Wigilijne pyszności: Proste przepisy dla kobiet, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt dużo czasu

Śledź na słodko lub w pomidorach, karp i kutia z ryżu? Oto 12 oryginalnych przepisów na najpopularniejsze, wigilijne dania!
Wigilijne pyszności: Proste przepisy dla kobiet, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt dużo czasu
Fot. iStock
20.12.2016

Jeśli w tym roku masz ochotę na diametralną odmianę wigilijnego menu, a przy okazji nie chcesz spędzić w kuchni zbyt wiele czasu, z pewnością spodobają ci się nasze przepisy! Nie rezygnuj z tradycyjnego karpia, śledzia ani słodkiej kutii! Wystarczy twoja wyobraźnia i odwaga. Czas na walkę ze stereotypami bożonarodzeniowego stołu!

Karp w śmietanie

Składniki:

•    por - 1 kg

•    seler - ok. 1 kg

•    marchew

•    sól, pieprz

•    śmietana

•    karp (bez głów i ości)

Przepis

Warzywa zetrzyj na tarce, a karpia pokrój w kawałki, przykrywając go warzywną „pierzynką”. Karpia z warzywami zostaw na 24 godziny w lodówce. Po leżakowaniu, przełóż masę do brytfanki, dokładając kolejną warstwę startych i świeżych warzyw. Posól i popieprz do smaku. Całość zalej śmietaną 30% i piecz w dobrze  nagrzanym piekarniku ok. 90 min.

danie na boże narodzenie

Fot. iStock

Śledź w pomidorach z rodzynkami

Składniki

•    matiasy - 70 dkg

•    rodzynki - 1 opakowanie

•    4-5 cebul

•    koncentratu pomidorowego  - 1 słoik

•    sól, pieprz

•    Olej do smażenia

Przepis

Matiasy wymocz i pokrój w paski. Obierz cebulę oraz pokrój je w piórka. Na rozgrzany olej wrzuć pokrojoną cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj koncentrat pomidorowy i rodzynki. Dopraw solą i duś kilka minut, po czym zdejmij z ognia i ostudź. Pokrojone matiesy włóż do miski i wymieszaj z sosem. Potrawa powinna być podana dzień po przygotowaniu.

danie na boże narodzenie

Fot. iStock

Karp zapiekany z pieczarkami

Składniki

•    masła - 10 dag

•    olej - 4 łyżki

•    2 jajka

•    mąka - 1/2 szklanki

•    pieczarki - 20 dag

•    sok z 1 cytryny •    łyżeczka słodkiej papryki w proszku

•    sól, pieprz

•    karp (bez głów i ości) - 1,5 kg

Przepis

Pokrój rybę na 8 kawałków, a następnie skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Przykryj i odstaw. W tym czasie oczyść pieczarki i podsmaż je na maśle. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Zdejmij z patelni. Osusz rybę i zanurz każdy kawałek w rozmąconych jajkach i mące, wymieszanej z papryką. Smaż z obu stron na rozgrzanym maśle, wymieszanym z olejem. Przed podaniem ułóż usmażoną rybę w naczyniu żaroodpornym. Dodaj obsmażone pieczarki. Obłóż wiórkami zimnego masła i zapiekaj około 15 minut!

danie na boże narodzenie

Fot. iStock

Kutia ryżowa

Składniki

•    ryż - 25 dag

•    szklanka miodu

•    cynamon

•    suszone śliwki - 10 dag

•    płatki migdałowe - 5 dag

•    rodzynki - 5 dag

•    masło - 2-3 łyżki

•    gruby cukier – 1 łyżka

•    sól

Przepis

Namocz umyte śliwki w niewielkiej ilości wody. Ugotuj i zmiksuj z miodem i cynamonem. Rodzynki namocz i osącz. Zagotuj ryż na sypko w osolonej wodzie, odcedź i przestudź. Wymieszaj ze śliwkami i rodzynkami. Ryż z pozostałymi składnikami schłódź, a przed podaniem polej stopionym masłem, posyp cukrem i płatkami migdałowymi.

 

danie na boże narodzenie

Fot. iStock

Paszteciki z nadzieniem z kurczaka do wigilijnego barszczu

Składniki

Ciasto:

•    mąka pszenna - 30 dag

•    całe jajko

•    olej sezamowy - 1 łyżeczka

•    szczypta soli

Nadzienie

•    6 cebul dymki

•    1/2 czerwonej papryki

•    2 filety z piersi kurczaka pokrojony w małą kostkę

•    olej - 3 łyżki

•    kiełki sojowe  - 10 dag 

•    pokrojony bambus z puszki - 50 g

•    sos sojowy - 4 łyżki

•    sos honsin (można kupić w marketach)- 4 łyżki

•    przyprawa chińska - 1 łyżeczka

•    pieprz cayenne

•    sól, pieprz

•    posiekana natka pietruszki - 1 łyżka

•    1 żółtko

•    6 pieczarek

Przepis

Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli, jajko, 150 ml wody oraz olej sezamowy. Wyrabiaj ciasto, aż do uzyskania elastycznej masy. Posyp blat stołu mąką i rozwałkuj ciasto na cienki plaster. Odstaw na 30 min. Z ciasta wytnij prostokąty. Cebulę pokrój w piórka, a paprykę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim kawałki kurczaka. Do mięsa dodaj warzywa i smaż przez 30 min. Dodaj sos sojowy i honsin, przyprawę chińską , pieprz cayenne, sól i czarny pieprz. Do nadzienia dodaj pietruszkę, zdejmij z ognia i ostudź.  Masę rozłóż na prostokątach z ciasta i zwiń, sklejając ciasto za pomocą żółtka. Paszteciki smaż w dużej ilości oleju ok. 15 min. Nudna ryba w galarecie? Nadziej nią dekoracyjny makaron.

Smacznego!

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie