A może pomidory na obiad?

Mamy dwa pyszne i proste w wykonaniu pomysły!
A może pomidory na obiad?
23.11.2017

Adios pomidory? ? Dlaczego? Bo jesień, bo już takich smacznych świeżych pomidorów nie uświadczysz na straganie i musisz o nich zapomnieć do następnego lata. Co to, to nie! Kochamy je przecież za smak, za to, że pasują do wielu okazji i że przywołują wspomnienia o słonecznym lecie. Chcemy cieszyć się pomidorami przez cały rok, dlatego znalazłyśmy dwa wyśmienite i proste przepisy, które przypomną Wam letnie dni. To przepisy na dania obiadowe z użyciem przetworów pomidorowych, które właśnie w takim czasie mogą doskonale zastąpić świeże pomidory. Warto korzystać z dobroci pasteryzowanych przetworów z pomidorów, ponieważ zawarty w nich silny antyoksydant o nazwie likopen jest dużo lepiej przyswajalny przez organizm, jeżeli poddamy pomidory obróbce termicznej. Ponadto pomidory zawierają sporo potasu, który pomaga w regulacji pracę systemu nerwowego i mięśniowego, w tym pracy serca. Pomaga on też w dotlenieniu mózgu, co m. in. polepsza koncentrację oraz reguluje gospodarkę wodną naszego ciała. OK, tyle w temacie prozdrowotnych właściwości tego, co zawarte w pomidorach i przetworach pomidorowych. Przejdźmy do smakowitej części artykułu!

Dziś przygotowałyśmy dla Was przepisy na dwa wyśmienite dania obiadowe, które pozwolą poczuć pomidorową woń i smak i przywołają letnie dni.

 

Kociołek warzywny z makaronem

Składniki:
• 1 saszetka koncentratu pomidorowego Łowicz 30%
• 400 g makaronu penne
• 2 papryki czerwone
• 1 duża papryka żółta
• 2 marchewki
• 1/2 selera
• 2 średnie cukinie
• 450 g zielonej fasolki szparagowej
• 250 g pieczarek
• 2 duże cebule
• 3 ząbki czosnku
• przyprawy: 2 liście laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego, 5-6 ziaren pieprzu, 1 łyżka słodkiej papryki mielonej, 1/2 łyżeczki chili, 1 łyżka suszonej bazylii, 1 płaska łyżka majeranku, sól do smaku
• olej do smażenia
• 600 ml gorącej wody
• natka pietruszki do oprószenia na talerzach

Cebulę kroimy w piórka. Czosnek wyciskamy przez praskę. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paseczki, a cukinie w ćwierćplasterki. Marchewkę i seler kroimy w cienkie słupki (jak włoszczyznę). Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki, a pieczarki w pół plasterki. W dużym garnku rozgrzewamy olej i szklimy cebulę, następnie wrzucamy marchewkę z selerem i przesmażamy przez około 2-3 minuty. Dodajemy paprykę, po 2-3 minutach fasolkę, pieczarki oraz czosnek, razem dusimy pod przykryciem około 3-5. minut. Do garnka dodajemy cukinię, makaron i wlewamy gorącą wodę. Mieszamy, przykrywamy garnek i dusimy na wolnym ogniu około 15 minut. W moździerzu rozcieramy wszystkie przyprawy na proszek i dodajemy do dania wraz z koncentratem pomidorowym Łowicz. Całość dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez 5 minut, po czym wyłączamy. Na talerzach podajemy z natką pietruszki.

 

Kurczak cacciatore

Składniki:
• 1 puszka pomidorów krojonych Łowicz
• 1 kg dowolnych części kurczaka
• 1 cebula
• 3-4 ząbki czosnku
• 2 małe papryki (czerwona i żółta)
• ok. 3-5 łyżek oliwy / oleju do smażenia
• 250 ml białego wina wytrawnego lub bulionu
• szczypta suszonych płatków chili (lub 2-3 papryczki peperoncino)
• kilka gałązek świeżego tymianku (lub ok. 1/4 łyżeczki suszonego)
• sól, pieprz (ilość do smaku)
• garść czarnych oliwek
• kilka gałązek natki pietruszki

Obieramy cebulę i ząbki czosnku, kroimy w piórka. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy na kawałki. Kawałki kurczaka nacieramy solą, po czym na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy na złoto z wszystkich stron. Podsmażone mięso przekładamy na półmisek. Na tę samą patelnię wrzucamy cebulę, smażymy na małym płomieniu, aż stanie się szklista. Następnie dodajemy czosnek, chili, tymianek i kawałki papryki – smażymy jeszcze kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Całość zalewamy białym winem, doprowadzamy do wrzenia. Na warzywach ponownie układamy kawałki kurczaka, mieszamy pomidory krojone z puszki oraz oliwki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gotujemy na małym płomieniu ok. 20 min., aż sos zredukuje się mniej więcej do połowy. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Patelnię z kurczakiem wstawiamy do gorącego piekarnika (dotyczy patelni żeliwnej lub stalowej, w innym wypadku przekładamy najpierw zawartość patelni do żaroodpornego naczynia). Pieczemy jeszcze ok. 30-40 minut, aż mięso zacznie odchodzić od kości. W połowie czasu przewracamy kawałki mięsa na drugą stronę. Gotową potrawę posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z bagietką, ryżem lub makaronem.

Do przepisów wybrałyśmy koncentrat 30% firmy Łowicz, który zyskał nowe opakowanie w formie saszetki. Jest lekki, wygodny w przechowywaniu do czasu, gdy weźmiemy się za kolejny przepis z pomidorami. Saszetka umożliwia wyciśnięcie całej zawartości, aż do ostatniej kropli. Dzięki temu nic się nie zmarnuje i… nie stłucze! Do drugiego przepisu użyłyśmy pomidorów krojonych w puszce od Łowicza. Wszystkie produkty Łowicz nie zawierają też dodatku soli, przez co są zdrowsze i pozwalają nam w pełni kontrolować jej zawartość w potrawie. To idealne rozwiązanie dla zabieganych smakoszy – szybko zrobimy wartościową zupę krem, lub wyśmienite dodatki do potraw własnej roboty: aksamitne sosy, salsę albo dip. Zdecydowanie polecamy :)

Polecane wideo

Komentarze (2)
Ocena: 4 / 5
Lili (Ocena: 5) 23.11.2017 10:47
Nice, muszę rozejrzeć się za tym produktem! :)
odpowiedz
gość (Ocena: 3) 23.11.2017 10:33
co robicie dzisiaj na obiad?
odpowiedz

Polecane dla Ciebie