Prawdziwi smakosze wiedzą, że czasami najlepsze potrawy wychodzą z łączenia produktów, które pozornie do siebie nie pasują. Bywa, że odkrywamy je sami, ale przeważnie bierzemy przepisy od innych albo sugerujemy się wskazówkami specjalistów od foodpairingu.
Kultowe francuskie dania, które możesz przygotować w swojej kuchni. Zachwyt gości - bezcenny!
Jego twórca to Anglik, szef kuchni - Heston Blumenthal. Jest on właścicielem restauracji i lubi eksperymentować. Zaczynał od łączenia słonych produktów ze słodkimi. Pewnego dnia odkrył, że kawior świetnie smakuje z białą czekoladą. Okazało się, że kawior i czekolada mają podobne składy. Blumenthal rozpoczął współpracę z naukowcem. Dotyczyła ona łączenia smaków. Obaj doszli do wniosku, że produkty pasują do siebie, jeżeli ich skład jest podobny. Tak jak było to w przypadku kawiora i czekolady. Właśnie w ten sposób narodził się foodpairing.
Nie jesteśmy pewne, czy wszystkie prezentowane niżej połączenia produktów można odwołać do idei foodpairingu, ale na pewno są nietypowe i mają swoich zwolenników.
Oto najbardziej dziwne przekąski, o jakich słyszałyśmy.
To połączenie podobno pomaga na kaca. Poza tym – jak zapewniają ci, którzy próbowali napoju – jest on bardzo smaczny. Możesz dodać ją w formie plasterka albo wyciśniętego soku. Jeżeli chcesz, posłodź taką kawę miodem. Niektórzy mówią, że kawa smakuje też z pieprzem.
Z jednego i drugiego możesz zrobić przekąskę. Ponadto do ogórka pasują: musztarda, groszek, dorsz, truskawki i figi.
Fot. unsplash.com
Podobno dobrze robi na problemy uczuciowe. Myślimy, że chipsy z nutellą spodobałyby się Bridget Jones. Nie radzimy ich mieszać ze sobą, ale maczać chipsy w nutelli.
To ulubiony przysmak głównej bohaterki serialu „Magda M.” Ona pocieszała się nim, gdy nachodziła ją chandra. Popcorn najlepiej zmieszać z lekko rozpuszczonymi lodami.
Na pewno słyszałaś o takim połączeniu. Ma ono swoich zwolenników i przeciwników. Z żółtego sera i dżemu robi się kanapkę. Taka kombinacja nie wydaje się całkiem pozbawiona sensu. W sumie jada się biały ser z dżemem. W tym przypadku chodzi zatem wyłącznie o zastąpienie jednego rodzaju sera drugim.
Okazuje się, że smażona cebulka będzie doskonałym dodatkiem do czekolady. Wystarczy posypać nutellę albo inny mus czekoladowy posiekaną, podsmażoną cebulką. Osoby, które znają się na foodpairingu, przekonują również, że czekolada smakuje z kurczakiem, serem gorgonzola, sardynkami, czereśniami i pomarańczą.
Mało kto o tym wie, ale była taka staropolska przekąska. Suszone śliwki owijało się plastrami boczku i zapiekało.
Wystarczy połączyć je z sałatą i octem balsamicznym, a otrzymasz wspaniałą sałatkę.
Fot. unsplash.com
Jeżeli dodasz do tego inne składniki, na przykład orzechy laskowe, marakuję i olej sezamowy, wyjdzie ci oryginalna sałatka. Wszystkie wymienione produkty dobrze komponują się z zielonym groszkiem. Jeżeli nie brak ci odwagi, przekonaj się sama.
Jabłko otulone ciastem francuskim (+ syrop z owoców leśnych i lody waniliowe!)
Pasztet jest niezastąpiony do kanapek, zwłaszcza z kiszonym ogórkiem, ale niektórzy lubią nim smakować krakersy.
Słyszałyśmy o osobie, która robiła kanapki z białego pieczywa, sera pleśniowego, miodu i ogórków kiszonych. Nie gwarantujemy, że to jadalne połączenie.
Dodaje się do tego jeszcze parmezan.
Kawałki pomidora należy posypać cukrem. I przystawka gotowa.
Lody polewa się gorącym sokiem z ananasa i posypuje świeżo zmielonym pieprzem.