Przepisy kulinarne: Pomidory na trzy sposoby

Pomidory najlepiej smakują latem. Można je jeść w wersji solo, ale prawdziwą ucztą dla podniebienia staną się dopiero w połączeniu z innymi składnikami.
Przepisy kulinarne: Pomidory na trzy sposoby
07.07.2009

Pomidory najlepiej smakują latem. Można je jeść w wersji solo, ale prawdziwą ucztą dla podniebienia staną się dopiero w połączeniu z innymi składnikami. Poniżej przedstawiamy sprawdzone przepisy na lekkie, letnie przekąski z pomidorami w roli głównej!

Tartinki z pomidorami

Składniki: 4 pomidory, zielone szparagi, 50 dag mąki, 5 dag świeżych drożdży, 1 jajko, pół puszki piwa, oliwa z oliwek, pół łyżeczki cukru, zioła prowansalskie, 20 dag parmezanu, 20 dag mozzarelli, sos pomidorowy.

Do rozpuszczonych w piwie drożdży dodaj mąkę, zioła, cukier i jajka. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie, dolewając oliwę z oliwek, ugnieć na ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z tak przygotowanej masy wytnij średniej wielkości krążki, posmaruj je sosem pomidorowym oraz ułóż na nich pokrojone kawałki pomidora i szparagów. Powstałe tartinki odstaw do wyrośnięcia i piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Tuż przed wyjęciem z piekarnika posyp parmezanem i mozzarellą.

Dietetyczna zupa pomidorowa z parmezanem

Składniki: sos lub przecier pomidorowy, woda, ryż, ser parmezan, świeża bazylia.

Ryż sypki gotuj w wodzie wraz z przecierem pomidorowym przez około 10 minut. Gdy stanie się miękki, to znak, że zupa jest gotowa. Beztłuszczowa jest doskonała dla dbających o linię. Przelej porcje do miseczek, posyp parmezanem i posiekaną bazylią.

Faszerowane pomidory

Składniki: 10 pomidorów, 10 kiszonych ogórków, 6 jajek na twardo, 2 puszki tuńczyka, 10 dag kukurydzy, czerwona papryka, sól i pieprz, majonez, ryż.

Ugotuj i wystudź ryż, wymieszaj go z tuńczykiem, kukurydzą oraz pokrojonymi w kosteczkę jajkami, papryką i ogórkami. Do tak przygotowanego farszu dodaj 3 łyżki majonezu oraz przyprawy do smaku. Od pomidorów odetnij kapelusze i wydrąż środek. Na jego miejsce włóż farsz i ponownie przykryj nadziane pomidory. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i piecz w temperaturze 180 stopni przez około kwadrans. 

Smacznego!

Krystyna Podolska

 

Zobacz także:

 

Truskawkowe sushi na upalne lato

Sushi to wyrafinowana i lekka przekąska, w sam raz na leniwe garden party. Latem najlepiej będzie smakować w duecie z… truskawkami!

 

Lodowe sorbety owocowe

Coś orzeźwiającego dla wszystkich amatorek lodowych rozkoszy…

Polecane wideo

Komentarze (26)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 14.07.2009 19:54
http://tnij.org/schudnij-5kg-w-3dni
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 12.07.2009 18:40
te faszerowane są pyszne, polecam!!! tylko nie z taką ilością ogórka, bo danie będzie za kwaśne, aaa i posypcie solą wydrążony pomidor:)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 10.07.2009 10:53
http://www.100zl.net/?t=52643163 - zagraj i wygraj 100zł:) !!! ja juz wygralam:))!!!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 08.07.2009 16:53
E tam, dla mnie najlepsze są pomidory z solą xD'
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 07.07.2009 21:02
do Olusiiiaaaa: nudzi Ci się?? brakuje Ci zajęć??
odpowiedz

Polecane dla Ciebie