Frytki ze szparagów z parmezanem, które pokochasz od pierwszego kęsa (prosty PRZEPIS)

Są pyszne, chrupiące i na długo pozostają w pamięci. Frytki ze szparagów to przepis, który powinnaś KONIECZNIE wypróbować tej wiosny!
Frytki ze szparagów z parmezanem, które pokochasz od pierwszego kęsa (prosty PRZEPIS)
therecipecritic.com
10.05.2018

Dacie wiarę, że szparagi to jedne z najstarszych roślin na świecie?! Są nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe - mają silne działanie moczopędne, uspokajające i przeciwbólowe. Szparagi są także źródłem wielu cennych witamin (m.in. C, E, B1, B2), zawierają sporo kwasu foliowego, ale co najważniejsze: w 100 gramach tej zielonej rośliny znajdziemy jedynie 20 kalorii! Dziś mamy dla Ciebie prosty i oryginalny przepis na szparagowe frytki z dodatkiem parmezanu, które zrobisz w 10 minut. To co, zabieramy się do roboty?

FRYTKI ZE SZPARAGÓW Z PARMEZANEM

Składniki:

- 450 g szparagów (usuń zdrewniałe końce)
- 1/2 szklanki mąki,
- sól i pieprz 
- 2 jajka 
- 3/4 szklanki bułki tartej 
- 1/4 szklanki tartego parmezanu 

Sposób przygotowania: 
Wymieszaj bułkę tartą z parmezanem, solą i pieprzem. Pokryj szparagi mąką i zanurz w jajku, a następnie obtocz w przygotowanej wcześniej mieszance z bułki tartej i parmezanu. Całość umieśc na blasze i włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Piecz przez około 10 minut, do momentu, gdy szparagi nabiorą pięknego, złocistego koloru. Całość możesz podać z sosem jogurtowym z dodatkiem koperku i czosnku. Gotowe!


fot. therecipecritic.com

ZOBACZ TAKŻE: Jak otworzyć butelkę wina bez korkociągu? 6 niezawodnych sposobów, które MUSISZ znać

Polecane wideo

Komentarze (3)

Ocena: 3.67 / 5
gość (Ocena: 1) 11.05.2018 18:31
Chwila, surowe szparagi do piekarnika? Na 10 min? To nieco za malo. Szparagi powinno sie gotowac.
zobacz odpowiedzi (1)
gość (Ocena: 5) 10.05.2018 20:56
ale bym takie zjadła!
odpowiedz

Polecane dla Ciebie