Nietypowe przekąski: Ty byś ich nie tknęła, ale są ludzie, dla których to przysmak!

Czego z tej listy nigdy byś nie zjadła?
Nietypowe przekąski: Ty byś ich nie tknęła, ale są ludzie, dla których to przysmak!
Fot. Unsplash.com
28.07.2018

Prawdziwi smakosze wiedzą, że czasami najlepsze potrawy wychodzą z łączenia produktów, które pozornie do siebie nie pasują. Bywa, że odkrywamy je sami, ale przeważnie bierzemy przepisy od innych albo sugerujemy się wskazówkami specjalistów od foodpairingu.

Kultowe francuskie dania, które możesz przygotować w swojej kuchni. Zachwyt gości - bezcenny!

Jego twórca to Anglik, szef kuchni - Heston Blumenthal. Jest on właścicielem restauracji i lubi eksperymentować. Zaczynał od łączenia słonych produktów ze słodkimi. Pewnego dnia odkrył, że kawior świetnie smakuje z białą czekoladą. Okazało się, że kawior i czekolada mają podobne składy. Blumenthal rozpoczął współpracę z naukowcem. Dotyczyła ona łączenia smaków. Obaj doszli do wniosku, że produkty pasują do siebie, jeżeli ich skład jest podobny. Tak jak było to w przypadku kawiora i czekolady. Właśnie w ten sposób narodził się foodpairing.

Nie jesteśmy pewne, czy wszystkie prezentowane niżej połączenia produktów można odwołać do idei foodpairingu, ale na pewno są nietypowe i mają swoich zwolenników.

Oto najbardziej dziwne przekąski, o jakich słyszałyśmy.

Kawa z cytryną

To połączenie podobno pomaga na kaca. Poza tym – jak zapewniają ci, którzy próbowali napoju – jest on bardzo smaczny. Możesz dodać ją w formie plasterka albo wyciśniętego soku. Jeżeli chcesz, posłodź taką kawę miodem. Niektórzy mówią, że kawa smakuje też z pieprzem.

Ogórek z ciemną czekoladą

Z jednego i drugiego możesz zrobić przekąskę. Ponadto do ogórka pasują: musztarda, groszek, dorsz, truskawki i figi.

dziwne potrawy

Fot. unsplash.com

Chipsy z nutellą

Podobno dobrze robi na problemy uczuciowe. Myślimy, że chipsy z nutellą spodobałyby się Bridget Jones. Nie radzimy ich mieszać ze sobą, ale maczać chipsy w nutelli.

Popcorn z lodami

To ulubiony przysmak głównej bohaterki serialu „Magda M.” Ona pocieszała się nim, gdy nachodziła ją chandra. Popcorn najlepiej zmieszać z lekko rozpuszczonymi lodami.

Ser żółty z dżemem

Na pewno słyszałaś o takim połączeniu. Ma ono swoich zwolenników i przeciwników. Z żółtego sera i dżemu robi się kanapkę. Taka kombinacja nie wydaje się całkiem pozbawiona sensu. W sumie jada się biały ser z dżemem. W tym przypadku chodzi zatem wyłącznie o zastąpienie jednego rodzaju sera drugim.

Czekolada ze smażoną cebulką

Okazuje się, że smażona cebulka będzie doskonałym dodatkiem do czekolady. Wystarczy posypać nutellę albo inny mus czekoladowy posiekaną, podsmażoną cebulką. Osoby, które znają się na foodpairingu, przekonują również, że czekolada smakuje z kurczakiem, serem gorgonzola, sardynkami, czereśniami i pomarańczą.

Śliwki z boczkiem

Mało kto o tym wie, ale była taka staropolska przekąska. Suszone śliwki owijało się plastrami boczku i zapiekało.

Truskawki z serem feta

Wystarczy połączyć je z sałatą i octem balsamicznym, a otrzymasz wspaniałą sałatkę.

dziwne potrawy

Fot. unsplash.com

Zielony groszek z morelą

Jeżeli dodasz do tego inne składniki, na przykład orzechy laskowe, marakuję i olej sezamowy, wyjdzie ci oryginalna sałatka. Wszystkie wymienione produkty dobrze komponują się z zielonym groszkiem. Jeżeli nie brak ci odwagi, przekonaj się sama.

Jabłko otulone ciastem francuskim (+ syrop z owoców leśnych i lody waniliowe!)

Krakersy z pasztetem

Pasztet jest niezastąpiony do kanapek, zwłaszcza z kiszonym ogórkiem, ale niektórzy lubią nim smakować krakersy.

Miód i ogórek kiszony

Słyszałyśmy o osobie, która robiła kanapki z białego pieczywa, sera pleśniowego, miodu i ogórków kiszonych. Nie gwarantujemy, że to jadalne połączenie.

Sałata z sosem czekoladowym

Dodaje się do tego jeszcze parmezan.

Pomidor z cukrem

Kawałki pomidora należy posypać cukrem. I przystawka gotowa.

Lody z pieprzem

Lody polewa się gorącym sokiem z ananasa i posypuje świeżo zmielonym pieprzem.

Polecane wideo

Komentarze (8)

Ocena: 5 / 5
Marie Rose (Ocena: 5) 29.07.2018 16:12
Chipsy z czekolada są zaiebiste, polecam
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 28.07.2018 12:12
Moj tata zawsze jadał ser żółty z dżemem i się zachwycał. Też kiedyś spróbowałam i mogę powiedzieć że to połączenie jest całkiem smaczne
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 28.07.2018 10:57
Znam kogos kto robi mizerie z ogorkow ze smietana i dodaje cukier :/ mi to samkuje jak popsute ogorki :/
zobacz odpowiedzi (2)
gość (Ocena: 5) 28.07.2018 10:46
Uwielbiam mięso z owocami. Śliwki, pomarańcze, borówki... om nom nom
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 28.07.2018 10:36
śliwki z boczkiem.pycha.z grilla.jem i pecam.do mies tez suszone sliwki pasuja idealnie. feta i arbuz.us salata z rukoli i ocet balsamiczny. ser zolty z dzemem?TAK.ale wg mnie najlepszy jest do tego dżem wisniowy.smakuje wspaniale. truskawki jako kogelmogel z czarnym mielonym pieprzem orgazm w ustach. ciasto drozdzowe z maslem,ja uwielbiam.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie