Nie umiesz gotować, a chcesz uwieść go kolacją? Pokochasz te przepisy!

Co, jeśli zupełnie nie odnajdujesz się w kuchni? Spokojnie. Dzięki tym przepisom on w życiu się nie zorientuje, że nie potrafisz gotować.
Nie umiesz gotować, a chcesz uwieść go kolacją? Pokochasz te przepisy!
Fot. iStock
26.11.2017

Przez żołądek do serca – ta metoda jest stara jak świat i zawsze aktualna. Gotowania można się nauczyć, ale kiedyś trzeba zacząć. Chcesz zdobyć jego serce, ale kuchnia to dla ciebie terra incognita? Skorzystaj z poniższych przepisów i daj czadu!

Tatar ze świeżego śledzia na chrupiących grzankach
Poniższe proporcje są na 4 porcje.

Składniki: (tatar) 12-14 filetów ze śledzia bałtyckiego, 1 pęczek świeżej kolendry, posiekany, 1 ogórek konserwowy, pokrojony w paseczki, 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz, grubo mielony, 1 limonka, (grzanki) 1/2 bagietki, oliwa, pieprz czarny, świeżo mielony, (dodatki) 1 łyża szczypiorku lub kolendry, posiekanych

Wykonanie: tatar – filety kroimy w cienkie paseczki. Przekładamy do miski. Posiekaną kolendrę, pokrojonego ogórka konserwowego, pokrojoną czerwoną cebulę dodajemy do ryby razem z majonezem, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki, dokładnie mieszamy. Grzanki – bagietkę kroimy, sprawiamy je oliwą, po czym podpiekamy na patelni na złoty kolor z każdej strony. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Sposób podania: tatar ze śledzia podajemy na ciepłym grzankach z bagietki, posypujemy szczypiorkiem lub kolendrą.

Zobacz także: Faceci pozwolili sobie na bardzo szczere wyznania: Miękną mi kolana, kiedy kobieta...

Puszysty omlet z owocami
Poniższe proporcje są na 1 omlet.

Składniki: 3 jajka, 1 łyżka cukru, 2 łyżki mąki pszennej tortowej, 25 g masła, 200 g świeżych owoców (np. truskawek, malin, borówek) lub 300 g mrożonych owoców (owoców leśnych, truskawek, malin), 1 jogurt naturalny, cukier puder

Wykonanie: oddzielamy białka od żółtek. Białka przekładamy do naczynia, dodajemy cukier i ubijamy pianę. Do ubitych białek z cukrem dodajemy żółtka oraz mąkę. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na patelni roztapiamy masło i czekamy chwilę, aż odparuje z niego woda. Następnie na patelnię wlewamy masę, którą smażymy na małym ogniu pod przykryciem kilka minut. Omlet przewracamy na drugą stronę (dobrze jest mieć jeszcze jedną taką samą patelnię z roztopioną niewielką ilością masła) i smażymy przez chwilę.

Jeżeli używamy mrożonych owoców: na patelni zagotowujemy owoce. Do zagotowanych owoców dodajemy 1-2 łyżki cukru w celu odparowania z nich wody (aby uzyskać konsystencję konfitury). Omlet przekładamy na talerz. Na jednej połowie układamy świeże owoce lub przygotowane konfitury z mrożonych owoców. Omlet posypujemy cukrem pudrem i polewamy jogurtem naturalnym.

gotowanie

Fot. iStock

Sałatka ziemniaczana
Poniższe proporcje są na 4 porcje.

Składniki: 4 ziemniaki w skórce, 1 cebula dymka ze szczypiorkiem, 1 ogórek kiszony, pokrojony w drobną kostkę, 2 łyżeczki gęstej kwaśnej śmietany, 1 łyżka kaparów, posiekanych, sól, pieprz biały, mielony, odrobina cukru, odrobina octu

Wykonanie: rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg. Bez termoobiegu – 200). Ziemniaki w skórce gotujemy (25-30 minut) lub pieczemy (ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni) do miękkości. Następnie je suszymy i wedle uznania obieramy lub zostawiamy w skórkach. Upieczone lub ugotowane ziemniaki kroimy w równą kostkę (1x1 cm) lub na cząstki. Cebulę (szczypior zostawiamy) kroimy w drobną kostkę, dodajemy razem z pokrojonym ogórkiem do ziemniaków, mieszamy z kwaśną śmietaną. Doprawiamy solą, białym pieprzem, odrobiną cukru i octu. Wszystko mieszamy.

Kolorowa papryka faszerowana ryżem i kiełbasą
Poniższe proporcje są na 4 porcje.

Składniki: 4 duże papryki (różne kolory), 300 g kiełbasek grillowych, 1 łyżeczka pokruszonego suszonego oregano, 1 i 1/2 szklanki ugotowanego białego ryżu (można też użyć jaśminowego lub basmati), 1 starta marchewka, 50 g startego żółtego sera, 1 i 1/2 szklanki sosu pomidorowego, podgrzanego

Wykonanie: papryki kroimy wzdłuż na połówki. Usuwamy gniazda nasienne i wewnętrzne ścianki. Dolne połówki gotujemy 5 minut na parze, aż lekko zmiękną, górne drobno siekamy. Dużą teflonową patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu. Wrzucamy obrane z osłonek i pokrojone kiełbaski. Dodajemy posiekane kawałki papryki i oregano. Smażymy ok. 3 minuty, mieszając, aż kawałki kiełbasek staną się brązowe. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy ryż, marchewkę i ser, mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Układamy papryki na blaszce do pieczenia. Do każdej nakładamy łyżeczką przygotowany farsz. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 25-30 minut, aż papryka zmięknie. Można podawać z sosem pomidorowym.

Gorąca czekolada do picia
Poniższe proporcje są na 2 porcje.

Składniki: (gorąca czekolada) 250 ml mleka 3,2%, 100 ml śmietanki UHT 30%, 200 g czekolady (np. kawowo-śmietankowej), dekoracja: ubita śmietanka UHT 30%, kakao

Wykonanie: mleko ze śmietanką zagotowujemy i dodajemy pokruszoną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy do całkowitego roztopienia czekolady. Podajemy na gorąco. Możemy udekorować bitą śmietaną i kakao.

gotowanie

Fot. iStock

Tagliatelle z warzywami i serem pleśniowym
Poniższe proporcje są na 4 porcje (albo na 2 bardzo duże).

Składniki: 225 g szpinakowych tagliatelle (wstążki – ewentualnie użyj klasycznego), 225 g drobnych różyczek brokułów, 225 g drobnych różyczek kalafiora, 170 sera pleśniowego bez skórki, pokrojonego w kostkę, świeżo zmielona gałka muszkatołowa, sól i pieprz czarny

Wykonanie: wrzucamy makaron do wrzątku i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wrzucamy brokuły i kalafiora na 3 minuty przed końcem gotowania. Odlewamy przez duży durszlak. Przepłukujemy rondel i stawiamy na małym ogniu. Wrzucamy ser. Dokładnie rozpuszczamy, często mieszając. Dorzucamy makaron i warzywa. Mieszamy delikatnie, lecz starannie. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Podajemy natychmiast.

Orientalne hamburgery z indyka z warzywami
Poniższe proporcje są na 6 porcji.

Zobacz również: 7 cech, które musisz mieć, by rozkochać w sobie każdego faceta

Składniki: 750 g chudego mielonego mięsa z indyka, 2 marchewki, starte na tarce o drobnych oczkach, 3 drobno posiekane szalotki, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki świeżego imbiru, drobno posiekanego, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Wykonanie: rozgrzewamy opiekacz. Mieszamy mięso, marchewkę, szalotki, sos sojowy, imbir, sól i pieprz w miseczce. Dzielimy na 6 równych części i formujemy burgery. Opiekamy na 5 minut na ruszcie (można też usmażyć na patelni, np. na oleju kokosowym, oliwie z oliwek albo klarowanym maśle, albo upiec), obracamy, opiekamy (smażymy) z drugiej strony (przez ok. 4-5 minut). Takie hamburgery można jeść na bułce, z sałatą i pomidorem albo z ugotowanym cienkim makaronem, kawałkami szalotki i czerwonej papryki, przyprawionymi olejem sezamowym.

RAF

Bibliografia:

„Kuchnia polska według Karola Okrasy”, Kuchnia Lidla:
Tatar ze świeżego śledzia na chrupiących grzankach
Sałatka ziemniaczana

„Cukiernia Lidla. Przepisy mistrza Pawła Małeckiego”, Kuchnia Lidla:
Puszysty omlet z owocami
Gorąca czekolada do picia

„Potęga warzyw”, pod red. Jacka Fronczaka, wyd. Reader’s Digest, Warszawa 2005:
Tagliatelle z warzywami i serem pleśniowym
Orientalne hamburgery z indyka z warzywami
Kolorowa papryka faszerowana ryżem i kiełbasą

Komentarze (4)

Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 26.11.2017 03:50
Nie cierpię/nie umiem gotowac i nie mam do tego serca. Oczekuję od faceta, żeby to on mnie uwiódł swoim gotowaniem. Jak na razie chyba sobie nie wziął do serca, więc po co ja się mam zarzynać? Tak czy inaczej wolę, żeby to on się starał dla mnie bo przynajmniej się zaangażuje. Jeśli ja jako pierwsza zacznę wychodzić z siebie to nie ma szansy, żeby to docenił.
zobacz odpowiedzi (3)

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo