Truskawkowe sushi na upalne lato

Sushi to wyrafinowana i lekka przekąska, w sam raz na leniwe garden party. Latem najlepiej będzie smakować w duecie z… truskawkami!
Truskawkowe sushi na upalne lato
02.07.2009

Truskawkowe sushi to wyrafinowana i lekka przekąska, w sam raz na leniwe garden party. Jej przyrządzenie może wydawać się trudnym zadaniem, ale wbrew pozorom ten bardzo egzotyczny przysmak jest prosty w przygotowaniu. Gwarantujemy, że nasz przepis przypadnie do gustu nawet kulinarnym laikom!

Składniki:

  • 150 g ryżu japońskiego do sushi
  • 150 g wędzonego łososia
  • 12 truskawek
  • 7 łyżek octu ryżowego
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • pasta wasabi
  • imbir marynowany
  • sezam
  • Na początek wypłucz starannie japoński ryż, zalej go wodą i pozostaw na 30 minut, aby nabrał jasnego koloru. Następnie przesyp go do czystego garnka i zalej 1/2 szklanki wody. Całość gotuj na dużym ogniu przez około 10 minut, a następnie odstaw do ostygnięcia na kwadrans.

    W tym czasie w małym rondelku zagotuj syrop z octu, cukru oraz soli i tak przygotowany płyn wlej do ryżu. Następnie matę do zwijania sushi przykryj folią aluminiową i poukładaj na niej plastry wędzonego łososia. Na ich wierzch nałóż cienką warstwę ryżu, pastę wasabi oraz kawałki imbiru. Na koniec dodaj truskawki, zwiń matę w rulonik i włóż całość do lodówki. Upraż sezam, obtocz w nim schłodzone sushi i pokrój je na kawałki o grubości około 2 cm.

    Danie podawaj na drewnianych talerzykach.

    Smacznego!

    Krystyna Podolska

    Zobacz także:

    Hamburger zdrowszy niż sałatka?

    Okazuje się, że nierzadko wpadamy w pułapkę zdrowego odżywiania, sądząc niesłusznie, że sałatka zawsze jest lepsza od tłustej kanapki, niezależnie od swojego składu.

    Przepisy kulinarne: Letnie Brownies

    Wiosenno-letnia wariacja na temat czekoladowo-czekoladowego ciasta Brownie.

    --

    Polecane wideo

    Komentarze (49)
    Ocena: 5 / 5
    Anonim (Ocena: 5) 02.11.2009 01:26
    Składniki "specjalistyczne" do sushi można kupić: 1. w internecie (np Allegro) 2. w Realu lub każdym innym supermarkecie. Koszt wasabi/octu ryżowego/nori/ sosu sojowego/maty bambusowej/ 0,5 kg ryżu/imbiru w zalewie to ok. 60-70 zł. Do tego w przypadku nigri (ruloniki z nori ryżu i dodatków) dodatki to ok. 20 zł. Ja robię nigri/maki z wędzonego łososia (a to tylko dlatego że ciężko u mnie w mieście dostać PEWNĄ rybkę surową,na morskie łowione prawie osobiście szans niet a słodkowodne się nie nadają), wędzonego tuńczyka, wędzonej makreli, kawioru, krewetek parzonych, do tego papryka, ogórek, awokado, szczypiorek (maki). Jak dlamnie w przepisie za dużo cukru do zaprawy. Ja robię ją tak: 7 łyżek stołowych octu ryżowego + pół łyżki soli+ 3 łyżki cuklru. To wszystko na ogień aż do rozpuszczenia soli i cukru a następnie zalać i porządnie wymieszać mieszanką ryż. Co do ryżu - płukać aż do przezroczystości wody, pozostawić zalane wodą na 30 min, odcedzić, zalać wodą w stosunku 1;1,2 gotować aż do wyparowania wody (ok.12 min) pod koniec często mieszając, zdjąc z ognia, przykryć kocem na 15 min (by ryż wchłonął wodę) pozostawić do ostygnięcia. Klei się jak złoto, w smaku super. Rada względem zwijania maki, brzeg glona zwilżyć wodą. Rada na rozprowwadzanie kleistego ryżu na nori - zwilż palce Rada na spawne krojenie - zwilż nóż.
    zobacz odpowiedzi (1)
    Anonim (Ocena: 5) 03.07.2009 20:39
    jakby ludzie mieli na takie coś pieniądze... skąd ja mam wytrzasnąć specjalny japoński ryż do sushi ??? ocet ryżowy czy wasabi ? ;/ wiem że pewnie wekszość z was powie że da się takie coś znaleść ale ja bym wolała by to były same proste składniki takie co w każdym sklepie spożywczym znajde ;///
    zobacz odpowiedzi (3)
    Anonim (Ocena: 5) 03.07.2009 18:48
    Kocham sushi ale czy to smakuje dobrrze z truskawkami... probowal ktos?? __ChupaChups__
    odpowiedz
    Anonim (Ocena: 5) 02.07.2009 22:22
    syrop z cukru? tezu to nie jest syrop! tego sie nie gotuje! IMBIRU SIĘ NIE JE Z SUSHI! Przegryzasz go pomiędzy kawałkami różnego rodzaju. poza tym, to czy ktokolwiek słyszał o rybie z truskawkami? sushi jako kwaskowo-mdłe będzie smakowało strasznie z czymś słodkim. jedyny owoc który pasuje do tej potrawy to awokado (do california maki)
    odpowiedz
    Anonim (Ocena: 5) 02.07.2009 21:55
    Osobiście nie rozumiem niektórych osobników wypowiadających sie na tym portalu. Nie jestem w stanie ogarnąć stanu umyslu niektórych. Co to komu da, ze sobie napisze komentarz, który wszyscy bedą cytować i komentować go w niemiły sposób adekwatny do treści komentarza. To jest po prostu chore. Najgorsze jest to, ze coraz wiecej jest takich osobników. Kochani rodzice prosze- odetnijcie dzieciom internet. ;)
    odpowiedz

    Polecane dla Ciebie