Przepisy kulinarne: Serowe przekąski na letnie wieczory

Lubisz spędzać czas w towarzystwie znajomych i przyjaciół? Na twojej imprezie nie może zabraknąć smacznych, bardzo ozdobnych przekąsek.
Przepisy kulinarne: Serowe przekąski na letnie wieczory
21.07.2009

Jeśli lubisz spędzać czas w towarzystwie znajomych i często organizujesz przyjęcia dla przyjaciół, z pewnością cierpisz na chroniczny brak kulinarnych pomysłów. Zawsze chcesz zaskakiwać, a nie zawsze znajdujesz inspirację. Możesz być jednak pewna, że serowe przekąski zrobione zgodnie z poniższymi przepisami, zachwycą każdego!

Przepis na serowe paluszki z dipem

Składniki:

  • jajko,
  • sezam,
  • ciasto: 25 dag mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 15 dag białego sera, 4 łyżki mleka, 4 łyżki oliwy, jajko, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, sól i pieprz;
  • dip: 3 łyżki zielonego pesto, 2 łyżki śmietany 18-proc., ząbek czosnku.
  • Przygotowanie:  

    Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, ser wymieszaj z jajkiem, oliwą, mlekiem i szczyptą soli. Dodaj do mąki, zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na cienki placek i pokrój w prostokąty. Każdy z nich posmaruj koncentratem pomidorowym i zawiń w rulonik. Posmaruj paluszki jajkiem, posyp sezamem. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 25 minut.

    Aby przygotować dip, wystarczy wymieszać pesto ze śmietaną i posiekanym czosnkiem oraz doprawić do smaku. Paluszki maczane w dipie smakują wyśmienicie!

    Przepis na talerz serowo-warzywnych koreczków

    Składniki:

    Różne rodzaje sera (żółty, camembert, feta), małe okrągłe krakersy, kilka plasterków wędzonej wędliny, małe czerwone cebulki, ogórek, rzodkiewki, pomidorki koktajlowe, kilka listków bazylii, koperek, ząbek czosnku;

    Przygotowanie:

    Pokrój ser żółty w duże kostki, camembert w trójkąciki, fetę rozgnieć. Pokrój na połówki rzodkiewki, na pół plasterki ogórka, na ćwiartki cebulkę. Z fety, posiekanego koperku, rozgniecionego czosnku i pieprzu przygotuj twarożek.

    Twarożkiem posmaruj krakers, przykryj drugim krakersem i posmaruj ponownie. Na wierzchu powstałej wieżyczki połóż fantazyjnie zawinięty kawałeczek wędliny. W ten sam sposób przygotuj jeszcze kilka przekąsek.

    Kawałek sera żółtego nadziej na koreczek, wbij także listek bazylii, a na wierzch, np. pomidorek. Twórz różne kombinacje, zastępując ser żółty camembertem, a pomidor ogórkiem lub cebulką. Postaraj się wykorzystać wszystkie dostępne składniki.

    Powstałe koreczki oraz krakersowe minikanapeczki ułóż fantazyjnie na dużym talerzu i udekoruj tym, co ci ewentualnie zostało, np. kilkoma połówkami rzodkiewek, listkami bazylii czy pomidorkami.

    Krystyna Podolska

    Zobacz także:

    Czy wegetarianizm szkodzi?

    Lekarze biją na alarm, twierdząc, że wegetariańska dieta może przyczynić się do powstania niedoborów cennych dla organizmu witamin i mikroelementów. Jej zwolennicy natomiast odpierają te zarzuty, broniąc swojego stylu życia, wymieniając liczne jego zalety. Po czyjej stronie leży racja?

    Kuchnia Papilota: Przepisy na pasty do pieczywa 

    Znudziły ci się zwykłe kanapki? Spróbuj czegoś nowego! Łatwe w przygotowaniu pasty to coś dla kuchennych leniuchów o delikatnym podniebieniu, lubiących wyszukane smaki!

    Komentarze (23)
    Ocena: 5 / 5
    Anonim (Ocena: 5) 23.07.2009 23:49
    juz ja widze przekąski wieczorem...:/ na sniadanie se co najwyzej moge zrobic
    odpowiedz
    Anonim (Ocena: 5) 21.07.2009 22:50
    http://www.papilot.pl/article/5390/Palenie-czy-wiezienie.html fajny artykul czytajcie i napiszcie swoja opinie o tym kontrowersyjnym temacie!
    odpowiedz
    Anonim (Ocena: 5) 21.07.2009 18:11
    To "cos" powyzej mnie wkurza! musisz to załączac przy kazdym artykule?!
    odpowiedz
    Anonim (Ocena: 5) 21.07.2009 17:42
    http://www.photoblog.pl/swistakowa
    odpowiedz
    Anonim (Ocena: 5) 21.07.2009 17:42
    http://www.photoblog.pl/swistakowa
    zobacz odpowiedzi (1)
    Anonim (Ocena: 5) 21.07.2009 17:28
    haha ^^ fajnie, fajne xd Będzie co jesć xd
    odpowiedz
    Anonim (Ocena: 5) 21.07.2009 17:07
    http://s8.bitefight.onet.pl/c.php?uid=153745
    odpowiedz
    Anonim (Ocena: 5) 21.07.2009 17:07
    Fajne przepisy:) chociaż ser jest bardzo tuczący:P:P
    odpowiedz
    Anonim (Ocena: 5) 21.07.2009 14:39
    kurde... serowo warzywne koreczki a wedlina sie pojawia :D Ciekawe hehe, ale ja bym pomineła tą wedzona, bo nie lubi wedzonych wedlin, jakas chuda, piers z indyka lub cos podobnego, albo w ogole bez :)
    odpowiedz
    Anonim (Ocena: 5) 21.07.2009 14:31
    Niektóre z was są naprawdę żałosne! Jeżeli nie macie nic konkretnego do powiedzenia to po prostu się nie odzywajcie!!! Mało inteligentne komentarze możecie sobie darować. Jeżeli chcecie coś napisać to piszcie NA TEMAT! Koreczki są naprawde pyszne, polecam!:) Resztę Papilotek pozdrawiam, M. ;)
    odpowiedz
    Polecane dla Ciebie