Przepis na BARSZCZ wigilijny (Ta receptura ZAWSZE się udaje!)

Przepyszna i niezwykle aromatyczna zupa, bez której nie może odbyć się żadna wigilijna kolacja.
Przepis na BARSZCZ wigilijny (Ta receptura ZAWSZE się udaje!)
Fot. Unspash.com
13.12.2017

Na taką zupę czeka się cały rok. Mowa o niezwykle aromatycznym i smakowitym barszczu wigilijnym, który zazwyczaj serwuje się z małymi pierożkami lub uszkami. U nas znajdziesz sprawdzoną recepturę na ten świąteczny przysmak.

Przepis na barszcz wigilijny

Składniki:

2 litry wywaru warzywnego, 1,5 litra zakwasu buraczanego, garść suszonych grzybów, ząbek czosnku, 5 buraków, 3 łyżki soku z cytryny, liście laurowe, majeranek, sól, pieprz, ziele angielskie, posiekana natka pietruszki

Zakwas buraczany: 2 kg buraków, 3 litry wody mineralnej, 4 ząbki czosnku, sól (2 łyżki), cukier (1 łyżka)

Zobacz także: Prezenty gwiazdkowe za mniej niż 50 zł

Przygotowanie:

1.Przygotuj zakwas buraczany. Obierz buraki i pokrój je w plastry. Umieść je na dnie wielkiego słoja. Dodaj sól, cukier, czosnek i zalej wszystko ostudzoną, przegotowaną wcześniej wodą. Przykryj słoje ręcznikiem papierowym i odstaw je w ciepłe miejsce na tydzień. Po upływie 7 dni zdejmij z zakwasu pianę i przecedź płyn do słoików lub butelek. Wstaw do lodówki. Po 4 dniach zakwas będzie gotowy do użycia.

2.Grzyby opłucz w sitku, a następnie zalej je 3 szklankami zimnej wody i zostaw na godzinę do namoknięcia. Potem gotuj je przez 20 minut w wodzie, w której się moczyły, z dodatkiem 2 liści laurowych i ząbka czosnku.

3.Przygotuj wywar warzywny. W tym celu zagotuj w 2 litrach wody 2 marchewki, pora, cebulę, 5 buraków seler oraz pietruszkę. Kiedy wywar będzie gotowy, usuń z niego warzywa i dolej 1,5 l zakwasu buraczanego oraz 1,5 kubka sosu grzybowego (bez grzybów).

4.Barszcz dopraw przyprawami oraz sokiem z cytryny. W razie potrzeby dodaj odrobinę zakwasu buraczanego. Zupę podawaj z uszkami lub pierogami. Smacznego!

 

 

 

Komentarze

Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo