Jeśli w tym roku masz ochotę na diametralną odmianę wigilijnego menu, a przy okazji nie chcesz spędzić w kuchni zbyt wiele czasu, z pewnością spodobają ci się nasze przepisy! Nie rezygnuj z tradycyjnego karpia, śledzia ani słodkiej kutii! Wystarczy twoja wyobraźnia i odwaga. Czas na walkę ze stereotypami bożonarodzeniowego stołu!
Składniki:
• por - 1 kg
• seler - ok. 1 kg
• marchew
• sól, pieprz
• śmietana
• karp (bez głów i ości)
Przepis
Warzywa zetrzyj na tarce, a karpia pokrój w kawałki, przykrywając go warzywną „pierzynką”. Karpia z warzywami zostaw na 24 godziny w lodówce. Po leżakowaniu, przełóż masę do brytfanki, dokładając kolejną warstwę startych i świeżych warzyw. Posól i popieprz do smaku. Całość zalej śmietaną 30% i piecz w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 90 min.
Fot. iStock
Składniki
• matiasy - 70 dkg
• rodzynki - 1 opakowanie
• 4-5 cebul
• koncentratu pomidorowego - 1 słoik
• sól, pieprz
• Olej do smażenia
Przepis
Matiasy wymocz i pokrój w paski. Obierz cebulę oraz pokrój je w piórka. Na rozgrzany olej wrzuć pokrojoną cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj koncentrat pomidorowy i rodzynki. Dopraw solą i duś kilka minut, po czym zdejmij z ognia i ostudź. Pokrojone matiesy włóż do miski i wymieszaj z sosem. Potrawa powinna być podana dzień po przygotowaniu.
Fot. iStock
Składniki
• masła - 10 dag
• olej - 4 łyżki
• 2 jajka
• mąka - 1/2 szklanki
• pieczarki - 20 dag
• sok z 1 cytryny • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
• sól, pieprz
• karp (bez głów i ości) - 1,5 kg
Przepis
Pokrój rybę na 8 kawałków, a następnie skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Przykryj i odstaw. W tym czasie oczyść pieczarki i podsmaż je na maśle. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Zdejmij z patelni. Osusz rybę i zanurz każdy kawałek w rozmąconych jajkach i mące, wymieszanej z papryką. Smaż z obu stron na rozgrzanym maśle, wymieszanym z olejem. Przed podaniem ułóż usmażoną rybę w naczyniu żaroodpornym. Dodaj obsmażone pieczarki. Obłóż wiórkami zimnego masła i zapiekaj około 15 minut!
Fot. iStock
Składniki
• ryż - 25 dag
• szklanka miodu
• cynamon
• suszone śliwki - 10 dag
• płatki migdałowe - 5 dag
• rodzynki - 5 dag
• masło - 2-3 łyżki
• gruby cukier – 1 łyżka
• sól
Przepis
Namocz umyte śliwki w niewielkiej ilości wody. Ugotuj i zmiksuj z miodem i cynamonem. Rodzynki namocz i osącz. Zagotuj ryż na sypko w osolonej wodzie, odcedź i przestudź. Wymieszaj ze śliwkami i rodzynkami. Ryż z pozostałymi składnikami schłódź, a przed podaniem polej stopionym masłem, posyp cukrem i płatkami migdałowymi.
Fot. iStock
Składniki
Ciasto:
• mąka pszenna - 30 dag
• całe jajko
• olej sezamowy - 1 łyżeczka
• szczypta soli
Nadzienie
• 6 cebul dymki
• 1/2 czerwonej papryki
• 2 filety z piersi kurczaka pokrojony w małą kostkę
• olej - 3 łyżki
• kiełki sojowe - 10 dag
• pokrojony bambus z puszki - 50 g
• sos sojowy - 4 łyżki
• sos honsin (można kupić w marketach)- 4 łyżki
• przyprawa chińska - 1 łyżeczka
• pieprz cayenne
• sól, pieprz
• posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
• 1 żółtko
• 6 pieczarek
Przepis
Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli, jajko, 150 ml wody oraz olej sezamowy. Wyrabiaj ciasto, aż do uzyskania elastycznej masy. Posyp blat stołu mąką i rozwałkuj ciasto na cienki plaster. Odstaw na 30 min. Z ciasta wytnij prostokąty. Cebulę pokrój w piórka, a paprykę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim kawałki kurczaka. Do mięsa dodaj warzywa i smaż przez 30 min. Dodaj sos sojowy i honsin, przyprawę chińską , pieprz cayenne, sól i czarny pieprz. Do nadzienia dodaj pietruszkę, zdejmij z ognia i ostudź. Masę rozłóż na prostokątach z ciasta i zwiń, sklejając ciasto za pomocą żółtka. Paszteciki smaż w dużej ilości oleju ok. 15 min. Nudna ryba w galarecie? Nadziej nią dekoracyjny makaron.
Smacznego!