Przepisy kulinarne: Banany w trzech odsłonach

Wiosna i lato to czas, gdy rezygnujemy z ciężkostrawnych potraw, częściej sięgamy po lekkie przekąski owocowe. Dzisiaj kolej na banany…
Przepisy kulinarne: Banany w trzech odsłonach
05.06.2009

1. Banany w sosie kokosowym

Składniki: 2 banany, mleko skondensowane, mleko kokosowe, cukier trzcinowy, olej, naleśniki NEM (można je kupić w sklepach z azjatycką żywnością).

Przygotowanie: Wlej do miseczki mleczko kokosowe i starannie wymieszaj ze skondensowanym mlekiem. Całość przelej do małego garnuszka i gotuj na wolnym ogniu tak długo, aż osiągnie gęstą konsystencję. W czasie, gdy mleczna mieszanka będzie się studziła, obierz ze skórki banany oraz pokrój na trzy równe części. Następnie rozłóż na drewnianej deseczce naleśniki, posyp je łyżeczką cukru trzcinowego, ułóż po kawałku banana i zwiń. Tak przygotowane ruloniki smaż na oleju. Gdy osiągną złocisty kolor, osącz je przy pomocy ręcznika papierowego oraz rozłóż na talerzach. Polej je wcześniej przyrządzonym sosem i… gotowe!

2. Bananowy napój pobudzająco-oczyszczający

Składniki: 2 banany, 2 szklanki chudego mleka, 150 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżki kawy, łyżka cukru.

Przygotowanie: Pokrój schłodzone banany, wymieszaj z mlekiem i zmiksuj. Odstaw do lodówki na 15 minut i wypij ze smakiem.

3. Pieczone banany (porcja dla dwóch osób)

Składniki: 2 banany, 50 g serka ricotta, 20 g cukru waniliowego, limonka, woda.

Przygotowanie: Umyj dokładnie banany i odetnij ich końcówki. Skórkę natnij wzdłuż, ale nie zdzieraj jej! Piecz w temperaturze 200 stopni przez kwadrans. W międzyczasie, z limonki otrzyj skórkę i ugotuj w niewielkiej ilości wody z cukrem. Wymieszaj z serkiem i resztą cukru waniliowego, tak aby powstała jednolita masa. Wypełnij nią upieczone banany (żeby zwiększyć dziurki w bananie, poszerz nacięcie, które zrobiłaś przed pieczeniem). Podawaj gorące.

Smacznego!

Krystyna Podolska

Zobacz także:

Jak zrobić pizzę?

Gdy najdzie cię ochota na tę włoską przekąskę, zamiast zamawiać, zrób ją sama! To proste!

Przepis na tropikalny tort malibu

Jego fantastycznie egzotyczny smak będzie wodził cię na pokuszenie!

Komentarze (54)

Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 01.07.2009 02:01
Nie polecam banana w naleśniku z czekoladą, ładnie wygląda, ale smak jest ochydny, mdłe i dziwne...;p Naprawdę odradzam.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 30.06.2009 21:38
polecam banany z grilla z czekoladą
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 22.06.2009 13:12
rozumiem, że w 2. to tę kawę, jogurt i cukier wyrzucić xD
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 13.06.2009 16:47
mmm pyszne musi to być ;) uwielbiam banany i kokosy, wiec na te banany w sosie kokosowym naszła mi ślinka ;D ;*
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 06.06.2009 22:48
Smakowe!
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo