Tego nie może zabraknąć na Twoim stole wielkanocnym: MAZUREK KAJMAKOWY

Nie ma szans na to, aby się nie udał!
Tego nie może zabraknąć na Twoim stole wielkanocnym: MAZUREK KAJMAKOWY
Fot. Unsplash
27.03.2018

Ciasto, jakiego nie może zabraknąć na twoim stole na Wielkanoc, to mazurek. Jest wiele wariantów tego wypieku, ale za jeden z klasycznych uchodzi mazurek kajmakowy.

Jeżeli nie masz czasu lub nie lubisz piec, poniżej znajdziesz idealny przepis. Ten mazurek przygotujesz szybko i nie ma szans na to, aby się nie udał. Możesz też ozdobić go wedle uznania. Najważniejsze jest jednak ciasto i masa. Aby przełamać słodki smak masy kajmakowej (krówkowej), proponujemy dodanie odrobiny ulubionego dżemu. Ważne, aby nie był zbyt słodki.

Oto przepis.

Składniki:

- 200 g mąki pszennej

- 50 g mąki ziemniaczanej

- 3 łyżki cukru pudru

- 1 łyżeczka cukru waniliowego

- 150 g masła

- 1 jajko

- 1 puszka gotowej masy kajmakowej

- ulubiony, kwaskowy dżem (np. śliwkowy, porzeczkowy, morelowy)

Sposób przygotowania:

Dwa rodzaje mąki wraz z masłem i cukrem posiekaj nożem. Potem dodaj jako i zagnieć ciasto. Kiedy będzie już uformowane, półóż je na papierze do pieczenia i rozwałkuj na cienki placek. Wytnij z ciasta prostokąt o wymiarach 22x35 cm. Z reszty ciasta uformuj brzegi mazurka. Ciasto piecz w 200. stopniach Celsjusza przez 20 minut.

Po ostygnięciu rozprowadź na cieście cienką warstwę dżemu. Potem użyj rękawa cukierniczego, aby nałożyć wartswę masy kajmakowej. Następnie delikatnie rozprowadź ją szpatułką.

Wierzch mazurka możesz ozdobić wedle uznania. Doskonale nada się do tego skórka pomarańczowa, rodzynki, suszone morele, migdały i orzechy. Ale wybór należy do ciebie.

Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony mniammniam.com.

Zobacz także: A może pomidory na obiad?

 

#wielkanoc #mazurekkajmakowy #happyeaster #mojeleszno

Post udostępniony przez Ewa Wojciechowska (@ewawojciechowskapl)

Polecane wideo

Komentarze

Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie