Kiedy jest Tłusty Czwartek?

To już wkrótce! Mamy dla was smakowity przepis na pączki.
Kiedy jest Tłusty Czwartek?
Fot. Unsplash.com
26.01.2018

Tłusty Czwartek przypada w ostatni czwartek przed wielkim postem – dzień przed Środą Popielcową. Odnosi się on do religii chrześcijańskiej i rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W te dni chrześcijanie jeszcze mogą pozwolić sobie na przysmakowe szaleństwo, ponieważ zgodnie z zaleceniem Kościoła, okres wielkiego postu powinni poświęcić na pewne wyrzeczenia.

Zobacz także: Co jeść między posiłkami? Lista tanich i zdrowych przekąsek

Wszyscy, niezależnie od wyznania, kochamy Tłusty Czwartek, ponieważ mamy wymówkę, aby bez większych wyrzutów sumienia skonsumować mnóstwo łakoci. Do wyboru mamy różne pączki: z czekoladą, marmoladą, konfiturą z róży, toffi oraz faworki zwane w niektórych regionach kraju chruścikami. Bez wątpienia Tłusty Czwartek jest jednym z ulubionych dni w roku wszystkich smakoszy. W tym roku przypada 8 lutego.

Jeżeli macie zamiar robić pączki samodzielnie, polecamy poniższy przepis:

Pączki (składniki na 40 sztuk)

- 1 kg mąki pszennej

- 50 g świeżych drożdży lub 3 saszetki (21 g) drożdży suchych

- 100 - 150 g cukru

- 500 ml mleka

- 6 żółtek

- 1 całe jajko

- 5 - 6 łyżek oleju lub 100 g masła

- pół laski wanilii (lub małe opakowanie cukru wanilinowego)

- 40 ml spirytusu 

- sok i skórka otarta z 1 cytryny

- pół łyżeczki soli

- tłuszcz do smażenia

- ulubiona konfitura do nadziania

- cukier puder

Sposób przygotowania:

Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj ją z suchymi drożdżami. Potem dodaj pozostałe składniki (na koniec rozpuszczony tłuszcz). Wyrób ciasto. Możesz pomóc sobie mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Uformuj z ciasta kulę. Włóż ją do miski opruszonej mąką, przykryj ścierką i pozostaw na 1,5 do wyrośnięcia.

Po tym czasie przez krótki czas wyrabiaj jeszcze ciasto, a potem przejdź do formowania pączków. Każdy pączek powinien mieć ok. 50 g. Odrywaj ciasto palcami. Spłaszcz ciasto i połóż na środek łyżeczkę ulubionej konfitury. Następnie sklej i uformuj kulkę. Gdy zrobisz tak z całą porcją ciasta, przykryj pączki ścierką i pozostaw w ciepłym miejscu do zwiększenia objętości na 20-25 minut.

Smaż pączki w głębokim tłuszczu w temperaturze 175 stopni C. Smaż z jednej i drugiej strony. Potem połóż na papierowy ręcznik, żeby odsączyć tłuszcz. Na koniec posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com.

Polecane wideo

Komentarze (1)
Ocena: 5 / 5
Magda (Ocena: 5) 20.02.2018 09:57
A ja nie lubię pączków, wolę pizzę, a jak wiadomo dzień pizzy jest dzień po tłustym czwartku!! Już zarezerwowałam z mężem miejsca na Złotej 65 w naszej ulubionej pizzerii gdzie będziemy świętować ten wyjątkowy dzień!
odpowiedz

Polecane dla Ciebie