Co jeść między posiłkami? Lista tanich i zdrowych przekąsek

Oto lista produktów, od których nie utyjesz.
Co jeść między posiłkami? Lista tanich i zdrowych przekąsek
Fot. iStock
25.01.2018

Dopada w najmniej oczekiwanym momencie. Wilczy głód lub po prostu apetyt na „coś dobrego”. Sprawdziliśmy, po jakie sklepowe przekąski można sięgać, aby było zdrowo, dietetycznie, smacznie, a przy tym niedrogo.

Jedzenie w pośpiechu nie służy nikomu. Są jednak pewne przekąski, po które można sięgać między posiłkami, są idealne do pracy i nie wywołują wyrzutów sumienia po zjedzeniu. Zobacz przykłady dobrych, sklepowych produktów, za które nie zapłacisz więcej niż kilka złotych.

1. Jogurt

Jogurt naturalny, w tym typu greckiego, to źródło białka i wapnia. Kupując, zwróć uwagę na etykietę. Najlepsze są jogurty naturalne bez zbędnych dodatków, substancji zagęszczających i mleka w proszku, które jest dość kaloryczne.

Możesz wybrać jogurt w klasycznej postaci lub jogurt pitny. Świetnie smakuje samodzielnie lub gdy dodasz do niego kawałki owoców. Średnio w 100 gramach takiego jogurtu znajdziesz ok. 60 kalorii – to niewiele zakładając uczucie sytości, jakie zapewnia.

Zobacz także: BeRAW. Ile kosztują zdrowe przekąski Ewy Chodakowskiej?

2. Zupa-krem

Nie mowa o typowych „zupkach chińskich” z nudlami czy zupach w proszku, tylko gotowych zupach-kremach, których etykiety przedstawiają się bardzo zachęcająco. W sklepach wybór jest przeogromny – jest np. krem z buraka z tymiankiem, z pomidorów z bazylią czy z soczewicy z chili.

Zupy-kremy sprzedawane są w wygodnych opakowaniach umożliwiających podgrzanie w mikrofalówce. Mają tak mało kalorii – średnio od ok. 20 do ok. 70, że mogą je jeść nawet osoby będące na diecie.

sushi

Fot. mat. prasowe

3. Sushi

Nie trzeba iść do sushi baru, aby skosztować pysznego sushi. W markecie można kupić urozmaicone zestawy, kosztujące od kilku do kilkunastu złotych. Rolki wypełnione są smacznymi składnikami, wśród których znaleźć można np. nigiri z krewetką, futomaki z łososiem wędzonym i paluszkiem krabowym czy california roll z pastą z łososia pieczonego. To wszystko w towarzystwie zdrowych, chrupiących warzyw.

Wystarczy rozerwać opakowanie i skorzystać z dołączonych pałeczek, aby sushi wygodnie zjeść, bez potrzeby wykładania na talerz. To świetny i zdrowy posiłek - bogaty w sycący ryż, ryby będące źródłem wysokostrawnego białka oraz kwasów n-3 i n-6, a także algi pełne wysokiej jakości białka, protein, witamin A, C i E, kwasu foliowego i beta-karotenu.

4. Baton z sezamem

Jedno opakowanie sezamków ma ok. 35 kalorii. To słodka przekąska, która dostarcza energii i w przeciwieństwie do wysoko przetworzonych batonów, jest po prostu zdrowa.

Ziarna sezamu to źródło witamin E i B oraz nienasyconych kwasów tłuszczonych, które odpowiadają za m.in. prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i krążenia, utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu czy spowolnienie procesów starzenia organizmu.

5. Jagody Goji

Jagody Goji to świetna i zdrowa przekąska, pełna aminokwasów, żelaza, witaminy C oraz luteiny. Nie bez powodu nazywane są czerwonymi diamentami Wschodu i klasyfikowane jako „superżywność”.

Badania udowodniły, że jagody Goji stymulują układ odpornościowy, a także mają właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Oczywiście wybieraj tylko te pakowane próżniowo, które zachowują swoje właściwości odżywcze.

sok

Fot. Pixabay

6. Pestki i nasiona

Najlepsze są pestki dyni i słonecznika, a także orzechy i migdały. Są bogate w dobre tłuszcze, dostarczają organizmowi paliwa i choć cechuje ich wysoka kaloryczność, jedzone w umiarkowanych ilościach nie zmienią naszej wagi.

Kupując pestki i nasiona wybierać trzeba wyłącznie te naturalne i niesolone, bez niepotrzebnych posypek czy czekoladowych polew.

7. Sok tłoczony na zimno

Słodzone napoje dostarczają nic więcej jak tylko pustych kalorii. Tak naprawdę trudno się nimi napić – składają się bowiem przede wszystkim z wody, cukru i aromatów. Dlatego będąc w sklepie warto sięgnąć po świeże soki, najlepiej nieklarowane, tłoczone na zimno i wyprodukowane bez dodatku cukru. To bomba witaminowa, która uzupełni dzienne zapotrzebowanie organizmu na owoce.

Zapracowani ludzie nie mają czasu na jedzenie. Najczęściej sięgają więc po gotowe posiłki, i nie ma w tym nic złego. Wystarczy tylko wiedzieć, co wybierać ze sklepowych półek, aby zachować zdrowie, kondycję i dobre samopoczucie, a przy tym zjeść dobrze, pożywnie, smacznie i sycąco.

Źródło: Sushi4You

Komentarze (2)

Ocena: 5 / 5
Roma (Ocena: 5) 24.02.2018 23:12
Zupy krem - uwielbiam ;D U mnie rzeczywiście to number 1 jesli chodzi o jedzenie w przerwie w pracy. Czesto zreszta dostaje je w ramach cateringu z macro bios bar. Ostatnio przywieźli doslownie petardę smakową - krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym - prawdziwy orgazm dla zmyslow ;p Kremy sa tez swietne bo fajnie rozgrzewaja zoladek i daja poczucie sytosci - uwielbiam ;D
odpowiedz
Iwona (Ocena: 5) 25.01.2018 10:39
Lubię kalafior. Warzywa krzyżowe pomagają w odchudzaniu i regulacji hormonów. Są zdrowe mi naprawdę służą. Ja w ciągu roku zrzuciłam 17 kg czuję sie o niebo lepiej! Poczytajcie sobie książkę Odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii. Warto, mi ta wiedza bardzo pomogła w moim odchudzaniu.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo