Jesienne zapiekanki: 7 przepisów na smakowity obiad

Niezliczona ilość kolorów na talerzu, wyborny smak oraz oszczędność czasu i pieniędzy.
Jesienne zapiekanki: 7 przepisów na smakowity obiad
Fot. Unspash.com
04.10.2017

Coraz krótsze dni, chandra, deficyt słońca – czy tylko z tym musi kojarzyć się jesień? Oczywiście, że nie! Rozpocznijmy nową porę roku z energią i dobrym samopoczuciem. Chcąc oszczędzić sobie trochę czasu, a przy tym dostarczyć organizmowi witamin i niezbędnych składników, stwórzmy dania z wykorzystaniem produktów sezonowych – tych najbardziej wartościowych. Świetnym pomysłem na połączenie tego co zdrowe i pożywne są jesienne zapiekanki. Niezliczona ilość kolorów na talerzu, wyborny smak oraz oszczędność czasu i pieniędzy.

Przepisy na najlepsze zapiekanki poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Do dzieła!

Na pomarańczowo, czyli zapiekanka z dynią

Jesień to czas, kiedy na naszych stołach nie powinno zabraknąć dyni – znanej ze względu na swoje dobroczynne właściwości. „Posiada dużą zawartość błonnika pokarmowego, a jej intensywny pomarańczowy kolor świadczy o dużej ilości beta-karotenu. Warzywo to bogate jest w witaminy z grupy B, PP czy C, a także wapń, żelazo, magnez oraz cynk. Ze względu na swoją niską kaloryczność może zagościć w naszej kuchni na długo”, opowiada Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.

Ciekawą propozycją na jesienny obiad jest zapiekanka z wykorzystaniem tego warzywa. Dynia to świetny dodatek do makaronów, ziemniaków czy mięs. Idealnie sprawdzi się także w połączeniu z grzybami czy serem. Ze względu na swoją uniwersalność, smakuje wyjątkowo w każdym wydaniu. Zapieczona, przyprawiona gałką muszkatołową czy curry, doda potrawom wyrazistości i niezwykłego aromatu. Takie danie jak znalazł na chłodniejsze popołudnia!

Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i suszonymi grzybami

Składniki:

świeże lub mrożone grzyby (prawdziwki, podgrzybki, kurki) - 100 gramów
dynia bez skóry - 200 gramów
Fix Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr - 1 opakowanie
makaron świderki - 200 gramów
szalotki - 6 sztuk
oliwa – 0,5 łyżki
ząbek czosnku - 1 sztuka
śmietana 18% - 200 mililitrów
tarty parmezan - 4 łyżki
kiełbasa chorizo - 200 gramów

Sposób przygotowania:

Na patelni podsmaż paprykową kiełbasę, dodaj przekrojone na pół cebulki i pokrojone w plastry grzyby, posiekany ząbek czosnku oraz pokrojone w gruba kostkę dynie. Całość smaż chwilę.
Następnie na patelnie dodaj surowy makaron oraz Knorr Naturalnie smaczne pomieszany ze śmietaną i szklanką wody. Produkt nada zapiekance odpowiedni ziołowy smak oraz sprawi, że wszystkie składniki doskonale się połączą.

Składniki na patelni zagotuj, a następnie dodaj świeże lub mrożone grzyby (prawdziwki, podgrzybki, kurki). Całość przełóż do żaroodpornego naczynia, a na wierzchu posyp tartym serem.
Zapiekankę dokładnie przykryj folia aluminiową a następnie wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię tak, aby ser mógł się zapiec.

Zapiekany makaron z kurczakiem i dynią

Składniki:

pierś z kurczaka - 300 gramów
makaron cellentani (rurka skręcana) - 1 opakowanie
Fix Spaghetti Napoli Knorr - 1 opakowanie
boczek wędzony - 200 gramów
dynia - 400 gramów
woda - 800 mililitrów
bułka tarta - 150 gramów
starty ser cheddar - 150 gramów
olej - 40 mililitrów

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj al dente i odcedź.
Boczek, kurczaka i dynię pokrój w kostkę. Wszystko usmaż razem na patelni, aż dynia lekko zmięknie i składniki zrobią się rumiane.
Wlej wodę i dodaj zawartość opakowania Fix Spaghetti Napoli Knorr, dzięki któremu sos nabierze odpowiedniej konsystencji i smaku.
Teraz dodaj jeszcze lekko twardy makaron i całość gotuj ok. 10 minut.

Najedz się do syta – czyli zapiekanka z ziemniakami

Sympatię do ziemniaków deklaruje większość Polaków. Stanowią niewyczerpalne źródło kulinarnych inspiracji. W polskiej kuchni ciężko wyobrazić sobie bez nich codzienne posiłki. Ich uniwersalność pozwala na stworzenie przeróżnych dań. Świetną opcją mogą być zapiekanki, w których w połączeniu z bukietem kolorowych warzyw, przypraw czy mięs, zaspokoją apetyt całej rodziny.

Zapiekanka z ziemniakami i brukselką

Składniki:

brukselka - 300 gramów
ziemniaki - 500 gramów
Fix Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr - 1 sztuka
średnia cebula - 1 sztuka
ząbek czosnku - 1 sztuka
kiełbasa np. śląska - 500 gramów
śmietana 18% - 200 mililitrów
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 4 łyżki
gałązka tymianku - 1 sztuka
tarty parmezan lub inny ser - 50 gramów

Sposób przygotowania:

Brukselkę obierz z zewnętrznych liści, nadetnij na krzyż od strony głąba. Gotuj około 5 minut w osolonym wrzątku. Odcedź i przelej zimną wodą. Brukselkę przetnij na pół, wytnij głąb, a następnie rozdziel od siebie wszystkie liście kapusty.
Obraną cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na patelni na rozgrzanej Ramie. Dodaj pokrojone na pół plastry kiełbasy, smaż chwilę, po czym dodaj posiekany czosnek, tymianek i ziemniaki pokrojone w cienkie plastry. Smaż około 2-3 minut cały czas mieszając.
Po tym czasie ziemniaki zalej śmietaną wymieszaną z Knorr Naturalnie smaczne, dodaj liście brukselki i dokładnie wymieszaj. Produkt nada zapiekance ziołowy smak oraz sprawi, że wszystkie składniki połączą się ze sobą.
Ziemniaki przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp po wierzchu tartym serem. Całość zwiń w folię aluminiowa i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 35 minut. Po tym czasie usuń folie i dopiecz zapiekankę jeszcze około 8 minut - do momentu zarumienienia się sera.

Zapiekanka z ziemniakami i szpinakiem

Składniki:

ziemniaki - 500 gramów
mrożony szpinak - 400 gramów
Fix Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr - 1 opakowanie
ser feta - 150 gramów
ząbek czosnku - 1 sztuka
ostra papryka chilli - 1 sztuka
suszone pomidory - 100 gramów
śmietana 18% - 200 mililitrów
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 4 łyżki
średnia cebula - 1 sztuka
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
tarty parmezan lub inny ser - 50 gramów

Sposób przygotowania:

Na dwóch łyżkach Ramy podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodaj do niej posiekany czosnek i chilli. Dodaj pokrojone w kosteczkę suszone pomidory i odciśnięty z soku rozmrożony szpinak. Całość dopraw do smaku pokruszonym serem feta i gałką muszkatową. Szpinak odłóż na bok.
W garnku na pozostałej Ramie obsmaż pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki. Smaż je chwilę po czym zalej śmietaną wymieszaną z Knorr Naturalnie smaczne i dokładnie wymieszaj. Produkt nada zapiekance ziołowy smak oraz sprawi, że wszystkie składniki połączą się ze sobą.
Połowę ziemniaków przełóż do żaroodpornego naczynia, dołóż wcześniej podsmażony szpinak i przykryj pozostałymi ziemniakami. Całość posyp po wierzchu tartym parmezanem. Zapiekankę zawiń w folie aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 35 minut. Po tym czasie usuń folię i dopiecz zapiekankę jeszcze około 8 minut - do momentu zarumienienia się sera.

Zielono mi, czyli zapiekanka z cukinią

Sezon na cukinię rozpoczyna się na początku wakacji i trwa aż do jesieni. Lekkostrawna, zawiera potas, żelazo, magnez, liczne witaminy i beta karoten. Warzywo to można poddać licznym procesom kulinarnym, m.in. duszenia, gotowania, marynowania czy pieczenia. Ze względu na łagodny smak, cukinię można łączyć z wieloma innymi produktami. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do zapiekanek, np. tych z makaronu. Oto łatwa w wykonaniu, idealna na obiad, kolację czy jako przekąska do lunchboxa – zapiekanka z cukinią!

Zapiekanka z cukinią i kurczakiem

Składniki:

makaron wstążki, np. tagliatelle lub papardelle - 200 gramów
filet z kurczaka - 200 gramów
Fix Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr - 1 opakowanie
cukinia - 1 sztuka
cebule dymki - 2 sztuki
mleko - 300 mililitrów
jajka - 2 sztuki
żółty tarty ser - 100 gramów
oliwa - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź. Pokrój mięso w kostkę. Pokrój cukinię na plasterki. Zetrzyj ser. Pokrój dymki.
Podsmaż kurczaka na 1 łyżce rozgrzanej oliwy aż się zarumieni (3-4 min.). Dodaj cukinię i smaż dalej na średnim ogniu przez 3-4 min.
Wymieszaj mleko z Knorr Naturalnie smaczne i delikatnie ubitymi jajkami. Produkt nada potrawie odpowiedniej konsystencji.
Wymieszaj makaron z kurczakiem, serem, cukinią i szczypiorkiem.
Całość umieść w naoliwionej brytfannie. Polej sosem. Piecz przez 35 min. lub do momentu aż danie się zarumieni.

Zapiekanka z cukinii z makaronem

Składniki:

makaron penne - 250 gramów
gotowana szynka - 200 gramów
cukinia - 1 sztuka
Fix Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr - 1 opakowanie
czerwona papryka - 1 sztuka
ząbek czosnku - 1 sztuka
mleko - 250 mililitrów
ser żółty twardy - 100 gramów
oliwa - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź.
Pokrój szynkę w kostkę. Pokrój cukinię i paprykę. Posiekaj drobno czosnek i podsmaż go na 1 łyżce rozgrzanej oliwy, aż zacznie pachnieć. Dodaj szynkę i smaż przez 2 min. Dodaj warzywa i smaż dalej na średnim ogniu przez 3-4 min.
Wymieszaj mleko z Knorr Naturalnie smaczne, który nada potrawie odpowiedniego smaku i aromatu. Następnie wymieszaj makaron, szynkę i warzywa.
Całość umieść w naoliwionej brytfannie. Polej sosem. Posyp tartym serem. Piecz przez 25-30 min. lub do momentu aż danie się zarumieni.

Aromatycznie, czyli zapiekanka z grzybami

Grzyby stanowią bazę lub dodatek do wielu tradycyjnych dań. Nadadzą potrawom charakter i niepowtarzalny aromat. Wykorzystajmy sezon na grzyby i stwórzmy jesienną zapiekankę. Nadadzą się do tego kurki czy prawdziwki. Dobra wiadomość dla miłośników pieczarek – te także dobrze smakują w wersji zapieczonej. Uniwersalność grzybów oraz ich niepowtarzalny aromat to główne powody, dla których nie może ich zabraknąć w jesiennej zapiekance:

Zapiekanka z leśnymi grzybami

Składniki:

duże prawdziwki - 100 gramów
kurki - 100 gramów
ziemniaki - 300 gramów
cebula - 1 sztuka
Sos grzybowy Knorr - 1 sztuka
gęsta śmietana - 200 gramów
posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
starty parmezan - 50 gramów
woda - 50 mililitrów
oliwa z oliwek - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Pokrój grzyby i cebulę w plastry, podsmaż na oliwie. Ziemniaki pokrój w plastry.
Przełóż całość do żaroodpornego naczynia, posyp pietruszką oraz startym parmezanem. Piecz około 45 minut w 180°C.
Wymieszaj Sos grzybowy Knorr, który wzbogaci smak dania, z wodą i śmietaną. Zalej nim wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.

Smacznego!

Materiały prasowe

Komentarze (2)

Ocena: 5 / 5
Ines (Ocena: 5) 27.08.2018 13:29
Mmm ale te dania bosko wyglądają, chętnie bym je zjadła, ale mam dwie lewe ręce do gotowania. Jak chce zjeść coś pysznego to idę do Oliwy i Papryki, bo tam mają pyszne włoskie jedzonko.
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 04.10.2017 15:03
Sponsorowane przez fix ale pomysly spoko. Zapiekanki to takie jednogarowe dania jak zupy na sztywno :p
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo