Kuchnia bez grzechu: truskawkowy dżem z nasionami chia

Skosztuj pysznego domowego dżemu, który właściwie robi się sam, a jego sekret polega na tym, że jest bardzo zdrowy.
Kuchnia bez grzechu: truskawkowy dżem z nasionami chia
04.07.2017

To ostatnia chwila, by rozkoszować się truskawkami! Jeśli przejadły ci się w ciastach czy kompotach, zrób zdrowy i pyszny domowy dżem. Do jego przygotowania potrzeba raptem kilka składników. Nie zawiera białego cukru.

Idealną konsystencję marmolady uzyskasz dzięki nasionom chia (szałwii hiszpańskiej). Te małe nasionka są skarbnicą zdrowia. Przede wszystkim zawierają potężną dawkę kwasów omega-3 i omega-6. Stanowią bogate źródło błonnika, białka, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza. Zapewniają uczucie sytości, wzmacniają organizm i oczyszczają go z toksyn, działają przeciwnowotworowo, regulują pracę przewodu pokarmowego, dodają energii, wzmacniają kości.

Dżem będzie znakomity jako dodatek do żytniego chleba, domowego rogalika, gofra, owsianki… Podaj go z jogurtem, omletem albo ulubionymi plackami.

Składniki:
- 2 szklanki truskawek
- 2-3 łyżki ksylitolu (cukru brzozowego) albo miodu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 3 łyżki nasion chia

Wykonanie:
Truskawki odszypułkuj, umyj, osusz, większe okazy przekrój i umieść w garnku albo rondlu. Dodaj ksylitol lub miód oraz sok z cytryny i gotuj na małym ogniu. Gdy truskawki zaczną się rozpadać i wydzielą sok, zblenduj je (niekoniecznie na gładko – możesz zostawić niezblendowane cząstki truskawek, dzięki którym dżem będzie miał ciekawszą strukturę). Dodaj nasionka chia, zamieszaj. Dżem gotuj na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, często mieszając. Odstaw do wystudzenia, przełóż do słoika. Przechowuj w lodówce.

Smacznego!

Komentarze (1)

Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 18.08.2017 15:34
Wyglada pysznie. Ja jestesm zachęcona do nasion chia przez artykuł na http://www.lafoto.pl/nasiona-chia-w-diecie/ I teraz szukają fajnych przepisów.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo