Stereotypowy Polak nie stroni od najmocniejszych alkoholi i najlepiej bawi się przy wódce. Wysokoprocentowe trunki to nasza narodowa tradycja, której nie potrafimy się przeciwstawić. Jak na człowieka ze wschodniej części Europy przystało - w naszych żyłach płynie czysty spirytus. Ile w tym prawdy? Z roku na rok coraz mniej, bo jak pokazują statystyki - coraz chętniej wybieramy kolorowe i znacznie słabsze napoje wyskokowe.
Tak otworzysz butelkę wina bez korkociągu. 6 sposobów, które musisz znać
Panowie pokochali piwo, a wielu z nich wybiera to droższe, pochodzące z małych browarów. Z kolei panie najlepiej relaksują się przy winie, które poprawia humor, ale nie uderza za szybko do głowy. W naszym kraju coraz głośniej mówi się o kulturze picia, a ta dotyczy nie tylko wyboru trunku, ale także wiedzy na jego temat.
Z tym bywa jednak różnie, na co najlepszym dowodem są wyniki badań - wiele z nas boi się zamówić wino w restauracji, żeby uniknąć kompromitacji. Szczególnie duży problem sprawia nam fachowa terminologia. Nie potrafimy poprawnie wypowiedzieć nazw gatunków czy szczepów - alarmuje portal „Mail Online”. Czas więc nadrobić zaległości i zostać prawdziwą ekspertką.
fot. Unsplash
Wymowa: Tempranillo
Najważniejsza czerwona odmiana winorośli w Hiszpanii. Charakteryzuje się głęboko czerwonym kolorem, aromatem kojarzącym się z przyprawami i dobrą zdolnością starzenia.
Wymowa: Rizling
Biała odmiana winorośli pochodząca z doliny Renu w Niemczech. Jest aromatycznym gatunkiem winorośli o kwiatowym, niemal perfumowanym bukiecie i wysokiej kwasowości. Wykorzystywany jest do produkcji win wytrawnych, półsłodkich i musujących.
Wymowa: Krijansa
Hiszpańskie wina crianza dojrzewają przez przynajmniej 6 miesięcy w beczkach (w niektórych regionach dłużej), a później, w zależności od koloru wina i regionu są jeszcze starzone w butelkach. Czerwone wina crianza mogą trafić do sprzedaży po przynajmniej 2 latach od zbioru.
Zobacz również: Wino odchudza lepiej niż solidny trening! Kiedy i ile pić, żeby mieć talię osy?
fot. Unsplash
Wymowa: Rioha
Wino hiszpańskie i jednocześnie nazwa regionu winiarskiego w północnej Hiszpanii, wzdłuż rzeki Ebro, w którym jest produkowane. Nazwa jest zastrzeżona dla win produkowanych na obszarze prowincji La Rioja i częściowo Araba i Nawara
Wymowa: Kianti
Włoskie wino wytrawne, intensywnie czerwone, o zawartości alkoholu 11,5-12,5%. Jego nazwa pochodzi od krainy historycznej w środkowej Toskanii, w której jest produkowane. Chianti często rozlewa się do charakterystycznych pękatych butelek umieszczonych w plecionce, zwanych fiasco.
Wymowa: Semijon
Szczep wykorzystywany do produkcji białego wina zwłaszcza we Francji. Występuje także w Chile, Australii i Kalifornii. Najlepiej czuje się w towarzystwie innych szczepów i najczęściej wykorzystywany jest do winnych mieszanek.
Zobacz również: Wow! Powstał pierwszy na świecie park rozrywki dla miłośników WINA
fot. Unsplash
Wymowa: Pinotaż
Krzyżówka pinot noir x cinsault, wyhodowana w 1925 roku przez Abrahama Pernaulda z Uniwersytetu w Stellenboschi nazwana pinotage jest jedną z podstawowych odmian w południowoafrykańskim przemyśle winiarskim.
Wymowa: Wionje
Coraz bardziej popularna odmiana białych winogron. Trudne w uprawie, ale zebranie w odpowiednim momencie są bardzo aromatyczne. Doskonale łączy się z delikatnymi daniami o niezbyt wyrazistym smaku.
Wymowa: Kaberne Suwinią
Jedna z najbardziej uznanych odmian winorośli właściwej na czerwone wino. Uprawiana niemal w każdym większym państwie winiarskim. Krzewy cabernet sauvignon uprawiane w chłodniejszym klimacie dają wina, które poza nutami czarnej porzeczki mogą kojarzyć się z zieloną papryką, miętą i cedrem w miarę dojrzewania wina.
Opisy win pochodzą z wikipedia.org.