Przez żołądek do serca – ta metoda jest stara jak świat i zawsze aktualna. Gotowania można się nauczyć, ale kiedyś trzeba zacząć. Chcesz zdobyć jego serce, ale kuchnia to dla ciebie terra incognita? Skorzystaj z poniższych przepisów i daj czadu!
Tatar ze świeżego śledzia na chrupiących grzankach
Poniższe proporcje są na 4 porcje.
Składniki: (tatar) 12-14 filetów ze śledzia bałtyckiego, 1 pęczek świeżej kolendry, posiekany, 1 ogórek konserwowy, pokrojony w paseczki, 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz, grubo mielony, 1 limonka, (grzanki) 1/2 bagietki, oliwa, pieprz czarny, świeżo mielony, (dodatki) 1 łyża szczypiorku lub kolendry, posiekanych
Wykonanie: tatar – filety kroimy w cienkie paseczki. Przekładamy do miski. Posiekaną kolendrę, pokrojonego ogórka konserwowego, pokrojoną czerwoną cebulę dodajemy do ryby razem z majonezem, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki, dokładnie mieszamy. Grzanki – bagietkę kroimy, sprawiamy je oliwą, po czym podpiekamy na patelni na złoty kolor z każdej strony. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Sposób podania: tatar ze śledzia podajemy na ciepłym grzankach z bagietki, posypujemy szczypiorkiem lub kolendrą.
Zobacz także: Faceci pozwolili sobie na bardzo szczere wyznania: Miękną mi kolana, kiedy kobieta...
Puszysty omlet z owocami
Poniższe proporcje są na 1 omlet.
Składniki: 3 jajka, 1 łyżka cukru, 2 łyżki mąki pszennej tortowej, 25 g masła, 200 g świeżych owoców (np. truskawek, malin, borówek) lub 300 g mrożonych owoców (owoców leśnych, truskawek, malin), 1 jogurt naturalny, cukier puder
Wykonanie: oddzielamy białka od żółtek. Białka przekładamy do naczynia, dodajemy cukier i ubijamy pianę. Do ubitych białek z cukrem dodajemy żółtka oraz mąkę. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na patelni roztapiamy masło i czekamy chwilę, aż odparuje z niego woda. Następnie na patelnię wlewamy masę, którą smażymy na małym ogniu pod przykryciem kilka minut. Omlet przewracamy na drugą stronę (dobrze jest mieć jeszcze jedną taką samą patelnię z roztopioną niewielką ilością masła) i smażymy przez chwilę.
Jeżeli używamy mrożonych owoców: na patelni zagotowujemy owoce. Do zagotowanych owoców dodajemy 1-2 łyżki cukru w celu odparowania z nich wody (aby uzyskać konsystencję konfitury). Omlet przekładamy na talerz. Na jednej połowie układamy świeże owoce lub przygotowane konfitury z mrożonych owoców. Omlet posypujemy cukrem pudrem i polewamy jogurtem naturalnym.
Fot. iStock
Sałatka ziemniaczana
Poniższe proporcje są na 4 porcje.
Składniki: 4 ziemniaki w skórce, 1 cebula dymka ze szczypiorkiem, 1 ogórek kiszony, pokrojony w drobną kostkę, 2 łyżeczki gęstej kwaśnej śmietany, 1 łyżka kaparów, posiekanych, sól, pieprz biały, mielony, odrobina cukru, odrobina octu
Wykonanie: rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg. Bez termoobiegu – 200). Ziemniaki w skórce gotujemy (25-30 minut) lub pieczemy (ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni) do miękkości. Następnie je suszymy i wedle uznania obieramy lub zostawiamy w skórkach. Upieczone lub ugotowane ziemniaki kroimy w równą kostkę (1x1 cm) lub na cząstki. Cebulę (szczypior zostawiamy) kroimy w drobną kostkę, dodajemy razem z pokrojonym ogórkiem do ziemniaków, mieszamy z kwaśną śmietaną. Doprawiamy solą, białym pieprzem, odrobiną cukru i octu. Wszystko mieszamy.
Kolorowa papryka faszerowana ryżem i kiełbasą
Poniższe proporcje są na 4 porcje.
Składniki: 4 duże papryki (różne kolory), 300 g kiełbasek grillowych, 1 łyżeczka pokruszonego suszonego oregano, 1 i 1/2 szklanki ugotowanego białego ryżu (można też użyć jaśminowego lub basmati), 1 starta marchewka, 50 g startego żółtego sera, 1 i 1/2 szklanki sosu pomidorowego, podgrzanego
Wykonanie: papryki kroimy wzdłuż na połówki. Usuwamy gniazda nasienne i wewnętrzne ścianki. Dolne połówki gotujemy 5 minut na parze, aż lekko zmiękną, górne drobno siekamy. Dużą teflonową patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu. Wrzucamy obrane z osłonek i pokrojone kiełbaski. Dodajemy posiekane kawałki papryki i oregano. Smażymy ok. 3 minuty, mieszając, aż kawałki kiełbasek staną się brązowe. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy ryż, marchewkę i ser, mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Układamy papryki na blaszce do pieczenia. Do każdej nakładamy łyżeczką przygotowany farsz. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 25-30 minut, aż papryka zmięknie. Można podawać z sosem pomidorowym.
Gorąca czekolada do picia
Poniższe proporcje są na 2 porcje.
Składniki: (gorąca czekolada) 250 ml mleka 3,2%, 100 ml śmietanki UHT 30%, 200 g czekolady (np. kawowo-śmietankowej), dekoracja: ubita śmietanka UHT 30%, kakao
Wykonanie: mleko ze śmietanką zagotowujemy i dodajemy pokruszoną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy do całkowitego roztopienia czekolady. Podajemy na gorąco. Możemy udekorować bitą śmietaną i kakao.
Fot. iStock
Tagliatelle z warzywami i serem pleśniowym
Poniższe proporcje są na 4 porcje (albo na 2 bardzo duże).
Składniki: 225 g szpinakowych tagliatelle (wstążki – ewentualnie użyj klasycznego), 225 g drobnych różyczek brokułów, 225 g drobnych różyczek kalafiora, 170 sera pleśniowego bez skórki, pokrojonego w kostkę, świeżo zmielona gałka muszkatołowa, sól i pieprz czarny
Wykonanie: wrzucamy makaron do wrzątku i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wrzucamy brokuły i kalafiora na 3 minuty przed końcem gotowania. Odlewamy przez duży durszlak. Przepłukujemy rondel i stawiamy na małym ogniu. Wrzucamy ser. Dokładnie rozpuszczamy, często mieszając. Dorzucamy makaron i warzywa. Mieszamy delikatnie, lecz starannie. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Podajemy natychmiast.
Orientalne hamburgery z indyka z warzywami
Poniższe proporcje są na 6 porcji.
Zobacz również: 7 cech, które musisz mieć, by rozkochać w sobie każdego faceta
Składniki: 750 g chudego mielonego mięsa z indyka, 2 marchewki, starte na tarce o drobnych oczkach, 3 drobno posiekane szalotki, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki świeżego imbiru, drobno posiekanego, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Wykonanie: rozgrzewamy opiekacz. Mieszamy mięso, marchewkę, szalotki, sos sojowy, imbir, sól i pieprz w miseczce. Dzielimy na 6 równych części i formujemy burgery. Opiekamy na 5 minut na ruszcie (można też usmażyć na patelni, np. na oleju kokosowym, oliwie z oliwek albo klarowanym maśle, albo upiec), obracamy, opiekamy (smażymy) z drugiej strony (przez ok. 4-5 minut). Takie hamburgery można jeść na bułce, z sałatą i pomidorem albo z ugotowanym cienkim makaronem, kawałkami szalotki i czerwonej papryki, przyprawionymi olejem sezamowym.
RAF
Bibliografia:
„Kuchnia polska według Karola Okrasy”, Kuchnia Lidla:
Tatar ze świeżego śledzia na chrupiących grzankach
Sałatka ziemniaczana
„Cukiernia Lidla. Przepisy mistrza Pawła Małeckiego”, Kuchnia Lidla:
Puszysty omlet z owocami
Gorąca czekolada do picia
„Potęga warzyw”, pod red. Jacka Fronczaka, wyd. Reader’s Digest, Warszawa 2005:
Tagliatelle z warzywami i serem pleśniowym
Orientalne hamburgery z indyka z warzywami
Kolorowa papryka faszerowana ryżem i kiełbasą