do Gwiazdki stały się przyjemnym czasem wzajemnej pomocy i dobrej zabawy? Zaproś wszystkich do kuchni!

Jak wynika z badań CBOS dla ponad połowy Polaków (53%) Boże Narodzenie to przede wszystkim święta rodzinne. Ponieważ trwają one aż 3 dni, nie warto czekać z przygotowaniami do ostatniej chwili. Ich rodzinny charakter może skłonić wszystkich domowników do wzajemnej pomocy. Co możecie zrobić wspólnie? Oczywiście świąteczne dania! Bigos, pierogi i tradycyjny Kulebiak – brzmi smacznie?

Poniżej prezentujemy pyszne sprawdzone przepisy na pierwsze z tych dań i zachęcamy do wspólnego gotowania!

Świąteczny bigos z grzybami i kiełbasą (czas przygotowania: 70 min)

Składniki:

• 1 kg kiszonej kapusty
• Średnia główka kapusty białej
• 1 kg karkówki lub łopatki wieprzowej
• 1 kg kiełbasy (np. sołtysówki Masarnia u Józefa)
• 40 dag boczku (np. z beczki JBB Bałdyga)
• 10 g suszonych grzybów
• Garść suszonych śliwek
• Cebula
• Liść laurowy
• Ziele angielskie
• Przyprawa do bigosu
• Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Suszone grzyby namaczamy. Kapustę kiszoną kroimy, zalewamy wodą, zagotowujemy. Następnie odlewamy zagotowaną wodę i dolewamy świeżą, po czym ponownie doprowadzamy do jej wrzenia. Dodajemy 3 liście laurowe i tyle samo ziela angielskiego. Kapustę białą szatkujemy i powtarzamy te same czynności, jak w przypadku kapusty kiszonej. Do kapusty białej dorzucamy namoczone i pokrojone grzyby. Gotujemy aż do jej miękkości. Następnie boczek i cebulę kroimy w kostkę, a mięso i kiełbasę na średniej wielkości kawałki. Podsmażamy zaczynając od mięsa. Po chwili dodajemy boczek, kiełbasę i cebulę. Całość dusimy, aż mięso stanie się miękkie, dolewając co jakiś czas trochę przegotowanej wody. Na końcu łączymy ze sobą kapustę, dodajemy mięso z boczkiem i kiełbasę oraz garść oliwek. Bigos doprawiamy pieprzem oraz przyprawą do bigosu. Wszystkie składniki dusimy jeszcze przez około 30 min.

Materiały prasowe

Te znaki zodiaku będą miały prawdziwie magiczny grudzień!
Te znaki zodiaku będą miały prawdziwie magiczny grudzień! - zdjęcie 1

Polecane wideo

Komentarze

Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie