Jakie potrawy na Wielkanoc?

Oto menu na śniadanie wielkanocne!
Jakie potrawy na Wielkanoc?
Fot. Thinkstock
14.04.2017

Wiele z nas przez nadmiar obowiązków za przygotowania świąteczne bierze się w ostatniej chwili. Być może również ty jesteś w tej grupie. Jeśli tak – spokojnie. Uda ci się przygotować kilka naprawdę smacznych potraw wielkanocnych, które zachwycą twoich bliskich. Do dzieła!

Potrawy wielkanocne tradycyjne

Co zrobić na święta wielkanocne do jedzenia? Najlepiej postaw na tradycyjne potrawy:

Sałatka na święta wielkanocne
Składniki: główka sałaty, 15 dag sera gouda, kilkanaście jasnych winogron, garść obranych włoskich orzechów, pół pęczka szczypiorku, (na sos) – 2 łyżki oleju słonecznikowego, łyżka soku z cytryny, pół łyżeczki cukru, sól, pieprz
Wykonanie: sałatę umyć, osuszyć, porwać na małe kawałki. Winogrona umyć, pokroić na połówki. Orzechy sparzyć. Ser pokroić w małe słupki, szczypiorek posiekać. Sałatę ułożyć w salaterce, na niej rozłożyć winogrona, ser, orzechy i szczypiorek. Olej wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić. Sałatkę polać sosem.

Wielkanocny żurek
Składniki: 1,5 litra wody, 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, ćwierć średniej cebuli, 2 łyżeczki przyprawy do żurku, pół 2 szklanki żurku naturalnego, kiełbasa według uznania
Wykonanie: do wody włożyć kiełbasę, a następnie listki laurowe, ziele angielskie oraz posiekane w piórka cebule. Wsypać dwie łyżeczki przyprawy do żurku, gotować przez 30 minut. Na końcu wlać pół szklanki żurku i zagotować. Gotowe!

Mazurek bakaliowy
Składniki: 40 dag cukru, 20 dag mąki, 20 dag rodzynek, 20 dag orzechów włoskich, 10 dag fig, 10 dag wypestkowanych daktyli, 5 dag smażonej skórki pomarańczowej, 10 jajek, 4 duże wafle
Wykonanie: bakalie oczyścić, pokroić w cienkie paseczki lub w drobną kostkę i przesypać mąką. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z żółtkami, dodać bakalie, delikatnie wymieszać. Masę włożyć na wafel, równo rozsmarować i nakryć drugim waflem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 25 minut. Gotowy, zimny mazurek przekroić w kwadraty lub prostokąty.


menu wielkanocne

Fot. Thinkstock

Menu na śniadanie wielkanocne

Jeśli nie jesteś dobrą kucharką, na śniadanie wielkanocne możesz przygotować smacznego śledzika, który nie będzie wymagał od ciebie wybitnych umiejętności.
Składniki: ok. 40 dag śledzi (filetów bez skóry, wymoczonych), szklanka kwaśnej śmietany, łyżka majonezu, 2 łyżki pieprzu zielonego z zalewy, sól do smaku, cebula, jabłko, roszponka do dekoracji lub inna zielenina
Wykonanie: wymoczone śledzie pokroić w kawałki. W oddzielnej miseczce przygotować sos: wlać śmietanę, dodać łyżkę majonezu, pokrojony drobno pieprz z zalewy, poszatkowaną cebulkę (najlepiej szalotkę), utarte drobno jabłko – wszystko dokładnie wymieszać. Posolić do smaku, pamiętając, że śledzie też są słone. Przekładać w miseczce warstwami śledzie z sosem. Udekorować zieleniną. Odstać co najmniej na godzinę do lodówki.

Inna propozycja to jajka faszerowane pastą serową.
Składniki: 100 g żółtego sera, 50 g masła, 5 jajek, 3 pomidorki koktajlowe, 2 łyżki majonezu, pietruszka do dekoracji, sól, pieprz
Wykonanie: jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na pół i wydrążyć żółtka. Ser zetrzeć na bardzo drobnej tarce. Masło rozetrzeć z majonezem, dodać rozdrobnione żółtka, ser żółty i przyprawić. Powstałą masą szprycować dekoracyjnie połówki jaj. Udekorować cząstkami pomidorków i pietruszką.

Jesteś na diecie? Podpowiadamy, jak odchudzić wielkanocne potrawy!

Smacznego!

Komentarze

Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo